Το πέος ανήκει στα έξω γεννητικά όργανα του άνδρα. Εμφανίζει τρία κύρια μορφολογικά μέρη, τη βάση, το σώμα και τη βάλανο, στην κορυφή της οποία καταλήγει η ουρήθρα. Εξωτερικά, το σώμα και η βάση του περιβάλλονται από δέρμα, το οποίο ονομάζεται πόσθη και καλύπτει ολόκληρη την βάλανο.
Η ουρήθρα είναι το κανάλι που ξεκινάει από την ουροδόχο κύστη και καταλήγει στην άκρη του πέους. Η ουρήθρα χρησιμεύει για την αποβολή των ούρων αλλά και του σπέρματος.
Ο χαλινός είναι μια δερματική πτυχή που ενώνει τη βάλανο (το κεφάλι) με την ακροποσθία (το τμήμα του δέρματος που καλύπτει τη βάλανο) και βρίσκεται στην κάτω επιφάνεια του πέους.
Οι όρχεις είναι δύο σφαιρικοί σχηματισμοί, οι οποίοι βρίσκονται κάτω από το πέος μέσα στο όσχεο. Οι όρχεις βρίσκονται ο ένας δίπλα στον άλλον και βρίσκονται έξω από τον κορμό του σώματος του αγοριού για να διατηρούνται σε θερμοκρασία γύρω στους 34ο C . Όσο το αγόρι μεγαλώνει οι όρχεις επιτελούν δύο λειτουργίες: 1) παράγουν από την έναρξη της ήβης (12-14 ετών) την ανδρικής ορμόνη τεστοστερόνη, η οποία εξασφαλίζει την εξέλιξη του παιδιού προς την ανδρική ωρίμανση και 2) παράγουν τα σπερματοζωάρια τα οποία σηματοδοτούν την αναπαραγωγική ικανότητα του ανθρώπου.
Το όσχεο είναι ένας μικρός σάκος από δέρμα που κρέμεται κάτω από το πέος και περιέχει τους όρχεις. Χωρίζεται στη μέση από μία ινώδη μεμβράνη, η οποία στην επιφάνεια διακρίνεται σαν μια ραφή, την οσχεϊκή ραφή. Το δέρμα του οσχέου είναι σκουρόχρωμο και λεπτό και περιλαμβάνει πολλούς σμηγματογόνους αδένες και αραιές τρίχες. Κάτω από την επιδερμίδα υπάρχει ένας λείος μυς, ο δαρτός χιτών, που συστέλλεται με το κρύο και τη γυμναστική, με αποτέλεσμα να συρρικνώνεται το όσχεο και να ζαρώνει το δέρμα του.
Ο προστάτης είναι ένα όργανο που εντοπίζεται μόνο στον άνδρα, έχει σχήμα και μέγεθος κάστανου και βρίσκεται στη βάση της ουροδόχου κύστεως. Από το κέντρο του προστάτη περνάει η ουρήθρα. Ο ρόλος του προστάτη είναι να παράγει το σπερματικό υγρό που φτάνει μέσα από μικροσκοπικά κανάλια που ονομάζονται σπερματικές λήκυθοι. Το σπερματικό υγρό εξασφαλίζει ένα περιβάλλον μέσα στο οποίο τα σπερματοζωάρια μπορούν να διατηρηθούν μέχρι την επόμενη εκσπερμάτιση.
Η ουροδόχος κύστη είναι ένα ινομυώδες όργανο κυκλικού σχήματος στο οποίο συγκεντρώνονται τα ούρα από τα νεφρά πριν την απέκκρισή τους μέσα από τη διαδικασία της ούρησης. Σε φυσιολογικές συνθήκες η χωρητικότητα της ουροδόχου κύστης είναι περίπου 400ml ούρων για τα οποία απαιτούνται 2 με 4 ώρες για να συγκεντρωθούν, αναλόγως και με την κατανάλωση υγρών που υπάρχει. Όποτε δημιουργείται η αίσθηση ούρησης η κύστη θα πρέπει να αδειάζει και ειδικά πριν από έντονες δραστηριότητες που περιλαμβάνουν πίεση στην περιοχή αυτή (ποδηλασία, οδήγηση, σεξουαλική επαφή).
