Εμμηνόπαυση και σεξουαλική ζωή

Η εμμηνόπαυση αναφέρεται σε μία φυσιολογική κατάσταση όπου μια γυναίκα σταματά να έχει έμμηνη ρύση και δεν μπορεί πλέον να γονιμοποιηθεί. Προκαλείται από τη φυσιολογική μείωση της ορμονικής δραστηριότητας.

Οι πιο κοινές αλλαγές περιλαμβάνουν την παύση της περιόδου (αμηνόρροια), την υποχώρηση των εσωτερικών γεννητικών οργάνων (όπως οι ωοθήκες και η μήτρα) και τη μείωση της παραγωγής ορμονών, όπως οιστρογόνα και προγεστερόνη. Ακόμη, οι γυναίκες μπορεί να αντιμετωπίσουν διάφορα συμπτώματα κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, συμπεριλαμβανομένων των θερμορυθμίσεων (παλιρροϊκές εκλάμψεις), της ξηρότητας του κόλπου, των διαταραχών του ύπνου, των αλλαγών της διάθεσης και των προβλημάτων οστών (όπως η οστεοπόρωση).

Τα κολπικά συμπτώματα είναι αυτά που πρέπει να τονιστούν, καθώς επηρεάζουν σημαντικά τη σεξουαλική ζωή της γυναίκας.

Κολπικές αλλαγές: Τα κολπικά συμπτώματα περιλαμβάνουν ξηρότητα, δυσπαρεύνια και περιστασιακά ερεθισμό και κνησμό. Καθώς η παραγωγή οιστρογόνων μειώνεται, οι βλεννογόνοι του αιδοίου και του κόλπου γίνονται πιο λεπτοί, ξηρότεροι, πιο εύθρυπτοι και λιγότερο ελαστικοί. Με την πρόοδο της ηλικίας, το κολπικό επιθήλιο γίνεται πιο λεπτό και λιγότερο τραχύ, τα ενδιάμεσα κύτταρα αντικαθιστούν τα επιφανειακά κύτταρα, οι κολπικές εκκρίσεις μειώνονται, όπως και η κολπική οξύτητα. 

Επίσης σημαντικές είναι οι:

Αλλαγές στη διάθεση: Οι γυναίκες μπορεί να αισθάνονται συχνά εκνευρισμένες, λυπημένες ή πιο ευαίσθητες. Η αυξημένη ανησυχία, η κατάθλιψη και οι ψυχολογικές διακυμάνσεις είναι επίσης κοινές.

Η εμμηνόπαυση μπορεί να έχει σημαντική επίδραση στην ποιότητα ζωής των γυναικών. Οι σωματικές και ψυχολογικές αλλαγές που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια αυτής της φυσιολογικής μετάβασης μπορούν να επηρεάσουν διάφορους τομείς της ζωής μιας γυναίκας. Η σεξουαλική λειτουργία είναι μέσα σε αυτές.

Η εμμηνόπαυση μπορεί να έχει επίδραση στη σεξουαλική λειτουργία και τη σεξουαλική ικανοποίηση των γυναικών. Οι αλλαγές στα επίπεδα των ορμονών και οι σωματικές αλλαγές μπορεί να οδηγήσουν σε ξηρότητα του κόλπου, μειωμένη σεξουαλική διέγερση και απώλεια ενδιαφέροντος για το σεξ.

Μέσα από μελέτες, φάνηκε ότι τα πιο σοβαρά συμπτώματα στο σεξουαλικό τομέα ήταν οι εξάψεις (29%), αλλαγή στη σεξουαλική επιθυμία (36,8%) και η ήπια κολπική ξηρότητα κατά τη σεξουαλική επαφή (30%).

Επιπρόσθετα, Σε συγκεκριμένη έρευνα οι Scavello et al., (2019) τονίζουν πως η σεξουαλική λειτουργία επιδεινώνεται με τα χρόνια. Τα πιο συχνά αναφερόμενα συμπτώματα περιλαμβάνουν χαμηλή σεξουαλική επιθυμία (40-55%), μειωμένη λίπανση (25-30%) και δυσπαρεύνια (12-45%). Τα μειωμένα επίπεδα στεροειδών του φύλου (οιστρογόνα και ανδρογόνα) παίζουν σημαντικό ρόλο στη σεξουαλικής απόκρισης. Ωστόσο, εκτιμούν ότι θα πρέπει επίσης να ληφθούν υπόψη οι ψυχολογικές και σχεσιακές αλλαγές που σχετίζονται με τη γήρανση και την αύξηση των μεταβολικών και καρδιαγγειακών συννοσηροτήτων.

Αν και πρόκειται για μία περίοδο μετάβασης και αλλαγών, να θυμάστε ότι η εμμηνόπαυση δεν χρειάζεται να τερματίσει τη σεξουαλική  ζωή. Μπορείτε να βοηθηθείτε δοκιμάζοντας μερικές λύσεις στο σπίτι, όπως:

 

  • χρησιμοποιώντας καποιο λιπαντικό ή κολπικές ενυδατικές κρέμες (μετά από έγκριση του γυναικολόγου) 
  • πειραματισμό με διαφορετικές στάσεις
  • προσπαθήστε να έχετε σεξουαλική δραστηριότητα συχνότερα με το σύντροφό σας. Έχει αποδειχθεί ότι η αύξηση της ροής του αίματος στους ιστούς που εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της επαφής, βοηθά στη διατήρησης της καλής υγείας τους.
  • ένα από τα πιο βασικά πράγματα που πρέπει να κάνετε, είναι να μιλήσετε με το σύντροφό σας. Να συζητήσετε και να βρείτε από κοινού το δρόμο για να προχωρήσετε.

Ίριδα Παπασταθοπούλου
Ψυχολόγος MSc in Psychosexual Therapy
Επιστημονική Συνεργάτις Ι.Ψ.Σ.Υ.