Μου αρέσει ο τρόπος που με αγαπάς!

Ο κάθε άνθρωπος έχει τις δικές του προτιμήσεις όσον αφορά την έκφραση, αλλά και την αποδοχή συναισθημάτων. Ο Chapman  προσδιόρισε πέντε διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους οι άνθρωποι δείχνουν την αγάπη και επιθυμούν να τη λάβουν. Τις ονόμασε «γλώσσες αγάπης»: 1) λέξεις επιβεβαίωσης (κομπλιμέντα ή λόγια που δείχνουν εκτίμηση), 2) ποιοτικός χρόνος (που υποδηλώνει εστιασμένη προσοχή και των δύο συντρόφων), 3) δώρα (σαν σύμβολα στοργής, πχ ένα λουλούδι), 4) πράξεις βοήθειας (βοηθώντας, εξυπηρετώντας τον σύντροφο σε κάποια εργασία) και 5) άγγιγμα (το κράτημα των χεριών μέχρι τη σεξουαλική επαφή).

Καθένας από εμάς δείχνει και εκτιμάει την αγάπη σε οποιαδήποτε από τις πέντε «γλώσσες», σε διαφορετικές χρονικές στιγμές. Ωστόσο, ο Chapman αναφέρει ότι έχουμε μια κυρίαρχη προτίμηση. Μπορεί να απολαμβάνουμε τη σωματική επαφή, αλλά να νιώθουμε ιδιαίτερα συνδεδεμένοι όταν ο σύντροφός μας εκφράζει την εκτίμησή του, τότε η «γλώσσα αγάπης» μας είναι τα λόγια επιβεβαίωσης. Σε αυτή την περίπτωση είναι πιθανό να χρησιμοποιούμε λέξεις επιβεβαίωσης, ως τον κύριο τρόπο, για να δείξουμε στον σύντροφό μας ότι τον αγαπάμε. Σε αυτό αναφέρθηκε με τον όρο «δεξαμενή αγάπης» (love tank), που αντανακλά τη συναισθηματική μας ανάγκη να νιώθουμε ότι μας αγαπούν. Η «δεξαμενή αγάπης» και των δύο συντρόφων γεμίζει όταν ο καθένας εκφράζει τη στοργή με έναν τρόπο, που ο άλλος προτιμά να τη λάβει. Όταν αναγνωρίσουμε και μάθουμε να επικοινωνούμε με την κύρια γλώσσα αγάπης του συντρόφου, τότε θα έχουμε ανακαλύψει «το κλειδί» για έναν μακροχρόνιο δεσμό. Θα μπορούσε να συνδέεται η γλώσσα της αγάπης με τη σεξουαλική μας ικανοποιήση;

Σε πρόσφατη έρευνα συμμετείχαν 100 ζευγάρια, τα οποία ήταν σεξουαλικά ενεργά. Κάθε μέλος του ζευγαριού υπέδειξε τη γλώσσα της αγάπης του, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο εκφράζουν την αγάπη προς τον σύντροφο. Από αυτό, οι ερευνητές προσδιόρισαν το «ταίριασμα» της γλώσσας αγάπης των συντρόφων. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όταν οι σύντροφοι μοιράζονταν την ίδια γλώσσα αγάπης, ανέφεραν επίσης υψηλότερη σεξουαλική ικανοποίηση (απολάμβαναν τις τεχνικές που χρησιμοποιεί ο σύντροφός τους, δεν βαριούνται κλπ), αλλά και υψηλότερη ικανοποίηση από τη σχέση (ο σύντροφος ανταποκρινόταν στις προσδοκίες τους). Η διάρκεια της σχέσης δεν σχετιζόταν με το ταίριασμα της γλώσσας της αγάπης, υποδηλώνοντας ότι τα ζευγάρια, δεν γίνονται πιο ταιριαστά με την πάροδο του χρόνου.

Οι γλώσσες αγάπης προσφέρουν έναν διαφορετικό τρόπο να βλέπεις την ερωτική σου ζωή, καθώς και έναν τρόπο να κατανοήσεις καλύτερα τον εαυτό σου και τον σύντροφό σου. Όσο καλύτερη επικοινωνία και κατανόηση υπάρχει μεταξύ μας, τόσο περισσότερο εμείς και ο σύντροφός μας μπορούμε να φτάνουμε στο καλύτερο δυνατό σημείο, κάτι που θα ωφελήσει και θα δυναμώσει τη σχέση μας!

Πηγή: Mostova, O., Stolarski, M., & Matthews, G. (2022). I love the way you love me: Responding to partner’s love language preferences boosts satisfaction in romantic heterosexual couples. PloS one17(6), e0269429.

Δήμητρα Καρυοφύλλη
Κλινική Ψυχολόγος
Επιστημονική Συνεργάτις Ι.Ψ.Σ.Υ.