Μέσα στο σώμα του πέους υπάρχουν δύο σηραγγώδη σώματα και το σπογγώδες σώμα της ουρήθρας. Τα σηραγγώδη σώματα έχουν κυλινδρικό σχήμα και η λειτουργία τους μπορεί να παρομοιαστεί με τη λειτουργία ενός σφουγγαριού. Η στύση είναι μια πολύπλοκη οργανική διαδικασία κατά την οποία τα σηραγγώδη σώματα του πέους γεμίζουν με αίμα το οποίο «φυλακίζεται» σε αυτά βοηθώντας το πέος να μείνει σκληρό και εύκαμπτο για όσο χρονικό διάστημα ο άνδρας παραμένει ερεθισμένος μέχρι την εκσπερμάτιση.Ο μηχανισμός της στύσης ξεκινάει από τον εγκέφαλο, κυρίως από δύο περιοχές, τον υποθάλαμο και τον θάλαμο. Από τον υποθάλαμο τα ψυχογενή ερεθίσματα οδηγούν σε δημιουργία νευρικών σημάτων τα οποία ενισχύονται από τη λειτουργία του θαλάμου και διαμέσου του νωτιαίου μυελού, που βρίσκεται στη σπονδυλική στήλη, καταλήγουν στο συμπαθητικό και το παρασυμπαθητικό κέντρο της στύσης το οποίο βρίσκεται στην οσφυιοερή περιοχή. Από εκεί μέσω του ιερού πλέγματος, και συγκεκριμένα μέσω του αιδοιικού και του ραχιαίου νεύρου του πέους, τα σήματα αυτά καταλήγουν στο πέος όπου απελευθερώνονται νευροδιαβιβαστές, όπως το νιτρικό οξείδιο, με αποτέλεσμα των χαλάρωση των σηραγγωδών σωμάτων τα οποία γεμίζουν με αίμα. Το αίμα αυτό εγκλωβίζεται μέσα στο πέος μέσα από έναν ειδικό βαλβιδικό μηχανισμό προκαλώντας στύση. Σημαντικό ρόλο στην στυτική ικανότητα του άνδρα παίζουν κατά κύριο λόγο, δύο ορμόνες, η τεστοστερόνη και η προλακτίνη.
Η εκσπερμάτισή μου
Η εκσπερμάτιση που ξεκινά με την περίοδο της ήβης συνδέεται με τη σεξουαλική ωρίμανση του άνδρα και ταυτίζεται με τον ανδρικό οργασμό. Μέσω αυτής βιώνει το αίσθημα της ηδονής, ενώ παράλληλα η εκσπερμάτιση εξυπηρετεί και την αναπαραγωγική λειτουργία. Η εκσπερμάτιση ελέγχεται από ένα κέντρο που βρίσκεται στην οσφυϊκή μοίρα του νωτιαίου μυελού. Πρόκειται για ένα αντανακλαστικό φαινόμενο το οποίο δεν σχετίζεται με την ούρηση. Η εκσπερμάτιση έχει δύο φάσεις, την προπαρασκευαστική κατά την οποία το σπέρμα συγκεντρώνεται στη βάση της ουρήθρας ενώ ταυτόχρονα η παλινδρόμησή του αποτρέπεται από την σύσπαση του έσω σφιγκτήρα της ουροδόχου κύστεως. Η δεύτερη φάση είναι η κυρίως εκσπερμάτιση όπου το σπέρμα εξέρχεται από την ουρήθρα μέσα από ρυθμικές συσπάσεις του βολβοσηραγγώδη μυ. Μετά την εκσπερμάτιση το πέος επανέρχεται στην προηγούμενη κατάσταση, σε χάλαση, όπου απαιτείται κάποιο χρονικό διάστημα ώστε να μπορέσει να διεγερθεί και πάλι (ανερέθιστη περίοδος).
Η διαδικασία εκσπερμάτισης ρυθμίζεται κεντρικά από τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό μέσω συγκεκριμένων νευροδιαβιβαστών, όπως η σεροτονίνη, η ντοπαμίνη και η ωκυτοκίνη. Η σεροτονίνη, και συγκεκριμένα οι υποδοχείς της 5-HT, φαίνεται πως είναι εκείνοι που ευθύνονται, κατά κύριο λόγο, για τη διαδικασία ενεργοποίησης της εκσπερμάτισης.
