Η δυσαρέσκεια των ανδρών για το μέγεθος του πέους τους εντοπίζεται σε μια σειρά από μελέτες, αλλά και στην κλινική μας εμπειρία πολύ συχνά ακούμε ανθρώπους, ιδιαίτερα νέους, να τους απασχολεί έντονα, πολλές φορές φτάνοντας σε σημείο να δυσλειτουργούν σε επίπεδο σκέψης, αλλά και στη διεκδίκηση και δημιουργία μίας συντροφικής-σεξουαλικής σχέσης. Οι ανησυχίες επικεντρώνονται στο μήκος ή το πάχος του πέους, ή ακόμα και στα δύο, είτε είναι σε στύση, είτε χαλαρό και αυτό μας κάνει να αναφερόμαστε στο άγχος για το μέγεθος του πέους.
Πιο περιγραφικά, το Άγχος Μικρού Πέους (Small Penis Anxiety) προκύπτει όταν ένας άνδρας βιώνει υπερβολικό άγχος, δυσαρέσκεια και ντροπή, καθώς παρατηρεί το μέγεθος του πέους του και αισθάνεται ανησυχία ότι είναι μικρότερο από το φυσιολογικό μέγεθος, ενώ αυτή η ανησυχία παραμένει ακόμα κι αν έχει διαψευσθεί από κλινική εξέταση.
Επομένως, οι επαναλαμβανόμενες σκέψεις για το αν «είμαι φυσιολογικός», «θα καταφέρω να ικανοποιήσω τη σύντροφο;» μπορούν να επηρεάσουν την αυτοεκτίμηση, τη σεξουαλική λειτουργία και την ικανοποίηση, σε επίπεδο σωματικής και ψυχικής υγείας.
Έχει φανεί ότι οι άνδρες που δεν ήταν ικανοποιημένοι με το μέγεθος του πέους τους είχαν υψηλότερο επιπολασμό:
- χαμηλής ποιότητας ζωής
- στυτικής δυσλειτουργίας
- πρόωρης εκσπερμάτισης
- άγχους και διαταραχών διάθεσης
- σεξουαλικής δυσλειτουργίας της συντρόφου
Οι ανησυχίες για το μέγεθος του πέους των ανδρών φαίνεται να αυξάνονται τα τελευταία χρόνια, επειδή τείνουν να πιστεύουν ότι το φυσιολογικό μέγεθος του πέους είναι αυτό που προβάλλεται στο πορνογραφικό υλικό.
Πόσο συχνό είναι να ανησυχεί ένας άνδρας για το μέγεθος του πέους του;
Ερευνητικά ευρήματα έδειξαν ότι το 85%-94% των ερωτηθέντων, πίστευαν ότι το μέγεθος του πέους τους είναι μικρό, υπερεκτιμώντας το μέγεθος ενός φυσιολογικού πέους. Επιπλέον, το 60%-64% των συμμετεχόντων παραδέχτηκε ότι άρχισαν να ανησυχούν για το μέγεθος του πέους τους από την παιδική ηλικία και την εφηβεία, επειδή συνέκριναν το μέγεθος με το πέος των φίλων τους. Ενώ, το 37,3% σε μια άλλη μελέτη, ανέφεραν ότι η ανησυχία τους εμφανίστηκε αφού είδαν ερωτικές εικόνες.
Οι λανθασμένες αντιλήψεις των ανδρών σχετικά με την προτίμηση των γυναικών για το μέγεθος του πέους μπορούν επίσης να προκληθούν από την πορνογραφία, η οποία προβάλλει υπερβολικά θετικές και ενθουσιώδεις απαντήσεις των γυναικών στο τεράστιο μέγεθος του πέους.
Επιπλέον χλευαστικά σχόλια για το πέος μπορούν να τραυματίσουν ψυχικά έναν άνδρα, μπλοκάροντας το σεξουαλικό του ρόλο και επιδρώντας αρνητικά στην διεκδίκηση μιας επόμενης σεξουαλικής επαφής.
Μέσα από τη συγκεκριμένη δυσκολία επανέρχεται το ζήτημα της ανάγκης για σεξουαλική αγωγή, που από την πιο μικρή ηλικία το πρώτο που μας διδάσκει είναι η γνωριμία με το σώμα, η αγάπη προς το σώμα και η αυτοφροντίδα. Για να αποφύγουμε μύθους και διαστρεβλωμένες πεποιθήσεις, οδηγούμενοι από τον περίγυρο ή το διαδίκτυο, η πρόληψη μέσα από την έγκαιρη πληροφόρηση είναι ο καλύτερος και ασφαλέστερος δρόμος.
Αν αισθάνεστε ότι έχετε εγκλωβιστεί σε σκέψεις αμφισβήτησης του εαυτού σας η επίσκεψη σε έναν ειδικό θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε τι είναι αυτό που σας συμβαίνει, αλλά και τον τρόπο που θεραπευτικά μπορείτε σταδιακά να βελτιώσετε την ψυχική σας υγεία, αλλά και τη σεξουαλική σας ζωή.
Δήμητρα Καρυοφύλλη
Κλινική Ψυχολόγος
Επιστημονική Συνεργάτις Ι.Ψ.Σ.Υ.
Ακολουθήστε μας στους λογαρισμούς μας στα Social Media ώστε να μαθαίνετε γρήγορα και εύκολα όλα τα νεότερά μας: Facebook , Instagram , LinkedIn