Γιατί φοβάμαι να φλερτάρω;

Τι είναι το φλερτ; Αν προσπαθήσουμε να περιγράψουμε το φλερτ, τότε θα μιλήσουμε για την ερωτική προσέγγιση, τα βλέμματα που θα ανταλλάξουμε, τα όμορφα λόγια που θα εκφράσουμε, τη «χημεία» που μπορεί να μας συνδέσει. Βέβαια πια, την εποχή που το διαδίκτυο «τιθασεύει» τις ζωές μας, μιλάμε περισσότερο για το διαδικτυακό φλερτ.

Το φλερτ μπορεί να είναι η αρχή μίας σεξουαλικής εμπειρίας ή μιας γνωριμίας που θα εξελιχθεί σε σχέση. Είναι η οδός της αλληλεπίδρασης με ένα άτομο, που μας ελκύει και επιθυμούμε να του το δείξουμε. Πρόκειται, λοιπόν, για μία διαδικασία που μας δημιουργεί εγρήγορση, θετικό στρες, ενθουσιασμό, προσδοκία και φαντασία.

Φλερτάρει ο άνθρωπος πια; Η αλήθεια είναι, πώς όλο και συχνότερα, ακούμε νέους ανθρώπους να αποφεύγουν το φλερτ, ιδιαίτερα πρόσωπο με πρόσωπο, να αποσύρονται και να απομονώνονται.

Ο φόβος του φλερτ μπορεί να προέρχεται από πολλούς διαφορετικούς λόγους, όπως για παράδειγμα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας που διαμορφώθηκαν με τα χρόνια. Ας δούμε μερικούς από τους συνήθεις λόγους:

Φόβος της απόρριψης: Ρεαλιστικά, η δοκιμασία να φλερτάρουμε δεν σημαίνει ότι θα μας φέρει και το προσδοκώμενο αποτέλεσμα. Αυτό άλλωστε δεν ισχύει σε πολλές καταστάσεις στη ζωή μας; Ο φόβος ότι το φλερτ μπορεί να οδηγήσει σε απόρριψη είναι αρκετά συνηθισμένος. Μην ξεχνάτε ότι όταν αλληλεπιδρούμε με έναν άνθρωπο έχουμε την ευκαιρία να τον «κερδίσουμε» με τον δικό μας μοναδικό τρόπο. Ο φόβος μας πολλές φορές προέρχεται από την ανασφάλεια, που πηγάζει από τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τον εαυτό μας. Αν έχουμε την πεποίθηση ότι δεν είμαστε αρκετοί ή δεν αξίζουμε, αυτό μας κρατάει πίσω.  

Προηγούμενες αρνητικές εμπειρίες: Μία προσέγγιση που δεν είχε το αποτέλεσμα που προσδοκούσαμε ή μία σχέση που εξελίχθηκε δυσάρεστα, μπορεί να μας εγκλωβίσει. Οι αρνητικές σκέψεις που ακολουθούν μετά από τέτοια βιώματα μπορούν να δημιουργήσουν έναν φαύλο κύκλο αποφυγής.

Μειωμένη κοινωνική ζωή: Ο φόβος μπορεί να ενισχυθεί όταν έχουμε περιορισμένες ευκαιρίες για κοινωνικές αλληλεπιδράσεις. Ακόμη κι όταν συναναστραφούμε με άλλους ανθρώπους, είναι πιο πιθανό να νιώσουμε ανασφάλεια σε κοινωνικές καταστάσεις και ακόμα περισσότερο στην σκέψη να επιδιώξουμε να φλερτάρουμε.

Είναι σημαντικό να αναγνωρίσετε τους φόβους σας και να προσπαθήσετε να τους αντιμετωπίσετε. Το φλερτ είναι ένας φυσιολογικός τρόπος επικοινωνίας και γνωριμίας με άλλα άτομα, και μπορεί να οδηγήσει σε όμορφες σχέσεις και εμπειρίες. Εάν αναγνωρίζετε ότι διστάζετε να φλερτάρετε, μπλοκάρωντας τον εαυτό σας από την ευκαιρία να διεκδικήσει και να αναπτύξει σχέσεις, μην ξεχνάτε ότι η αναζήτηση στήριξης και ενίσχυσης τον αδύναμων σημείων, που κάθε άνθρωπος έχει, δεν είναι τίποτα διαφορετικό από μία δυναμική απόφαση, που θα σας φέρει πιο κοντά σε μία καλύτερη και πιο λειτουργική εκδοχή του εαυτού σας, μέσα από την αύξηση της αυτοπεποίθησης και την εκμάθηση δεξιοτήτων επικοινωνίας.

Μην ξεχνάτε πώς η ανθρώπινη επαφή μας δίνει χαρά και η συντροφικότητα συνδέεται με την μακροζωία!

Δήμητρα Καρυοφύλλη
Κλινική Ψυχολόγος
Επιστημονική Συνεργάτις Ι.Ψ.Σ.Υ.