Το παράδοξο της εικόνας του σώματος στη σεξουαλική μας ζωή

Πηγαίνετε σε ένα καθρέπτη και δείτε τον εαυτό σας. Πώς σας βλέπετε; Σας αρέσετε;

Τώρα σκεφτείτε τον εαυτό σας στη σεξουαλική πράξη. Πώς σας φαντάζεστε; Σας αρέσετε;

Περνάμε πολλές ώρες μέσα στη μέρα μας να κοιτάμε εικόνες ανθρώπων στα κοινωνικά δίκτυα. Αρχίζουμε να συγκρίνουμε τον εαυτό μας με αυτές και να σκεφτόμαστε. Έπειτα, πιστεύουμε ότι αν αλλάζαμε, έστω και ένα χαρακτηριστικό, που δεν μας αρέσει πάνω μας, τότε θα μας αρέσαμε σίγουρα περισσότερο και θα είχαμε περισσότερη αυτοπεποίθηση και αυξημένη σεξουαλική ζωή. Είναι σα να υπάρχει η πεποίθηση ότι για να έχουμε καλύτερη και περισσότερη σεξουαλική δραστηριότητα, θα πρέπει να έρθει μια αλλαγή από τα έξω και όχι από το εσωτερικό μας.

Είναι αλήθεια ότι το πώς βλέπουμε την εξωτερική μας εμφάνιση, μπορεί να επηρεάσει τη σεξουαλική μας επίδοση. Η ιδέα που έχουμε και το πώς αξιολογούμε εσωτερικά την εξωτερική μας εικόνα έχει τεράστια σημασία.

Πολλοί, λοιπόν, τείνουν να πιστεύουν ότι επειδή κάποιος έχει ωραίο σώμα, σημαίνει ότι θα είναι πολύ καλός σεξουαλικά και δεν λαμβάνουν υπόψιν το πώς ο ίδιος αξιολογεί το σώμα του, αν του αρέσει, αν νιώθει καλά και το πώς αισθάνεται με το γυμνό κορμί του στη σεξουαλική πράξη. Πολλές φορές, μάλιστα, οι άνθρωποι που «αξιολογούνται» με την καλύτερη εικόνα σώματος από την κοινωνία, έχουν αδέξιες και άγαρμπες σεξουαλικές επαφές και αυτό μπορεί να συμβαίνει για μια πληθώρα λόγων:

  • Να παίρνουν από τα κοινωνικά δίκτυα πολλά σχόλια και να αισθάνονται άνετα με το σώμα τους στην εικονική πραγματικότητα, άλλα όχι στην πραγματική ζωή.
  • Να έχουν επενδύσει περισσότερο στο να χτίζουν το κορμί τους εξωτερικά, για να αναπληρώσουν τις ανασφάλειές τους.
  • Νιώθουν ότι θα αρέσουν έτσι και αλλιώς, γιατί η κοινωνία τους θεωρεί όμορφους και δεν χρειάζεται να αποδείξουν ότι είναι καλοί και στο σεξουαλικό κομμάτι.
  • Να αισθάνονται όμορφα με το κορμί τους ντυμένο, αλλά να ντρέπονται να εκτεθούν μπροστά σε ένα άλλο άτομο.

Όλα αυτά, μας δείχνουν το παράδοξο της εικόνας του σώματος και τους τρόπους, με τους οποίους επηρεάζει τη σεξουαλική μας ζωή. Πολλοί παράγοντες παίζουν ρόλο στην εξίσωση, αλλά ο πιο σημαντικός είναι να υπάρχει αρμονία της εσωτερικής και της εξωτερικής μας εικόνας και αυτή εξαρτάται κυρίως από τις σκέψεις μας.

Πριν λοιπόν συνδεθούμε ξανά στα κοινωνικά δίκτυα και δούμε τα «τέλεια» σώματα εκεί, ας αναλογιστούμε αν είναι πραγματικά και γιατί θεωρούμε ότι ένα τέτοιο σώμα θα  έκανε «καλύτερη» τη σεξουαλική μας ζωή.

Αν οι σκέψεις σας για το σώμα είναι αρνητικές, διασπούν την προσοχή σας  και μειώνουν την ικανοποίηση που παίρνετε από τις σεξουαλικές σας δραστηριότητες, μην διστάσετε να αναζητήσετε βοήθεια από έναν ειδικό.

Πλουμάκη Μαρία

Ψυχολόγος – MSc in Clinical Psychosexology

Επιστημονική Συνεργάτις Ι.Ψ.Σ.Υ.