«Ντρέπομαι για τα γεννητικά μου όργανα»

Η συζήτηση του κατά πόσο η σεξουαλική μας λειτουργία επηρεάζεται από το πώς αισθανόμαστε για το σώμα μας, έχει απασχολήσει ιδιαίτερα τον τομέα της ψυχολογίας. Λιγότερο διαδεδομένη είναι η πολύπλοκη και πιο κρυφή σχέση των ανθρώπων με τα γεννητικά τους όργανα, καθώς σπάνια κάποιος θα αναφέρει χωρίς αναστολή στο σύντροφο «Ντρέπομαι για τα γεννητικά μου όργανα». Τα συναισθήματα και οι στάσεις που έχει ένα άτομο για τα γεννητικά του όργανα μπορούν να συμπεριληφθούν με τον όρο «γεννητική αυτοεικόνα» (genital self-image – GSI).

Ως ειδικοί θεωρούμε ότι το πώς αισθάνεται ένα άτομο για τα γεννητικά του όργανα μπορεί να έχει αντίκτυπο στη σεξουαλική του λειτουργία και ικανοποίηση, δεδομένου ότι τα γεννητικά όργανα παίζουν μεγάλο ρόλο στη σεξουαλικότητα.

Ωστόσο, πρόκειται για έναν κρυφό παράγοντα με, φυσικά, υποκειμενικά κριτήρια, μιας και βλέπουμε άνδρες να εγκλωβίζονται στο φόβο του μικρού πέους, έχοντας ένα πέος φυσιολογικό. Πώς μπορεί να αισθάνεται αυτός ο άνδρας όταν εκτίθεται μπροστά σε σύντροφο τη στιγμή της σεξουαλικής δραστηριότητας;

Αντίστοιχα και λιγότερο διαδεδομένα, γυναίκες οι οποίες αισθάνονται ντροπή για το αιδοίο τους και μάλιστα κάποιες φορές θα προβούν σε επανορθωτικές επεμβάσεις, προκειμένου να αποκτήσουν αυτό που θεωρούν ιδανικό.

Και στις δύο περιπτώσεις η έκθεση στο πορνογραφικό υλικό είναι συχνά συνυφασμένη με μία διαστρεβλωμένη αντίληψη περί σώματος και αναλογιών, δημιουργώντας ανασφάλεια, επίμονη ενασχόληση και αυτοπαρατήρηση που καταλήγει σε μία αίσθηση του «Δεν είμαι φυσιολογικός».

Πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2023 στο Journal of Sexual Medicine έδειξε ότι όσο χειρότερη ήταν η εικόνα της γυναίκας για τα γεννητικά της όργανα, τόσο πιο συχνές ήταν οι σεξουαλικές ανησυχίες, που σχετίζονται με το σώμα, ενώ επίσης συνδέθηκε με πιο χαμηλή σεξουαλική ικανοποίηση ανεξάρτητα από την ηλικία, την σχεσιακή ικανοποίηση, αλλά και την εικόνα για το σώμα.

Η εικόνα για τα γεννητικά όργανα αναδεικνύεται με σαφήνεια ως ένα ξεχωριστό πεδίο που πρέπει να μας απασχολεί κλινικά.

Το άγχος και ο πόνος κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής μπορεί να προέρχεται από την αυτό-εικόνα, δηλαδή το πώς εμείς οι ίδιοι αισθανόμαστε για πτυχές του σώματός μας.

Στη θεραπευτική διαδικασία ένα από τα πρώτα βήματα για την διερεύνηση και μετέπειτα αντιμετώπιση οποιασδήποτε σεξουαλικής δυσκολίας είναι οι ακριβείς πληροφορίες που αφορούν το πώς το ίδιο το άτομο νιώθει για το σώμα του.

Δήμητρα Καρυοφύλλη
Κλινική Ψυχολόγος
Επιστημονική Συνεργάτις Ι.Ψ.Σ.Υ.