Υπογοναδισμός

Υπογοναδισμός

 

Ο υπογοναδισμός στον άνδρα είναι το κλινικό σύνδρομο που προκαλείται από την ανεπάρκεια των ανδρογόνων και επιδρά αρνητικά στη λειτουργία πολλών οργάνων καθώς και στην ποιότητα ζωής του άνδρα.

Ο υπογοναδισμός διακρίνεται:

 1. σε πρωτοπαθή (όταν υπάρχει διαταραχή στους όρχεις),
 2. σε δευτεροπαθή (όταν υπάρχει διαταραχή στον υποθάλαμο ή/και στην υπόφυση),
 3. σε όψιμης έναρξης (μπορεί να υπάρχει διαταραχή στον υποθάλαμο, την υπόφυση ή τους όρχεις) ή λόγω αντοχής στα ανδρογόνα.

Κλινικά μπορεί να διακριθεί:

 1. σε εμβρυϊκής έναρξης,
 2. σε προεφηβικής έναρξης,
 3. σε όψιμης έναρξης.

Ως όψιμης έναρξης υπογοναδισμός ορίζεται η μείωση των επιπέδων των ανδρογόνων στον άνδρα ο οποίος έχει αναπτύξει φυσιολογικά τα πρωτογενή και τα δευτερογενή χαρακτηριστικά του φύλου κατά την εφηβεία.

Τα συχνότερα αίτια της μορφής αυτής υπογοναδισμού είναι:

 1. η υπερπρολακτιναιμία (όγκος της υπόφυσης που εκκρίνει προλακτίνη ή λόγω φαρμάκων, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, υποθυρεοειδισμός),
 2. η δυσλειτουργία των όρχεων (κρυψορχία ή έκτοπος όρχις, ορχίτιδα, επίκτητη ανορχία -λόγω κάκωσης, καρκίνου, κλπ-, ατροφία του όρχεως -π.χ. λόγω συστροφής- ή λόγω φαρμάκων και ουσιών).

Η διάγνωση του συνδρόμου θα γίνει με βάση τη συμπτωματολογία που εμφανίζει ο άνδρας και με τη μέτρηση των τιμών της τεστοστερόνης στο αίμα.

Ο άνδρας συχνότερα παραπονείται για:

 1. μειωμένη ερωτική επιθυμία.
 2. στυτική δυσλειτουργία.
 3. μείωση της συχνότητας εμφάνισης πρωινών στύσεων.
 4. εξάψεις.

Επιπλέον μπορεί να συνυπάρχει:

 1. μείωση της μυϊκής μάζας και της δύναμης του άνδρα.
 2. εναπόθεση λίπους στην περιοχή της κοιλιάς και παχυσαρκία.
 3. οστεοπενία ή οστεοπόρωση.
 4. διαταραχές γνωστικών λειτουργιών, του συναισθήματος, της διάθεσης και του ύπνου (καταθλιπτικές εκδηλώσεις).
 5. σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2.
 6. δυσλιπιδαιμίες και μεταβολικό σύνδρομο.

Η θεραπεία με τεστοστερόνη βελτιώνει την ερωτική επιθυμία και τη στυτική λειτουργία του άνδρα με αποτέλεσμα την σεξουαλική επαναδραστηριοποίησή του. Τέλος, επιδρά θετικά στις διαταραχές του συναισθήματος και των γνωστικών λειτουργιών.

Μελέτες έχουν καταδείξει την ευγεργετική επίδραση της θεραπείας με τεστοστερόνη:

 1. στην επανάκτηση της χαμένης μυικής μάζας.
 2. στη μείωση του ποσοστού του συσσωρευμένου λίπους.
 3. στη βελτίωση της οστεοπενίας.
 4. στον καλύτερο μεταβολικό έλεγχο του σακχάρου και των λιπιδίων.

Στο χώρο μας προσφέρουμε τις πιο εξελιγμένες διαγνωστικές και θεραπευτικές μεθόδους ώστε να είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε κάθε περίπτωση, προσαρμόζοντας το θεραπευτικό πλάνο στις ατομικές ανάγκες κάθε άνδρα.

Βασικός μας στόχος είναι η άμεση και σωστή διάγνωση του προβλήματος ώστε να μην καταφύγει ο άνδρας σε λανθασμένους θεραπευτικούς χειρισμούς (αλόγιστη χορήγηση τεστοστερόνης). Η γρήγορη διάγνωση συνεπάγεται και άμεση θεραπεία που θα του επιτρέψει να αποκαταστήσει πλήρως τη σεξουαλική του λειτουργία και την καλή του ψυχική κατάσταση.

Η τεστοστερόνη αποτελεί το καύσιμο του άνδρα. Χωρίς αυτήν οι επιπτώσεις στο σώμα του, στην προσωπικότητά του και την ψυχή του είναι δυνητικά σοβαρές. Το σώμα του αλλάζει, οι γνωστικές του λειτουργίες επιβραδύνονται, ο μεταβολισμός του απορυθμίζεται και εμφανίζονται παθήσεις που απειλούν την ποιότητα της ζωής του.

Στην ηλεκτρονική ιστοσελίδα του Ι.Ψ.Σ.Υ διατίθεται επίσης δωρεάν σε ψηφιακή μορφή το βιβλίο (e-book) «Ανδρολογία και Σεξουαλικότητα:120 ερωτήσεις-απαντήσεις», όπου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ανατρέξουν για περισσότερες πληροφορίες.

Ανδρολογία και Σεξουαλικότητα, 120+1 ερωτήσεις-απαντήσεις

 • 1.Client
 • 2.Share