Συγκρουσιακή Σχέση

Συγκρουσιακή Σχέση

Την πρώτη περίοδο μιας σχέσης, οι σύντροφοι «κουβαλούν» επιθυμίες και προσδοκίες, που ο καθένας έχει φτιάξει στο μυαλό του και τις πιστεύει. Όταν γνωριστούν καλύτερα, στην περίοδο που «το μεθύσι» τους κρατά ζαλισμένους, ανταλλάσσουν όρκους περί πίστης -και όχι μόνο- ο ένας στον άλλο. Όλο αυτό το πολύχρωμο συναισθηματικό σενάριο χαράς και απόλαυσης λειτουργεί σε όλα τα επίπεδα ως ένα τελικό μέρος της ίδιας της ζωής που σιγά σιγά κτίζουν οι δυο τους.

Ωστόσο, πολλές φορές, το πέρασμα του χρόνου, οδηγεί αναπόφευκτα στην αρεστή ή μη πραγματικότητα, η οποία το πρώτο διάστημα της σχέσης δεν ήταν ορατή. Η απομυθοποίηση του ιδανικού είναι η αλήθεια της σχέσης.

Η ψυχική ωριμότητα, η διαθεσιμότητα και η ανάγκη «να μοιραστώ μαζί σου όλα αυτά που μας ενώνουν αλλά και μας καθορίζουν ως συντρόφους, συζύγους και γονείς» απαντούν στην επόμενη μέρα, που μπορεί να είναι γεμάτη δυσάρεστα πράγματα, σκληρές και δύσκολες λογικές και αποφάσεις που δεν κλήθηκαν να πάρουν όταν γνωρίστηκαν.

Έτσι, είναι πιθανό, η μέχρι πρότινος συντροφική ερωτική σχέση να καταλήξει συγκρουσιακή. Μάλιστα, μερικά από τα χαρακτηριστικά μιας συγκρουσιακής σχέσης είναι:

1. O χρεωστικός μονόλογος

2. Επιβολή και ισχυρογνωμοσύνη

3. Αίσθημα υποτίμησης – αδικίας

4. Άρνηση και αντίδραση

5. Δυσφορία συνύπαρξης

6. Φόβος, αμυντική επιθετικότητα

7. Θυμός και συγκρουσιακή διάθεση

8. Παιχνίδι «σωστού» – «λάθους»

9. «Φταις εσύ που δεν μ’ ακούς…»

10. Μίσος, φθόνος, απειλή καταστροφής

Όμως, η επίτευξη μιας υγιούς επικοινωνίας είναι πολύ σημαντική για τη συναισθηματική και σεξουαλική εγγύτητα του ζευγαριού και κατ’ επέκταση την ευοίωνη πορεία αυτής της δυαδικής σχέσης. Γι’ αυτό οι δυο ερωτικοί σύντροφοι, αποκτώντας επίγνωση του εαυτού τους και των επικοινωνιακών τους χειρισμών, μπορούν ν’ αναζητήσουν και να εντοπίσουν αποτελεσματικότερους τρόπους επικοινωνίας και συνεπώς, να βελτιώσουν την προβληματική τους σχέση. Παρόλα αυτά, αυτό πολλές φορές δεν είναι αρκετό με αποτέλεσμα να κρίνονται ως απαραίτητοι οι ειδικοί χειρισμοί του επαγγελματία στον τομέα των ερωτικών σχέσεων.

  • Οι εξειδικευμένοι ψυχολόγοι αντιμετωπίζουν με απόλυτη επιτυχία τις περιπτώσεις «προβληματικών» και δυσλειτουργικών σχέσεων.
  • Με προσεκτική ακρόαση του προβλήματος, ο σύμβουλος σχέσεων καθοδηγεί το άτομο να πάρει τις δικές του αποφάσεις και να διαχειριστεί την κρίση στο γάμο ή τη σχέση του.
  • Η συμβουλευτική, η ατομική και οικογενειακή θεραπεία, καθώς και η θεραπεία ζεύγους είναι οι συνηθέστεροι τρόποι αντιμετώπισης που εφαρμόζουμε στο Ινστιτούτο για αιτήματα που αφορούν τις συγκρουσιακές σχέσεις.

Στο Ινστιτούτο Ψυχικής & Σεξουαλικής Υγείας, εφαρμόζουμε ποικίλες προσεγγίσεις για τον χειρισμό των συγκρουσιακών σχέσεων, όλες όμως έχουν ένα κοινό παρονομαστή: ο ειδικός δεν τοποθετείται επί της σχέσης και της πορείας της, αλλά δίνει τη δυνατότητα στο άτομο ή το ζευγάρι να «ξεδιπλώσει» ελεύθερα τις σκέψεις του. Επιπλέον, υποστηρίζει τους στόχους που θέτει το ζευγάρι και βοηθάει το κάθε μέρος να επικοινωνήσει πιο ξεκάθαρα τις ανάγκες, τις σκέψεις και τα συναισθήματά του και να ακούσει τον άλλο πιο προσεκτικά. Για να λειτουργήσει, όμως, σωστά η παροχή συμβουλευτικών ή ψυχοθεραπευτικών υπηρεσιών, η κάθε πλευρά πρέπει να επιδεικνύει ειλικρίνεια, ενδιαφέρον «να δουλέψει πάνω στη σχέση» και προθυμία να δεχτεί την προσωπική της ευθύνη.

  • 1.Client
  • 2.Share