«Ακούω συνέχεια για το squirting, τι είναι τελικά;»

Είναι γεγονός ότι από νεαρή κιόλας ηλικία μαθαίνουμε για το σεξ, συζητώντας ή και διαβάζοντας γι’ αυτό. Πολλές γυναίκες, όμως, έχουν απορία ακόμα και σε μεγαλύτερη ηλικία για τον οργασμό. Πιο συγκεκριμένα, όμως, έχουν ερωτήματα για το τι είναι το squirting και αν είναι κάτι φυσιολογικό.

Κάποιες από τις πιο συχνές απορίες που ταλανίζουν το γυναικείο μυαλό είναι:

Πόσο σημαντικό είναι για την γυναίκα να έχει οργασμό; Είναι το ίδιο το squirting με τον οργασμό; Πώς σε κάνει να νιώθεις; Πώς καταλαβαίνεις ότι το έχεις πετύχει;

Στον άνδρα ο οργασμός ταυτίζεται με την εκσπερμάτιση, ενώ στην γυναίκα με την αυξημένη κολπική εφύγρανση, τις συσπάσεις του κόλπου και της μήτρας, την αύξηση των σφίξεων, των αναπνοών και της αρτηριακής πίεσης.

Τι είναι το squirting;

Πολλοί παρανοούν ότι πρόκειται για τη γυναικεία «εκσπερμάτιση», όμως αν και μοιάζουν, δεν είναι τα ίδια. Το squirting σαν όρος χρησιμοποιείται για να περιγράψει το υγρό που αποβάλλεται από την ουρήθρα της γυναίκας κατά τη διάρκεια του οργασμού. Διαφέρει από την κολπική λίπανση ή έκκριση (να είστε “υγρές”), η οποία παράγεται από τους αδένες Bartholin και εκκρίνεται από τα κολπικά τοιχώματα.

Η ποσότητα του υγρού που εκτοξεύεται διαφέρει πολύ από άτομο σε άτομο. Μπορεί να είναι από ελάχιστα αισθητή έως ρεύματα υψηλής πίεσης (που συχνά απεικονίζονται στο πορνό).

Πώς μπορεί, όμως, να νιώθει εκείνη τη στιγμή μια γυναίκα; Με ποιο τρόπο συμβαίνει;

Όταν μια γυναίκα βιώνει το λεγόμενο squirting, αυτό συμβαίνει γιατί ερεθίζεται το πολυσυζητημένο και αμφιλεγόμενο σημείο G, είτε ερεθίζεται η κλειτορίδα της, είτε και τα δύο μαζί. Όπως εξηγείται ανατομικά οι παραουρηθρικοί αδένες, το σημείο G και ο σπόγγος της ουρήθρας βρίσκονται στο ίδιο σημείο του σώματός μας.

Το να πετύχει μια γυναίκα squirting δεν σημαίνει απαραίτητα και καλύτερο σεξ. Οι περισσότερες γυναίκες έχουν μια διαφορετική απάντηση σχετικά με το πώς βιώνουν το squirting. Κάποιες λένε ότι είναι πιο έντονο, ενώ κάποιες νιώθουν το ίδιο με τον «απλό» οργασμό.

Μπορούμε όλες να κάνουμε squirting;

Η Διεθνής Εταιρεία Σεξουαλικής Ιατρικής αναφέρει ότι το 10% έως 50% των γυναικών μπορούν, αλλά ότι “οι περισσότερες δεν το γνωρίζουν, επειδή το υγρό συχνά ρέει προς τα πίσω στην ουροδόχο κύστη, αντί να βγει έξω από το σώμα”.

Πολλές γυναίκες πέφτουν στην παγίδα σύγκρισης και καταναγκαστικής αναζήτησης της επίτευξης του squirting. Ακόμη μία σκέψη είναι αν ταυτίζεται η αίσθηση του squirting με τον οργασμό, πράγμα που πρέπει να τονίσουμε ότι στην πλειοψηφία των φορών διαφέρει. Μπορεί να είναι μία έντονη αίσθηση, αλλά φαίνεται ο οργασμός να την «κερδίζει».

Είναι βασικό για όλους μας να γνωρίζουμε το σώμα μας, πώς λειτουργεί και να έχουμε καλή σχέση με αυτό. Αν κάτι μας φαίνεται άγνωστο ή ξένο, καλό είναι να μην το αγνοούμε και να κάνουμε κάτι για αυτό!

Ίριδα Παπασταθοπούλου
Ψυχολόγος MSc in Psychosexual Therapy
Επιστημονική Συνεργάτις Ι.Ψ.Σ.Υ.