Το προφυλακτικό δεν σχετίζεται με προβλήματα στύσης!

Όταν μιλάμε για ασφαλές σεξ, το ανδρικό προφυλακτικό είναι από τις καλύτερες επιλογές. Η προστασία από πιθανή εγκυμοσύνη και από μετάδοση σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων (ΣΜΝ), είναι από τις βασικότερες παραμέτρους που θα πρέπει να έχουμε υπ’ όψιν σε μια νέα περιστασιακή ή πιο σταθερή σεξουαλική επαφή. Ωστόσο στο μυαλό αρκετών ανδρών η χρήση προφυλακτικού συνεπάγεται και απώλεια αίσθησης κατά τη διείσδυση, επομένως και μειωμένη διέγερση και βαθμιαία απώλεια της στύσης, με αποτέλεσμα να επιλέγουν να αποφύγουν τη χρήση του.

“Δεν χρησιμοποιώ προφυλακτικό γιατί φοβάμαι ότι θα χάσω τη στύση μου!, …φταίει το προφυλακτικό που μου πέφτει!, …ρισκάρω να κολλήσω κάποιο σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα, αλλά να γίνω ρεζίλι χάνοντας τη στύση μου;” λόγια πολλών ανδρών, κυρίως νεαρών, που έρχονται στο χώρο μας για να αντιμετωπίσουν τη στυτική δυσλειτουργία.

Υπάρχει, όμως, πραγματικά συσχέτιση του προφυλακτικού με την απώλεια της στύσης ή είναι κάτι που σχετίζεται περισσότερο με το άγχος του άνδρα; Αυτό ακριβώς επιχείρησε να αποδείξει έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Sexual Medicine. Στην έρευνα πήραν μέρος 479 ετεροφυλόφιλοι άνδρες, 18 έως 24 ετών που χρησιμοποιούσαν προφυλακτικό στις σεξουαλικές τους επαφές και το θεωρούσαν υπεύθυνο για τα επεισόδια στυτικής απώλειας, τους τελευταίους 3 μήνες. Στην έρευνα χρησιμοποιήθηκε το Διεθνές Ερωτηματολόγιο για το Δείκτη Σεξουαλικής Δυσλειτουργίας (IIEF-5).

Οι ερωτηθέντες δήλωσαν για τη σεξουαλική τους λειτουργία και τη χρήση προφυλακτικού:

  • 38% δεν αντιμετώπιζε κανένα πρόβλημα
  • 14% είχε περιστασιακά πρόβλημα
  • 16% είχε επεισόδια απώλειας στύσης στη μέση της σεξουαλικής επαφής,
  • 32% έτυχε να χάσει τη στύση του την ώρα που σταματάει τις ερωτικές περιπτύξεις για να φορέσει το προφυλακτικό και να προχωρήσει στη σεξουαλική πράξη.

Στην έρευνα διαπιστώθηκε ότι εκείνοι που αντιμετώπιζαν προβλήματα στη διατήρηση της στύσης όταν έβαζαν προφυλακτικό, είχαν τις ίδιες δυσκολίες και χωρίς τη χρήση του. Έτσι, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα επεισόδια στυτικής δυσλειτουργίας δεν οφείλονται στη χρήση ή στο σχεδιασμό του προφυλακτικού αλλά στην ελλιπή εκπαίδευση των νεαρών ανδρών, στην απειρία τους γύρω από τη χρήση του, αλλά και στο άγχος που είχαν.

Επίσης, φάνηκε πως η αποφυγή της χρήσης προφυλακτικού προκύπτει συνήθως όταν την πρώτη φορά προσπαθήσουν να βάλουν προφυλακτικό και βλέπουν ότι παρουσιάζουν απώλεια στύσης. Με τον τρόπο αυτό συνδυάζεται το προφυλακτικό με την απώλεια της στύσης και επιλέγεται η «εύκολη» λύση της σεξουαλικής επαφής χωρίς προφύλαξη, στο βωμό του να μη «ρεζιλευτούν» μπροστά στην σύντροφό τους.

Συμπερασματικά, το προφυλακτικό φαίνεται πως δεν στερεί κάτι από την απόλαυση και δεν δημιουργεί προβλήματα στους σεξουαλικούς συντρόφους. Και οι δύο απολαμβάνουν το σεξ με προφυλακτικό στον ίδιο βαθμό, όπως θα το απολάμβαναν και αν δεν χρησιμοποιούσαν!