Τα σπερματοζωάρια είναι μικροσκοπικά και δεν φαίνονται με γυμνό μάτι. Παράγονται στους όρχεις και στην συνέχεια κατευθύνονται προς τις επιδιδυμίδες όπου ολοκληρώνεται η ωρίμανσή τους. Στη συνέχεια προωθούνται στους σπερματικούς πόρους οι οποίοι λειτουργούν σαν αποθήκες σπέρματος αλλά και σαν αγωγοί που μεταφέρουν τα σπερματοζωάρια στην ουρήθρα. Τα σπερματοζωάρια περιλαμβάνονται στο σπέρμα το οποίο εκβάλει από την ουρήθρα μέσα από μια διαδικασία που ονομάζεται εκσπερμάτιση. Το σπέρμα παράγεται από τον προστάτη και τις σπερματοδόχους κύστεις. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας η μέση ποσότητα σπέρματος που παράγει ένας άνδρας είναι περίπου 3,7ml, δηλαδή όσο τα ¾ από ένα κουταλάκι του γλυκού. Ανησυχητική θα πρέπει να θεωρείται η ποσότητα σπέρματος κάτω του 1,5ml.
Οι ορμόνες μου
Οι ορμόνες παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στη σεξουαλική ανάπτυξη και λειτουργία του άνδρα. Τα ανδρογόνα, υπάρχουν τόσο στον άνδρα όσο και στην γυναίκα. Κυρίαρχη θέση στα ανδρογόνα κατέχει η τεστοστερόνη. Η ορμόνη αυτή παράγεται κυρίως στους όρχεις του άνδρα αλλά και στα επινεφρίδια. Ωστόσο, ο άνδρας παράγει 50 φορές περισσότερη τεστοστερόνη από τη γυναίκα και για αυτό άλλωστε έχει συνδεθεί περισσότερο με την αρρενωπότητα. Η τεστοστερόνη είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη του πέους, την ανάπτυξη του μυϊκού ιστού και της δύναμης, ενώ παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της γενικότερης υγείας και ευεξίας του ατόμου.
Είναι από τις σημαντικότερες ορμόνες για τον άνδρα και αποτελεί επί της ουσίας το καύσιμο για την καθημερινότητά του. Εκτός από τον σχηματισμό των τυπικών ανδρικών χαρακτηριστικών, έχει σημαντικό ρόλο στην σεξουαλική επιθυμία, την παραγωγή του σπέρματος και συμβάλει στην ανάπτυξη και διατήρηση της οστικής μάζας του άνδρα. Χωρίς αυτήν οι επιπτώσεις στο σώμα του, στην προσωπικότητά του και την ψυχή του είναι δυνητικά σοβαρές. Το σώμα του αλλάζει, οι γνωστικές του λειτουργίες επιβραδύνονται, ο μεταβολισμός του απορυθμίζεται και εμφανίζονται παθήσεις που απειλούν την ποιότητα της ζωής του. Διαταράσσεται η φύση του, ο ίδιος ο ανδρισμός του και επέρχεται μεγάλο πλήγμα στη σεξουαλικότητά του.
Κατά την εφηβική περίοδο η τεστοστερόνη είναι σε πολύ υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με την ενήλικη περίοδο του ατόμου και ευθύνεται για μια πληθώρα αλλαγών στο έφηβο αγόρι. Έτσι, παρατηρείται αύξηση της τριχοφυΐας στο πρόσωπο και στο σώμα καθώς και έντονη ακμή.
Το μέγεθος του πέους για τον άνδρα.
Από αρχαιοτάτων χρόνων το μέγεθος του πέους αποτελούσε σημείο διαμάχης μεταξύ των ανδρών καθώς αποτελεί δείκτη αρρενωπότητας και κυριαρχίας απέναντι στο άλλο φύλο. Οι κοινωνικές αντιλήψεις και οι μύθοι, που πολιτισμικά διαμορφώθηκαν μέχρι τους νεώτερους χρόνους, σηματοδοτούν την ανάγκη του «σωστού» μεγέθους, με σκοπό την ικανοποίηση και αναγνώριση του άνδρα από τη γυναίκα, ενώ η σεξουαλική επεξεργασία των μηνυμάτων, που η γυναίκα χρειάζεται, δεν εστιάζεται ουσιαστικά μόνον στο μέγεθος και την ποιότητα της πεικής σκληρότητας. Η γυναίκα ερεθίζεται σεξουαλικά από τη σωματική διάπλαση και λειτουργικότητα του άνδρα και θαυμάζει την ρωμαλαιότητα και την εναρμόνιση της ανδρικής σωματικής ευεξίας ως στοιχείο αρρενωπότητας, υγείας και καλής λειτουργικότητας, συνδέοντας τη σεξουαλική επαφή μαζί του με την ανάγκη της αναπαραγωγής της (εγκεφαλική λειτουργία συσχέτισης της σεξουαλικότητας και της γονιμότητας, που την ισχυροποιεί συγκριτικά με εκείνη του άνδρα). Η οπτική γωνία από την οποία ο άνδρας παρατηρεί το πέος του δημιουργεί πολύ συχνά λανθασμένη εντύπωση σχετικά με το μέγεθός του. Η ανησυχία του άνδρα επιτείνεται ακόμα περισσότερο από τα πρότυπα που προβάλλονται στην βιομηχανία του πορνό η οποία αυξάνει το άγχος του άνδρα και δημιουργεί λανθασμένες προσδοκίες για τον σεξουαλικό του ρόλο.
