Ιστορία μέσα από τον χώρο μας: “Δεν έχω διάθεση για σεξ και αισθάνομαι σαν να απομακρύνομαι από το ταίρι μου”

«Είμαι 42 χρονών και τον τελευταίο καιρό διανύω προβλήματα στη σχέση μου και στη σεξουαλική μου ζωή. Είμαι παντρεμένη με τον άντρα μου εδώ και 10 χρονιά και έχουμε 2 γιους 10 ετών. Η σχέση μας δεν ήταν πάντα εύκολη, αλλά η σεξουαλική μας ζωή και διάθεση ήταν πάντα εκεί για να την αναζωογονεί και να την αναζωπυρώνει. Το τελευταίο 5μηνο από την πλευρά μου δεν έχω όρεξη για σεξουαλική επαφή και πραγματικά με στενοχωρεί αυτό. Είναι σαν να απομακρύνομαι από κοντά του και δεν το θέλω. Αντίθετα αυτός προσπαθεί να με προσεγγίσει και εγώ πάντα θα βρω μια δικαιολογία είτε αυτή είναι ότι θα μας ακούσουν τα παιδιά είτε ότι είμαι κουρασμένη. Αν εν τέλει μπω στη διαδικασία να έχω σεξουαλική επαφή μαζί του είναι μετά από πολλή προσπάθεια του συζύγου μου. Είναι γεγονός ότι σκέφτομαι πολλούς λόγους που μπορεί να έχω αυτή την στάση και δεν μπορώ να καταλάβω τι ακριβώς φταίει. Πάντως το μόνο σίγουρο είναι ότι θέλω να έχω σεξουαλική ζωή με το σύζυγο μου και θέλω γενικά να αποκτήσω ξανά διάθεση για σεξουαλική επαφή.»

Μετά από τη συζήτηση που είχαμε και ενώ αρχικά ήταν αρκετά μπερδεμένη στο γιατί συμβαίνει όλο αυτό καταλήξαμε ότι την έχουν επηρεάσει πολλοί παράγοντες:

  • Δεν νιώθει καλά με το σώμα της
  • Το γεγονός ότι έχασε ένα πολύ κοντινό της πρόσωπο πριν 6-7 μήνες
  • Ότι τα παιδιά είναι σε μια φάση που χρειάζονται πολλή προσοχή και φροντίδα αυτό είναι κάτι που που την κάνει να νιώθει ότι δεν μπορεί να τα καταφέρει όλα μαζί!
  • Αναδύθηκε το γεγονός ότι είναι εγκλωβισμένη μέσα σε αυτές της σκέψεις και τα συναισθήματα, καθώς αποφεύγει να τα μοιραστεί με το σύντροφό της.

Μετά από ένα κύκλο θεραπειών που κάναμε κατάφερε να ανακτήσει τη σεξουαλική της επιθυμία. Σε κάποιες από τις συναντήσεις μας ήρθε και ο σύντροφός της, με αποτέλεσμα να εκφραστούν και οι δυο και να καταφέρουν να βελτιώσουν και την επικοινωνία τους.

Πολλές γυναίκες βιώνουν την υποτονική επιθυμία στην σεξουαλική τους ζωή. Το παράδειγμα από το χώρο μας είναι ένα και όχι μοναδικό . Αξίζει να σημειωθεί ότι οι σύγχρονες επιδημιολογικές μελέτες στην Ευρώπη και την Αμερική υποστηρίζουν πως η μειωμένη σεξουαλική επιθυμία είναι το πιο συχνό σεξουαλικό πρόβλημα που αναφέρουν οι γυναίκες, αφού μία στις δέκα το βιώνει.

Δεν πρόκειται για μια ασήμαντη κατάσταση, διότι συχνά έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής, όχι μόνο της γυναίκας αλλά και του συντρόφου της και συχνά συνοδεύεται από την εμφάνιση ψυχολογικών προβλημάτων, καθώς και διαταραχών στη σχέση του ζευγαριού, που σε κάποιες περιπτώσεις είναι ιδιαίτερα έντονες.

 

Ίριδα Παπασταθοπούλου
Ψυχολόγος MSc in Psychosexual Therapy
Επιστημονική Συνεργάτις Ι.Ψ.Σ.Υ.