Σεξουαλική επαφή: 5 μύθοι & 5 αλήθειες

Στην καθομιλουμένη γλώσσα ο μύθος αφορά τη φαντασία, κάτι το οποίο δεν θεωρείται αληθινό. Οι μελετητές της μυθολογίας, όμως, δίνουν μια διαφορετική εξήγηση, όπου ο μύθος παρουσιάζεται ως ιδιαίτερο είδος ιστορίας, που προσπαθεί να ερμηνεύσει κάποιες όψεις του κόσμου που μας περιβάλλει.

Στην περίπτωση της σεξουαλικής μας ζωής οι μύθοι αφορούν διαστρεβλωμένες εικόνες, που έχουν δομηθεί κοινωνικά, πολιτισμικά, φυλετικά και ακόμη και σήμερα παλεύουμε να βγούμε εκτός αυτού του κύκλου.

Οι μύθοι γύρω από τη σεξουαλική επαφή είναι αρκετά διαδεδομένοι, παγιωμένοι, διαχρονικοί και δύσκολο να σπάσουν. Όσο αμετακίνητη είναι η αλλαγή τους, τόσο εύκολο είναι κάποιος να εγκλωβιστεί σε αυτούς και να του δημιουργήσουν δυσάρεστες συνέπειες.

Ας δούμε 5 από τους πιο γνωστούς μύθους:

  1. Το καλό σεξ οδηγεί σε έντονο οργασμό: Μία σκέψη που παγιδεύει ιδιαίτερα τον άνδρα, ο οποίος μέσα στην επιθυμία του να προσφέρει στη σεξουαλική του σύντροφο οργασμό, βιώνει ματαίωση εάν δεν τα καταφέρει…Η πραγματικότητα λέει πως αφενός το σεξ μπορεί να είναι καλό και χωρίς οργασμό, αφετέρου ο γυναικείος οργασμός δεν είναι «υποχρέωση» του άνδρα.
  2. Κάθε σωματική επαφή απαιτεί σεξουαλική πράξη: Στην πραγματικότητα πολλοί άνθρωποι εισπράττουν μεγάλη ικανοποίηση από τα προκαταρκτικά, όπως για παράδειγμα το στοματικό.
  3. Η γυναίκα δεν πρέπει να κάνει το πρώτο βήμα για σεξουαλική επαφή: Σε συνέχεια παλαιότερων στερεοτυπικών απόψεων που θέλουν τον άνδρα να έχει πολύ περισσότερη σεξουαλική επιθυμία, πλέον γνωρίζουμε ότι και οι δύο το θέλουν και το διεκδικούν. Μάλιστα συχνά οι άνδρες παραπονιούνται ότι οι σύντροφοί τους δεν τους προσέγγισαν ποτέ πρώτες…
  4. Ο άνδρας πρέπει να είναι πάντα έτοιμος για σεξουαλική επαφή: Δεν είναι πάντα σε θέση να έχει στύση και αυτό δεν αποτελεί σεξουαλική δυσλειτουργία! Αντίθετα ο μύθος αυτός τον παγιδεύει σε άγχος και φόβο αυξάνοντας τις πιθανότητες να παρουσιάσει σεξουαλικά προβλήματα.
  5. Ο άνδρας είναι ο σεξουαλικός αρχηγός: Δεν υπάρχει σεξουαλικός αρχηγός. Οι σύντροφοι είναι ισότιμοι. Αρχηγοί μπορεί να καθοριστούν το πάθος μας και οι φαντασιώσεις μας που παίρνουν σάρκα και οστά μέσα στο ερωτικό μας παιχνίδι.

Στη σεξουαλική δραστηριότητα δύο άνθρωποι επικοινωνούν μέσα από το σώμα τους και σκοπός αποτελεί η απόλαυση και η ικανοποίηση και των δύο. Ας μην αφήνουμε μύθους να μας απομακρύνουν. Η έγκυρη ενημέρωση αποτελεί πάντοτε τον σύμμαχο της ψυχικής και σεξουαλικής υγείας και τον φάρο της ζωής μας.

Δήμητρα Καρυοφύλλη
Κλινική Ψυχολόγος
Επιστημονική Συνεργάτις Ι.Ψ.Σ.Υ.