Να γιατί ο ύπνος είναι το μυστικό όπλο για καλύτερη σεξουαλική λειτουργία!

Στην σύγχρονη εποχή, οι περισσότεροι από εμάς διατηρούν ακανόνιστες συνήθειες ύπνου, «ξεκουράζονται» μπροστά σε μία οθόνη, είτε της τηλεόρασης, είτε του κινητού, που έχει γίνει προέκταση της ανθρώπινης ύπαρξης. Από την άλλη, η διασκέδαση ταυτίζεται σε μεγάλο βαθμό, ιδιαίτερα στις νέες ηλικίες, με το ξενύχτι και την κατανάλωση αλκοόλ, συνήθειες και τάσεις που συνωμοτούν κατά της υγείας μας.

Ένας καλός βραδινός ύπνος έχει πολλά οφέλη για την λειτουργία του οργανισμού μας, ένα από τα οποία είναι και η ενίσχυση της σεξουαλικής λειτουργικότητας.

Σε μετα-ανάλυση του 2023 που δημοσιέυτηκε στο Journal of Sexual Medicine μελετήθηκε η σχέση μεταξύ των διαταραχών ύπνου, της ποιότητας, της διάρκειας και της σεξουαλικής δυσλειτουργίας. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως οι διαταραχές ύπνου, ιδιαίτερα η αποφρακτική άπνοια, αυξάνουν τον κίνδυνο σεξουαλικής δυσλειτουργίας, τόσο στις γυναίκες, όσο και στους άνδρες. Ενώ, η κακή ποιότητα ύπνου συσχετίστηκε, επίσης, σημαντικά με σεξουαλική δυσλειτουργία. Τα άτομα που δεν κάνουν καλό ύπνο ή/και κοιμούνται λίγες ώρες έχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν σεξουαλική δυσλειτουργία. Στον αντίποδα, η μεγάλη διάρκεια ύπνου δεν φάνηκε να επηρεάζει.

Μία θεωρία που εξηγεί τα παραπάνω αποτελέσματα επικεντρώνεται στην άποψη πως οι δυσκολίες αυτές μειώνουν τον ύπνο REM (Rapid Eye Movement – ταχεία κίνηση των ματιών) και τελικά μειώνεται η παραγωγή σημαντικών ορμονών του φύλου, που φυσιολογικά παράγονται στη διάρκεια του ύπνου μας.

Ο ύπνος είναι πολύτιμος, γι’ αυτό:

  • Διατηρείστε μία όσο τον δυνατόν πιο σταθερή ρουτίνα ύπνου και προσπαθήστε να αποφεύγετε το ξενύχτι.
  • Κοιμηθείτε με τον σύντροφό σας. Μελέτες έχουν δείξει οτι ο ύπνος με τον σύντροφό μας συσχετίζεται με βελτιωμένη ποιότητα ύπνου.
  • Αποφύγετε τη χρήση ηλεκτρονικών συσκευών πριν τον ύπνο, δημιουργώντας ένα σκοτεινό, άνετο περιβάλλον, περιορίζοντας τους θορύβους.
  • Αποφύγετε την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων φαγητού πριν τον ύπνο.

Σε κάθε περίπτωση, εάν αντιμετωπίζουμε συστηματικά δυσκολίες με τον ύπνο, συνίσταται να απευθυνθούμε σε έναν ειδικό.

Καταλήγοντας, ο καλός ύπνος μας «προσφέρει» διάυγεια, ψυχική ηρεμία και καλή σεξουαλική υγεία, γιατί μέσα από αυτόν ζούμε και υπάρχουμε στο κάθε μέρα μας!

Δήμητρα Καρυοφύλλη
Κλινική Ψυχολόγος
Επιστημονική Συνεργάτις Ι.Ψ.Σ.Υ.