Παλίνδρομη εκσπερμάτιση
Κατά τη διάρκεια της εκσπερμάτισης, μέσω ενός αντανακλαστικού μηχανισμού συσπάται ο αυχένας της ουροδόχου κύστεως, με συνέπεια το σπέρμα να προωθείται προς το έξω στόμιο της ουρήθρας και όχι προς την ουροδόχο κύστη. Αν έχουν γίνει επεμβάσεις στον προστάτη αδένα ή αν έχει χορηγηθεί φαρμακευτική αγωγή για την αντιμετώπιση δυσλειτουργιών του αδένα αυτού, πιθανόν ο μηχανισμός να διαταραχθεί, με αποτέλεσμα το σπέρμα, αντί να κατευθύνεται στο έξω στόμιο της ουρήθρας, να καταλήγει στο εσωτερικό της ουροδόχου κύστεως. Η διαταραχή αυτή ονομάζεται παλίνδρομη εκσπερμάτιση.
H παλίνδρομη εκσπερμάτιση φαίνεται να έχει τόσο οργανικά όσο και ψυχολογικά αίτια.
H παλινδρόμηση του σπέρματος στην ουροδόχο κύστη καταγράφεται, κυρίως, στα άτομα με ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή και φόβο ενδοκολπικής εκσπερμάτισης. Αυτό σημαίνει ότι ψυχογενώς η φυσιολογική πορεία της εκσπερμάτισης αναστέλλεται, με αποτέλεσμα ο άνδρας να εκσπερματίζει προς τα πίσω, «ανάδρομα», ενώ ψυχικά φαίνεται να βιώνει το αίσθημα της οργασμικής ηδονής (αρνείται να δεχθεί ιδεοληπτικά τη φυσιολογική έξοδο του σπέρματος).
Στους οργανικούς παράγοντες που προκαλούν παλίνδρομη εκσπερμάτιση ανήκουν
- οι επεμβάσεις του προστάτη,
- η φαρμακευτική αγωγή που χορηγείται για τις παθήσεις του προστάτη,
- η διαβητική νευροπάθεια.
Ο άνδρας που πάσχει από παλίνδρομη εκσπερμάτιση βλέπει στην ούρησή του το σπέρμα του να «βγαίνει» μαζί με τα ούρα του. Έτσι σε αρκετές περιπτώσεις θορυβείται και οδηγείται στο γιατρό για να δει τι του συμβαίνει. Η διάγνωση της παλίνδρομης εκσπερμάτισης είναι απλή και σύντομη καθώς στηρίζεται:
- στην ανίχνευση σπερματοζωαρίων μέσω εξέτασης ούρων ύστερα από εκσπερμάτιση,
- στην παρακολούθηση της ποσότητας σπέρματος που παρατηρείται μετά την εκσπερμάτιση η οποία μπορεί να είναι μηδενική ή εξαιρετικά μικρή.
Η παλίνδρομη εκσπερμάτιση τις περισσότερες φορές δεν απαιτεί θεραπεία δεδομένου ότι δεν προκαλεί οργανικά προβλήματα στον άνδρα. Συγκεκριμένα, όταν προκαλείται από τη λήψη φαρμάκων, η φυσιολογική λειτουργία επανέρχεται μετά τη διακοπή τους και ύστερα από τη σύμφωνη γνώμη του θεράποντα ιατρού.Από την άλλη ένα ζευγάρι μπορεί να έρθει αντιμέτωπο με προβλήματα γονιμότητας εξαιτίας της έλλειψης σπέρματος. Στην περίπτωση αυτή οι θεραπευτικές μέθοδοι ποικίλουν και αποσκοπούν στην αποκατάσταση της παλίνδρομης εκσπερμάτισης:
- Ψυχολογικές θεραπείες όπως αναφέρονται στην ενότητα Καθυστερημένης-Ανεσταλμένης εκσπερμάτισης
- φαρμακευτικά (αύξηση του τόνου του αυχένα της ουροδόχου κύστης),
- με χειρουργική επέμβαση,
- με ανάκτηση των σπερματοζωαρίων από τα ούρα (απομάκρυνση επαρκών
βιώσιμων σπερματοζωαρίων για σπερματέγχυση, εξωσωματική γονιμοποίηση ή ενδοκυτταροπλασματική έγχυση σπέρματος.
Στον χώρο μας παρέχονται θεραπείες αντιμετώπισης της στυτικής δυσλειτουργίας, ανάλογα με την βαρύτητα και την αιτιολογία των συμπτωμάτων, από εξειδικευμένο προσωπικό με πολυετή εμπειρία. Για την αποτελεσματικότερη και πιο άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος υπάρχει ένα ευρύ φάσμα θεραπευτικών επιλογών που πραγματοποιείται μέσα από:
- Ψυχοθεραπευτικές συνεδρίες (ατομικές, ζεύγους),
- Φαρμακευτικές θεραπείες (από το στόμα, ενδοπεϊκές ή ενδοουρηθρικές θεραπείες),
- Θεραπεία κρουστικών κυμάτων,
- Χειρουργική τοποθέτηση πεϊκής πρόθεσης,
- Ορμονική υποκατάσταση.
Για περαιτέρω πληροφορίες παρέχεται δωρεάν από το Ι.Ψ.Σ.Υ. ενημερωτικό βιβλίο με τίτλο «100 ερωτήσεις για μένα και για σένα, και 10 για μας», σχετικά με την παλίνδρομη εκσπερμάτιση.
100 Ερωτήσεις – Απαντήσεις για Μένα και για Σένα…και 10 για Μας!
Στην ηλεκτρονική ιστοσελίδα του Ι.Ψ.Σ.Υ διατίθεται επίσης δωρεάν σε ψηφιακή μορφή το βιβλίο (e-book) «Ανδρολογία και Σεξουαλικότητα:120 ερωτήσεις-απαντήσεις», όπου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ανατρέξουν για περισσότερες πληροφορίες και να έχουν τη δυνατότητα να το εκτυπώσουν.