Ψυχογενής στυτική δυσλειτουργία: Γιατί οι νέοι δεν πρέπει να παίρνουν χάπια;

Όλο και περισσότεροι νέοι άνθρωποι νιώθουν ανασφάλεια και πιστεύουν ότι δε θα καταφέρουν να έχουν μια καλή σεξουαλική επαφή και να έχουν τη στύση που θέλουν σε όλη τη διάρκειά της. Αγχώνονται και θέλουν να μειώσουν τις ερωτικές τους συναντήσεις για να μειώσουν και την πιθανότητα του να μην τα καταφέρουν. Έπειτα, νιώθουν μειονεκτικά, πιστεύουν ότι δεν έχουν τον έλεγχο του σώματός τους και ότι αδυνατούν να ευχαριστήσουν σεξουαλικά τον παρτενέρ τους. Δεν υπάρχει οργανική αιτία στο πρόβλημά τους, αλλά προσπαθούν να βρουν κάποια, διότι δε θέλουν να πιστέψουν ότι υπάρχει κάτι ψυχολογικό από πίσω. Έτσι καταφεύγουν στη χρήση φαρμάκων για τη στύση για να «σιγουρέψουν» την επιτυχία τους. Άραγε, για ποιους άλλους λόγους χρησιμοποιούνται τα χάπια αυτά από τόσους νέους ανθρώπους;

 

  • Για σιγουριά. Οι νέοι άνθρωποι θέλουν την ασφάλεια και μια σίγουρη λύση, που θα τους χαλαρώσει και θα τους κάνει να μη σκέφτονται τη στύση τους σε όλη τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης και με τον τρόπο αυτό, την απολαμβάνουν περισσότερο, έχοντας το κεφάλι τους ήσυχο.
  • Άγχος γύρω από την ανδρική σεξουαλικότητα. Υπάρχει έντονη πίεση από την κοινωνία και τα δίκτυα ότι το σεξ πρέπει να είναι τέλειο κάθε φορά. Αυτή η πεποίθηση που προβάλλεται, φέρνει αρκετό άγχος και αναγκάζει τους νέους άνδρες να βρουν γρήγορες λύσεις για να ανταπεξέλθουν.
  • Από περιέργεια για να διευρύνουν τη σεξουαλική τους εμπειρία. Οι νέοι πιστεύουν ότι δεν έχουν τη δυνατότητα να έχουν μια καλή και ικανοποιητική σεξουαλική επαφή από μόνοι τους. Με το τρόπο αυτό, παίρνουν τα χάπια για να ανακαλύψουν νέες δυνατότητες και να διευρύνουν τις ήδη υπάρχουσες.
  • Για την αυτοπεποίθηση τους. Οι νέοι χρησιμοποιούν τα φάρμακα γιατί πιστεύουν ότι θα τους δώσουν μια «τέλεια» στύση, κάτι που ενισχύει την αυτοπεποίθησή τους.

 

Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι η συνεδρία με έναν ειδικό ψυχικής υγείας πριν από τη χρήση οποιουδήποτε φαρμάκου είναι ουσιώδης, καθώς μόνο αυτός μπορεί να παρέχει εξειδικευμένες συμβουλές και να προτείνει την κατάλληλη θεραπεία βάσει των ατομικών αναγκών. Η χρήση των χαπιών για τη στύση από νέους, που δεν έχουν οργανικό πρόβλημα, μπορεί να προκαλέσει ποικίλες σωματικές αρνητικές επιπτώσεις, αλλά και ψυχολογικές.

 

Η ανεξέλεγκτη χρήση τους μπορεί να οδηγήσει σε ψυχολογική εξάρτηση και να επηρεάσει αρνητικά τη σεξουαλική ζωή. Επίσης, μια νέα μελέτη δείχνει ότι οι νέοι άνδρες που παίρνουν φάρμακα για τη στυτική δυσλειτουργία για λογούς διασκέδασης μπορεί να βλάψουν τη σεξουαλική τους ζωή, και όσο περισσότερα φάρμακα παίρνουν, τόσο χειρότερα αισθάνονται. Για αυτό, είναι σημαντικό να αναρωτηθούμε από που γεννήθηκε όλη αυτή η ανασφάλεια και η πεποίθηση για την «τέλεια» στύση που πρέπει να υπάρχει πάντα, παντού και με όλους τους ανθρώπους και να δούμε εμείς πότε την επιθυμούμε και γιατί την επιθυμούμε.

 

Άρθρο- Πλουμάκη Μαρία

Ψυχολόγος – MSc in Clinical Psychosexology

Επιστημονική Συνεργάτις Ι.Ψ.Σ.Υ.