Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας 2023

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ορίζει την ψυχική υγεία ως μία κατάσταση ευεξίας, ικανότητας επιτυχούς επίλυσης προβλημάτων, παραγωγικής εργασίας και συμμετοχής του ατόμου στην κοινωνική ζωή.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας είναι μια ευκαιρία να θυμίσουμε εμείς στον εαυτό μας, αλλά και ο ένας στον άλλον, πόσο σημαντική είναι, καθώς και να δώσουμε προτεραιότητα στη φροντίδα της. Από το 1994 θεσμοθετήθηκε η 10 Οκτώβρη ως η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, με απώτερο σκοπό την ευαισθητοποίηση και  την ενημέρωση.

Ανατρέχοντας στην ιστορία, η ψυχική διαταραχή «γεννιέται» μαζί με τον ανθρώπινο πολιτισμό, ενώ για χιλιάδες χρόνια επικρατούσε άγνοια, όσον αφορά την κατανόηση και αιτιολογία της. Μόλις από τον 19ο αιώνα και μετά, η επιστήμη μας άρχισε να ασχολείται ενεργά, μέσα σε μία προσπάθεια μελέτης και αποδοχής της ψυχικής ασθένειας.

Η πανδημία COVID-19 προκάλεσε αυξημένο στρες και επιβάρυνε σε μεγάλο βαθμό την ψυχική υγεία, προκαλώντας υποτροπές σε άτομα με ιστορικό ή εκδήλωση συμπτωματολογίας για πρώτη φορά. Το έτος 2021 φάνηκε ότι το 5% του ενήλικου πληθυσμού πάσχει από κατάθλιψη, ενώ οι έρευνες «εκφράζουν» ανησυχία για τα ποσοστά επιπολασμού που θα δούμε στο μέλλον.

Οι ψυχικές δυσκολίες, σε αντίθεση με τις σωματικές, δεν είναι εύκολα ορατές. Αυτός είναι και ο λόγος, που πιο δύσκολα θα ζητήσει κάποιος στήριξη και βοήθεια.

Η ψυχική υγεία είναι πολλά παραπάνω από το αντίθετο της ψυχικής νόσου, γι’ αυτό:

  • Ας φροντίσουμε γι’ αυτήν με τον ίδιο σεβασμό που φροντίζουμε και τη σωματική μας υγεία.
  • Ας σπεύσουμε να στηρίξουμε, μα κυρίως να ακούσουμε, όσους το χρειάζονται.
  • Ας γίνουμε, ο καθένας από εμάς, κομμάτι μίας κοινωνίας, όπου η στήριξη και η κατανόηση είναι προσβάσιμες για όλους, χωρίς φόβο κριτικής.
  • Ας ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να καταπολεμήσουμε το στίγμα και να προωθήσουμε την ευεξία, μέσω της αυτοφροντίδας.

Η ψυχική υγεία αποτελεί τη βάση για μια ευτυχισμένη και παραγωγική ζωή.

Είναι φροντίδα, ισορροπία, αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής και δικαίωμα όλων!

Δήμητρα Καρυοφύλλη
Κλινική Ψυχολόγος
Επιστημονική Συνεργάτις Ι.Ψ.Σ.Υ.