Γκρίνια και πώς να την διαχειριστείτε

Η γκρίνια ανάμεσα στα ζευγάρια αποτελεί ένα συχνό φαινόμενο το οποίο όταν συστηματικοποιηθεί μπορεί να λάβει τη μορφή συγκρούσεων και να οδηγήσει σε ψυχρότητα. Προσπαθώντας να δώσουμε μια ερμηνεία για το τι είναι η γκρίνια, θα μπορούσαμε να την ορίσουμε ως την έκφραση παραπόνων και κρυφών ανησυχιών που αποτυπώνονται ηχηρά αλλά όμως με δυσλειτουργικό τρόπο (ένταση, θυμός, χρέωση).

Αναμφίβολα, η γκρίνια ενισχύει τους παράγοντες εκείνους που υπονομεύουν τη συντροφικότητα, την ψυχική επαφή, το σεξ και την επικοινωνία μέσα στη σχέση. Είναι λογικό ως αποδέκτης της γκρίνιας να αισθάνεστε θυμό ή να υιοθετείτε μια αμυντική στάση ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που επιλέγεται και η αποφυγή ως στρατηγική μείωσης της δυσφορίας που δημιουργείται από τη γκρίνια.

Πώς λοιπόν μπορείτε να διαχειριστείτε μια τέτοια συμπεριφορά, που ελλοχεύει κινδύνους για συνεχόμενες εντάσεις, συναισθηματική και σεξουαλική αποξένωση;

Γκρίνια και 4 τρόποι για να την αντιμετωπίσεις αποτελεσματικά

  1. Αρχικά, θα ήταν γόνιμο να μοιραστείτε με το σύντροφό σας τα συναισθήματα σας και να προσπαθήσετε να βρείτε μαζί απαντήσεις για τους λόγους που τον οδηγούν στη συμπεριφορά αυτή. Αυτό φυσικά προϋποθέτει μια μη-κριτική στάση, και μια «συνεργατικότητα – συμμαχία».
  1. Επιπρόσθετα, θα πρέπει να κατανοήσετε τις ανάγκες και τις ανησυχίες που κρύβονται πίσω από την γκρίνια του συντρόφου σας, αλλά και να προσπαθήσετε να του εξηγήσετε ποιος είναι ο συναισθηματικός αντίκτυπος για εσάς και πως μπορεί να επηρεάσει μελλοντικά τη σχέση σας. Η επικοινωνία ήταν, είναι και θα είναι η λειτουργική έκφραση «των θέλω» μας και κατανόηση «των θέλω» του συντρόφου.
  1. Άλλος ένας παράγοντας που θα σας βοηθήσει να διαχειριστείτε την γκρίνια μέσα στη σχέση είναι η οριοθέτηση η οποία εμπερικλείει δεξιότητες όπως διεκδικητικότητα και έκφραση της άρνησης. Οριοθετώ σημαίνει θέτω τα όριά μου και τις βάσεις για μια ουσιαστική επικοινωνία όπου αναγνωρίζονται οι ανάγκες μου. Είναι σημαντικό όμως να θυμόμαστε πως για να οριοθετήσω το σύντροφο μου θα πρέπει πρώτα να γνωρίζω πώς να οριοθετώ τον εαυτό μου (αναγνώριση προσωπικών αναγκών, προσδοκιών και ενεργοποίηση εαυτού για την επίτευξη στόχων).
  1. Αποφύγετε την προσωποποίηση και προτείνετε λύσεις ώστε να υιοθετήσετε μια κοινή πορεία απέναντι στα προβλήματα που προκύπτουν από τη συμπεριφορά αυτή. Δεν είναι χρήσιμο να απαντάτε στην γκρίνια με στρατηγικές άμυνας που πρακτικά θα σας απομακρύνουν από τον προσδιορισμό και την διαχείριση των αναγκών του συντρόφου και της σχέσης.

«Η σχέση είναι αληθινή όταν το ζευγάρι μιλάει και οι σύντροφοι ακούν…» Η υγιής επικοινωνία ενός ζευγαριού είναι πολύ σημαντική για την συναισθηματική και σεξουαλική του εγγύτητα και κατ’ επέκταση για την ευοίωνη πορεία αυτής. Μια δυνατή σχέση η οποία στηρίζεται στην ειλικρίνεια, επικοινωνία κι αλληλοκατανόηση, είναι εφικτό να ξεπεράσει μοτίβα συμπεριφορών που συνδέονται με την γκρίνια, χρέωση και απομάκρυνση. Μην αποφύγετε να δείτε το πρόβλημα ως μέρος της σχέσης και να υπογραμμίσετε τους παράγοντες εκείνους που ενισχύουν και διατηρούν τη γκρίνια.

Περικλής Παπαδόπουλος

Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπευτής CBT

Επιστημονικός Συνεργάτης Ι.Ψ.Σ.Υ.