«Δεν θέλω να είμαι άλλο μόνος»

Τα τελευταία χρόνια, ακούμε όλο και συχνότερα τη φράση «δεν θέλω να είμαι μόνος», συνοδευόμενη από συναισθήματα απογοήτευσης, φόβου, θυμού και παραίτησης. Ζούμε φαινομενικά σε ένα σήμερα που η γνωριμία είναι ευκολότερη από ποτέ και η ανθρώπινη σύνδεση μας «χαιρετάει», καθώς απομακρύνεται όλο και περισσότερο από τις ζωές μας. Νέοι άνθρωποι διστάζουν να κάνουν το επόμενο βήμα, ή όταν το κάνουν βιώνουν εμπειρίες που τους δημιουργούν ανασφάλεια και λύπη.

Δεν υπάρχει μια απλή απάντηση στο ερώτημα, καθώς υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορεί να επηρεάζουν την εμπειρία μας στον τομέα των γνωριμιών, αλλά και των σχέσεων.

Ας δούμε κάποια σημεία που επηρεάζουν και σε ένα βαθμό καθορίζουν το πόσο δεκτικοί είμαστε σε μία νέα γνωριμία ή σχέση, αλλά και πόσο το προσπαθούμε:

Επικοινωνία και κοινωνικές δεξιότητες: Μήπως δυσκολεύεστε να επικοινωνήσετε με νέους ανθρώπους ή να αναπτύξετε στενές σχέσεις; Πώς θα γνωρίσουμε ανθρώπους και θα αλληλεπιδράσουμε μαζί τους αν δεν τολμήσουμε το βήμα της επιδίωξης και του ρίσκου;

Προτεραιότητες: Πολλοί άνθρωποι θέτουν σε δεύτερη μοίρα το κομμάτι της σχέσης, μέχρι που συνειδητοποιούν ότι είναι σημαντικό για τους ίδιους. Μπορεί να είχαμε άλλες προτεραιότητες μέχρι στιγμής, όπως η εκπαίδευση, η καριέρα. Ωστόσο, δεν είναι αργά να εστιάσουμε σε μία διαφορετική οπτική θέτοντας νέους στόχους και συνδυάζοντας όσα μοιάζουν σημαντικά για εμάς.

Αυτοπεποίθηση: Η αυτοπεποίθηση παίζει σημαντικό ρόλο στο να προσελκύετε κάποιον. Ενίοτε, η έλλειψή της μπορεί να μειώσει το ενδιαφέρον των άλλων. Δεν είναι λίγες οι φορές που το γονεϊκό περιβάλλον έχει καλλιεργήσει χαμηλή αυτοπεποίθηση στο παιδί, κάτι που ως ενήλικες μας κρατάει αγκιστρωμένους.

Υπερπροστασία γονέων: Έχοντας συνηθίσει σε ένα «αποστειρωμένο» περιβάλλον μακριά από τις δυσκολίες και τις τριβές που συναντάμε στην έξω ζωή, μπορεί να αναπτύξουμε κοινωνικές δυσκολίες. Ποτέ ωστόσο δεν είναι αργά να στραφούμε σε κομμάτια του εαυτού μας που επιδέχονται βελτίωση. Η συνειδητοποίηση είναι το κλειδί για το επόμενο βήμα.

Ενδιαφέροντα και χόμπι: Να βρείτε δραστηριότητες που σας απασχολούν και που σας επιτρέπουν να γνωρίσετε νέους ανθρώπους. Χαμογελάστε, μιλήστε και πάρτε πρωτοβουλίες.

Προσδοκίες: Να έχετε ρεαλιστικές προσδοκίες σχετικά με το τι αναζητάτε σε μια σχέση και το πώς θα “πρέπει” να εξελιχθεί.

Πριν πούμε ξανά πώς η μοναξιά είναι ένα σενάριο που μας τρομάζει:

  • Ας μην φοβηθούμε την απόρριψη
  • Ας αναλογιστούμε εάν οι επιλογές μας μπορούν να μας οδηγήσουν εκεί που θέλουμε
  • Ας αναρωτηθούμε εάν φαινόμαστε διαθέσιμοι και ανοιχτοί
  • Ας σκεφτούμε τα δικά μας λάθη που μπορεί να μας κρατούν μακριά από μία νέα γνωριμία ή σχέση

Δήμητρα Καρυοφύλλη
Κλινική Ψυχολόγος
Επιστημονική Συνεργάτις Ι.Ψ.Σ.Υ.