Η πρώτη φορά καθορίζει τη μετέπειτα σεξουαλική ζωή της γυναίκας;

Η πρώτη σεξουαλική εμπειρία της γυναίκας σε σχέση με τη μετέπειτα σεξουαλική της ζωή, δε φαίνεται να αξιολογείται ουσιαστικά ως προς την πορεία και την πιθανή εμφάνιση σεξουαλικής διαταραχής στο μέλλον.

Επειδή πολλά έχουν αναγραφεί για την έναρξη της σεξουαλικής της συμπεριφοράς και πολλές ερμηνείες με αυθαίρετο τρόπο καταγράφουν τη δήθεν σοβαρή επίπτωση που μπορεί να έχει η αρνητική εμπειρία της πρώτης φοράς στη γυναίκα, η αλήθεια σηματοδοτεί ότι όσο αρνητική και να είναι η πρώτη σεξουαλική της επαφή (ακόμη και η πιο έντονη τραυματική ψυχική εμπειρία του βιασμού που μπορεί να προκαλέσει έντονες ψυχοτραυματικές καταστάσεις είναι δυνατό να ξεπεραστεί), δεν καταδικάζει τη σεξουαλική της συνέχεια και δεν προδιαθέτει τη γυναίκα σε σεξουαλικό πρόβλημα. Η πρώτη φορά στη γυναίκα, ουσιαστικά, δεν ταυτίζεται με τη σεξουαλική της ενεργοποίηση αφού η σεξουαλική της ζωή είναι συνυφασμένη με τη διαχρονική της εμπειρία και ο οργασμός της μέσα από τη διαδικασία της διέγερσης, ολοκληρώνεται με το μεγάλωμά της, αλλά και τη θετική στάση του σεξουαλικού της συντρόφου.

Είναι όμως σημαντικό, η γυναίκα που στο ξεκίνημα της σεξουαλικής της ζωής ένιωσε άσχημα, άδεια και απογοητευμένη, απ’ αυτό που περίμενε, να γνωρίζει πως η πρώτη της φορά δε σηματοδοτεί τη σεξουαλική συνέχεια της γυναίκας. Είναι απλώς μια αρχή, που από εκείνη εξαρτάται  ο αυτοσεβασμός που θα δείξει, η καλύτερη επιλογή που θα κάνει στο μέλλον, με πιο ουσιαστικό τρόπο επικοινωνίας και αυτοδιάθεσης στην ερωτική της συνέχεια. Οι ενοχές που ενδεχομένως μπορεί να νιώθει μια γυναίκα μετά από μια άσχημη εμπειρία, είναι μια τιμωρία του εαυτού που δεν οδηγεί πουθενά, με το να απαρνείται τη συνέχεια της ερωτικής της ζωής, όσο άσχημα, επιπόλαια και ανώριμα μπορεί να φέρθηκε. Η μάθηση πως το λάθος είναι ανθρώπινη αδυναμία και ποτέ αυτό δεν αποτελεί τη συνέχεια της ζωής μας, βοηθάει στο να κλείσει αυτό το άσχημο γεγονός της πρώτης φοράς και να συνειδητοποιήσει πως την επόμενη πρώτη φορά θα την έχει επιλέξει πολύ καλύτερα. Φτάνει μόνο να δείξει στον εαυτό της ότι είναι ικανή για κάτι πιο καλό και πιο σωστό, μιλώντας με κάποια φίλη που πιστεύει ότι θα την καταλάβει και με τη μητέρα της που σίγουρα θα ενδιαφερθεί για την ίδια.

Δρ. Θάνος Ασκητής
Ψυχίατρος – Σεξολόγος
Καθηγητής ψυχιατρικής EUC
Πρόεδρος Ινστιτούτου Ψυχικής & Σεξουαλικής Υγείας
Μέλος ΕΨΕ, APA/USA, ISSM/ESSM
Αντιπεριφερειάρχης Υγείας