Χωρίς αμφιβολία, με αφορμή τη σειρά «Adolescence», ήρθε στο προσκήνιο μία ορολογία με την οποία δεν ήμασταν εξοικειωμένοι έως τώρα για να ονομαστούν τελικά καταστάσεις που έχουμε οι περισσότεροι από εμάς συναντήσει σε μικρό ή μεγαλύτερο βαθμό.
Όσοι την παρακολουθήσαμε, προβληματιστήκαμε για τη σχέση γονιών και παιδιών αλλά και του σχολείου μέσα στη σύγχρονη κοινωνία και τις αντιλήψεις που εκφράζονται στη σχέση των δύο φύλων και τα κοινωνικά τους πρότυπα. Το πιο σημαντικό μέρος του σεναρίου της συγκεκριμένης προβολής στους δέκτες μας, ήταν η σχέση των γονιών με τα παιδιά τους και συγκεκριμένα με το αγόρι που κλέβει κυριολεκτικά τον ρόλο της εξελισσόμενης υπόθεσης. Η αγωνία των «δύστυχων γονιών» που βλέπουν το παιδί τους να εμπλέκεται ποινικά, δημιουργεί στον θεατή ένα έντονο συναισθηματικό φορτίο για το πώς ο ίδιος ως γονιός, συνδέεται και συμπεριφέρεται στο δικό του παιδί, μπροστά σε έναν ρόλο που «το σωστό και το λάθος» χορεύουν στο μυαλό του, με τον φόβο να αντανακλά ως απειλή ή και ως δικαίωση στην αυριανή πορεία του παιδιού του.
Η ιδεολογία, λοιπόν, πίσω από τους Ίνσελς, κρύβει πολλά περισσότερα από προσβλητικούς χαρακτηρισμούς και bullying. Η νοοτροπία η οποία έχει προκαλέσει τη λέξη και τα απότοκά της, έχει τις ρίζες της στις διαφυλικές σχέσεις, τον σεξισμό και τις «σωστές σεξουαλικά» συμπεριφορές. Στην πεποίθηση ότι η γυναίκα είναι το σεξουαλικά ανώτατο ον, εκείνη που λαμβάνει τις αποφάσεις και αποφασίζει για τους άνδρες, δίνοντάς τους ή όχι το δικαίωμα να έχουν σεξουαλική ζωή.
«Το 80% των γυναικών, ελκύεται από το 20% των ανδρών». Αυτός είναι ο κανόνας πίσω από την έννοια του Ίνσελ, ένας κανόνας που εκ των πραγμάτων απογοητεύει το 80% των ανδρών που μένουν χωρίς επιλογές. Ορισμένοι λοιπόν από αυτούς, παρασύρονται από την «αναπόφευκτη» μοναξιά που φέρνει η απόγνωση, και αποκτούν μη λειτουργικούς τρόπους σκέψης και συμπεριφοράς. Εσωτερικεύουν αντιλήψεις οι οποίες θα τους βοηθήσουν να δικαιολογήσουν τις ελλείψεις τους, σε συνδυασμό με μια συμπαγή αίσθηση του «ανήκειν».
Η μοναξιά όμως, ίσως και να μην είναι αναπόφευκτη, εξού και η χρήση των εισαγωγικών. Ο «ακούσια άγαμος», όπως είναι η ελεύθερη ελληνική μετάφραση του όρου Ίνσελ, με το να παίρνει το κόκκινο χάπι (και πάλι εσωτερική φράση της κοινότητας, με έμπνευση από την ταινία «Μάτριξ», που συνεπάγεται τη συνείδηση της δύσκολης πραγματικότητας), απομακρύνεται, κλείνεται αποκλειστικά στην «αγκαλιά» ομοϊδεατών, επιδεινώνοντας τα προβλήματά του. Προβλήματα τα οποία, σε πολλές περιπτώσεις, δεν διαφέρουν πολύ από ψυχοπαθολογική συμπτωματολογία. Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί ότι πολύ μεγάλα ποσοστά του κύκλου αυτού έχουν -πέρα από επιθετική συμπεριφορά και εξτρεμιστικές απόψεις- σημαντικά αυξημένη πιθανότητα να πάσχουν από ψυχικές διαταραχές.
Σε παράλληλη ανάλυση, η ύπαρξη αυτής της κοινότητας είναι μία ακόμη υπενθύμιση ότι οι γυναίκες καλούνται να απολογηθούν για τις επιλογές τους ή για τις μη επιλογές τους στη συγκεκριμένη περίπτωση.
Πράγματι, στην ελληνική κοινωνία υπάρχει η απαίτηση απέναντι στους άντρες ως προς την πρώτη έκφραση του ερωτικού ενδιαφέροντος με αποτέλεσμα να δίνεται η «πολυτέλεια» στη γυναίκα να ανταποδώσει ή να αγνοήσει την απόπειρα προσέγγισης. Στο πρώτο ενδεχόμενο, «έζησαν και αυτοί καλά»… Στο δεύτερο ενδεχόμενο, είναι επόμενο ο άντρας -όσο βέβαιος και να νιώθει για τον εαυτό του- να βιώσει ακύρωση, όμως το μυστικό κρύβεται στο πώς θα αποφασίσει να την ερμηνεύσει.
Η υιοθέτηση της οπτικής ότι η επικοινωνία και το φλερτ είναι ένα παιχνίδι με αβέβαιο αποτέλεσμα ίσως φανεί βοηθητική μπροστά σε μία πιθανή απόρριψη. Όπως σε όλα τα παιχνίδια έτσι και στο φλερτ, εκτίθεσαι και ρισκάρεις και εκεί βρίσκεται η έξαψη. Δίχως την έκθεση και το ρίσκο, δεν θα μπορέσει να έρθει ποτέ και η ανταμοιβή, δηλαδή στην προκειμένη περίπτωση η θετική ανταπόκριση. Έχοντας αυτή την κατά τα άλλα απλή συλλογιστική στο νου, ίσως η προοπτική της απόρριψης απαλύνει και η γυναίκα σταθεί λιγότερο εκφοβιστική στα μάτια ενός ματαιωμένου άντρα.
Κιττές Χάρης & Κακούρου Αναστασία, Ψυχολόγοι του Ι.Ψ.Σ.Υ.
Θάνος Ασκητής, Διευθυντής
Ακολουθήστε μας στους λογαρισμούς μας στα Social Media ώστε να μαθαίνετε γρήγορα και εύκολα όλα τα νεότερά μας: Facebook , Instagram , LinkedIn