Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου: Οι 5 τρόποι να εκφράσουμε τον έρωτά μας στο σήμερα και «στο κάθε μέρα»

14 Φεβρουαρίου σήμερα, η μέρα που γιορτάζουν οι ερωτευμένοι… Για πολλούς αυτή η γιορτή δεν σημαίνει τίποτα, ενώ για άλλους, σημαίνει τα πάντα. Είναι όμως αυτό το νόημα του έρωτα; Ή όλα είναι μία απάτη της εμπορικής προβολής αλλά και της απαίτησης να «τσεκάρω» τον άλλον, ότι αυτή τη μέρα με θεωρεί ξεχωριστό και απαραίτητο στη ζωή του;

Ο έρωτας είναι ένα συναίσθημα που έχει απασχολήσει τόσο τις ρομαντικές ψυχές των ποιητών, όσο και την επιστημονική κοινότητα. Από τη δεκαετία του 60’ η ψυχολόγος Dorothy Tennov, μελέτησε την κατάσταση του να είναι κανείς ερωτευμένος. Βρήκε πως οι περισσότεροι από τους ερωτευμένους που εξέτασε, ξοδεύουν 85 – 100% των ωρών της ημέρας, για να σκέφτονται το «αντικείμενο της αγάπης τους».

Πόσο, όμως, οι κοινωνικοοικονομικές συνθήκες που διανύουμε τα τελευταία χρόνια, με την έλευση της πανδημίας, την κοινωνική αποστασιοποίηση, την ψυχική επιβάρυνση, μας επιτρέπουν να χαρούμε αυτήν την γιορτή της αγάπης; Η αλήθεια είναι πως όποια γιορτή μας θυμίζει την ανάγκη να δείξουμε συναισθήματα, ερωτική διεκδίκηση και διαθεσιμότητα της ερωτικής μοναδικότητάς μας, έχει το νόημά της. Ωστόσο, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι στον έρωτα, όπως και στη σχέση μας, θα πρέπει να φερόμαστε με τρόπο γιορτινό κάθε στιγμή. Να κάνουμε την κάθε μέρα ξεχωριστή, να χαιρόμαστε για αυτό που έχουμε, να αποζητάμε το ερωτικό μας αντάμωμα με τον σύντροφό μας, να του λέμε πόσο πολύ τον θέλουμε και πόσο τον αγαπάμε.

Ας είναι, λοιπόν, η σημερινή ημέρα αφορμή να αναλογιστούμε τους διαφορετικούς τρόπους που μπορούμε να επικοινωνούμε την αγάπη στο σύντροφο μας στο σήμερα και «το κάθε μέρα μας».

  1. Μέσα από λέξεις επιβεβαίωσης (Words of affirmation): σχόλια θαυμασμού, εκτίμησης, εκδήλωσης των συναισθημάτων μας, που δείχνουν στον σύντροφό μας το ενδιαφέρον μας.
  2. Μέσα από ποιοτικό χρόνο (Quality time): ενίοτε μπορεί να «χαθούμε» μέσα στην καθημερινότητα, στους διαφορετικούς ρόλους που αναλαμβάνουμε ως γονείς, εργαζόμενοι…Όμως, πάντα παραμένουμε σύντροφοι και εραστές. Ας αφιερώσουμε ποιοτικό χρόνο ο ένας στον άλλον… Οι κοινές δραστηριότητες, η ενασχόληση με πράγματα που μας ευχαριστούν, ακόμη και η εξασφάλιση στιγμών χαλάρωσης μεταξύ μας, μας φέρνουν πιο κοντά…
  3. Μέσα από την ανταλλαγή δώρων (Exchanging gifts): Δεν χρειάζεται να είναι κάτι ακριβό για να στείλουμε ένα «δυνατό» μήνυμα αγάπης στον σύντροφό μας. Σημασία έχει η συναισθηματική αξία που μπορεί να έχει ακόμα και ένα μικρό συμβολικό δώρο, που θα μας φέρει στο μυαλό αναμνήσεις και θα δυναμώσει την σχέση μας τόσο στο σήμερα, αλλά και στο αύριο.
  4. Μέσα από πράξεις φροντίδας (Acts of service): Μικρές καθημερινές πράξεις που προσφέρουν ικανοποίηση, δείχνουν ότι αναλογιζόμαστε τις ανάγκες του συντρόφου μας μπορούν να ενισχύσουν την εγγύτητα στη σχέση μας και να ενδυναμώσουν την σεξουαλική μας διάθεση και προθυμία, φέρνοντάς μας όχι μόνο συναισθηματικά, αλλά και σεξουαλικά πιο κοντά.
  5. Μέσα από τη σωματική επαφή (Physical touch): οι εκδηλώσεις τρυφερότητας και ερωτισμού μέσω της σωματικής επαφής όπως χάδια, αγκαλιές, φιλιά μπορούν να μας χαλαρώσουν από την πίεση της καθημερινότητας.

Με αφορμή την γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου, ας κρατήσουμε το μήνυμα που έχει ουσιαστική αξία για εμάς, ότι η ζωή είναι μικρή και λίγη, και ας καθορίσουμε την δική μας γλώσσα αγάπης και έρωτα, που μας εκφράζει και μας δένει με τον σύντροφο μας.