Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS

Πέρασαν 41 χρόνια που το ΑIDS μπήκε στη ζωή μας, σκότωσε πολλούς, φόβισε περισσότερους, προκάλεσε ψυχικές επιδράσεις, με κριτές και επικριτές στην κοινωνία μας, στιγμάτισε τη σεξουαλικότητα και τους ανθρώπους που μολύνθηκαν, εξακολουθεί όμως να μας προβληματίζει και να μας οδηγεί στο νόημα της ζωής μας, ως μια πραγματική απειλή και ανάγκη προστασίας και προφύλαξης των σεξουαλικών συντρόφων. Η σύχρονη ιατρική έχει απαντήσει θετικά στην θεραπευτική αντιμετώπιση και πρόληψη, τόσο των νοσούντων, όσο και των οροθετικών, δίνοντας μια αισιόδοξη εξέλιξη για την πορεία της ζωής αυτών των ανθρώπων, που δεν πεθαίνουν και μπορούν να συνεχίσουν να ζουν πολύ πιο ποιοτικά από χθες, χωρίς όμως να ξεχνάμε ότι η 1η Δεκεμβρίου σηματοδοτεί αυτήν την ημέρα ως ξεχωριστή για την ίδια την σεξουαλικότητα και την επιλογή του τρόπου της σεξουαλικής μας ζωής, με το δικαίωμα να την χαιρόμαστε και όχι μετά να λυπόμαστε!!

Την περίοδο 1/1/23 – 31/10/23 διαγνώστηκαν και δηλώθηκαν στον ΕΟΔΥ και στο Εθνικό Μητρώο HIV του Υπουργείου Υγείας 531 περιστατικά HIV λοίμωξης (5,1/100.000 πληθυσμού, 78,3% άνδρες), ενώ τα περισσότερα περιστατικά αφορούσαν άτομα που μολύνθηκαν μέσω της απροφύλακτης σεξουαλικής επαφής, κυρίως μεταξύ ανδρών (35,2%), αλλά και ετεροφυλοφιλικών σεξουαλικών επαφών (15,8%). Η από κοινού χρήση ενδοφλέβιων εξαρτησιογόνων ουσιών δηλώθηκε ως πιθανός τρόπος μόλυνσης για το 11,7% των νέων περιστατικών.

Ποια είναι η αλήθεια για το AIDS;

Οποιοσδήποτε μπορεί να έχει μολυνθεί από τον ιό και να μην το ξέρει! Το ποιοτικό ανδρικό προφυλακτικό, που έχει τις προδιαγραφές της σωστής λειτουργίας και χρήσης, για να αποτελεί τον καλύτερο τρόπο προφύλαξης και αποφυγής της μετάδοσης του HIV, επιτρέποντας στον άνθρωπο να απολαύσει τη σεξουαλική του επαφή με το σύντροφο του.

•          To HIV/AIDS είναι ένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα. Δεν μεταδίδεται με τις κοινωνικές και διαπροσωπικές επαφές.

•          Ο φόβος για τον ιό του HIV δεν πρέπει να μας αποτρέπει από το να βιώνουμε το ασφαλές και απελευθερωμένο σεξ μεταξύ μας.

•          Υπάρχουν μόνο συμπεριφορές υψηλού κινδύνου μόλυνσης, όχι ομάδες υψηλού κινδύνου.

•          Ένας οροθετικός έχει κι αυτός δικαίωμα στο σεξ με γνώση, ευθύνη και ασφάλεια.

•          Δεν μπορούμε να διακρίνουμε ή να αναγνωρίσουμε έναν φορέα του ιού προσπαθώντας να μαντέψουμε από εξωτερικά στοιχεία και χαρακτηριστικά.

•          Δεν υπάρχει εμβόλιο για το AIDS. Ο μόνος τρόπος πρόληψης είναι το ανδρικό προφυλακτικό.

Τέλος, παρά το γεγονός ότι η Αντιρετροϊκή θεραπεία υψηλής δραστικότητας ή HAART, που ακολουθούν τα οροθετικά άτομα, έχει αλλάξει τα αρνητικά προγνωστικά κλινικά δεδομένα του παρελθόντος, αυτό δεν σημαίνει ότι η υπάρχουσα αποτελεσματική θεραπεία, επιτρέπει την χαλάρωση των προφυλακτικών μέτρων και ασφαλώς αυτή είναι η συστηματική χρήση του ανδρικού προφυλακτικού πάντα, σε κάθε ολοκληρωμένη σεξουαλική πράξη. Πρέπει να θυμόμαστε, ότι «η εξυπνάδα» εκείνου και εκείνης που απολαμβάνουν το σεξ, να μπορούν να το χαίρονται και να το ζουν, έτσι ώστε μετά από μια επαφή να μην παίρνουν μια χούφτα φάρμακα και να έχουν μολύνει ή μολύνθει, από τον σεξουαλικό τους σύντροφο.