Το μέγεθος του πέους καθορίζεται από δύο παραμέτρους, το μήκος και τη περιφέρεια του. Το μήκος ενός φυσιολογικού πέους στον ενήλικο άνδρα, μετά το κλείσιμο της εφηβείας, κυμαίνεται κατά μέσο όρο από 12 έως 15 εκατοστά σε στύση. Η μέση περιφέρεια του πέους σε στύση υπολογίζεται στα 10 έως 11 εκατοστά. Το μέγεθος παραμένει σταθερό σε όλη τη διάρκεια της ζωής του άνδρα.
Για να γίνει σωστά η μέτρηση του μήκους του πέους και να μην δημιουργηθούν λανθασμένες ανησυχίες στον άνδρα η μέτρηση θα πρέπει να γίνεται από ειδικό ουρολόγο-ανδρολόγο. Το μήκος μετριέται από την ηβική σύμφυση έως την κορυφή του πέους, σε ελαφρά έλξη ή σε πλήρη στύση. Το πέος συλλαμβάνεται από τη βάλανο με το δείκτη και τον αντίχειρα του εξεταστή και έλκεται σε ελαφρά τάση. Στη συνέχεια εφαρμόζεται ο χάρακας στην ραχιαία επιφάνεια του πέους και μετράμε από την ηβική σύμφυση έως το άκρο της βαλάνου. Η περιφέρεια μετριέται στο μέσο του σώματος του πέους, επίσης σε χάλαση ή πλήρη στύση.
Η σημασία των «βρεγμένων ονείρων» για τον έφηβο (ονείρωξη).
Πολύ συχνά οι έφηβοι κατά τη διάρκεια του ύπνου ή το πρωί όταν θα ξυπνήσουν είναι πιθανό να παρατηρήσουν ότι έχουν εκσπερματίσει. Η ονείρωξη, όπως ονομάζεται το φαινόμενο αυτό, συμβαίνει κατά τη διάρκεια των νυκτερινών στύσεων και έρχεται τις περισσότερες φορές ως αποτέλεσμα κάποιου σεξουαλικού ονείρου, χωρίς αυτό να είναι πάντα υποχρεωτικό. Ο έφηβος συχνά ανησυχεί για την κατάσταση αυτή, ντρέπεται, φοβάται και νιώθει μειονεκτικά καθώς πιστεύει ότι θα γίνει αντιληπτό από τον περίγυρό του και θα έρθει σε αμηχανία. Ωστόσο δεν θα πρέπει να το θεωρεί κάτι παθολογικό ή μη φυσιολογικό.
Η ονείρωξη είναι μέρος της ωρίμανσης του αγοριού και συμβαίνει στην πλειοψηφία των εφήβων σε αυτές τις ηλικίες. Σηματοδοτούν τη σεξουαλική αφύπνιση του αγοριού το οποίο αρχίζει σταδιακά να συνειδητοποιεί τις σεξουαλικές ορμές του. Οι νυκτερινές στύσεις παρατηρούνται στο μεγαλύτερο μέρος της ζωής του άνδρα από την εφηβεία και μετά. Αν και η υποκείμενη αιτία τους δεν έχει καθοριστεί με σαφήνεια, έχει υποστηριχτεί ότι λειτουργούν και προληπτικά για την προστασία του πέους από μελλοντικές δυσλειτουργίες καθώς βοηθούν στην αιμάτωση και οξυγόνωση των ιστών του πέους.