Αυξάνεται η απιστία το καλοκαίρι;

Η ψυχολογία των ανθρώπων κατά τη διάρκεια της άνοιξης και του καλοκαιριού είναι διαφορετική από ότι το φθινόπωρο και το χειμώνα. Τους ανοιξιάτικους και καλοκαιρινούς μήνες παρατηρείται αύξηση των θετικών συναισθημάτων, της διάθεσης για ψυχαγωγικές δραστηριότητες, όπως και της σεξουαλικής επιθυμίας, σε αντίθεση με το χειμώνα που είναι περισσότερο συνδεδεμένος με υποχρεώσεις, την εργασία και ο καιρός δεν μας προδιαθέτει για κοινωνικές επαφές και δραστηριότητες έξω από το σπίτι.

Η αύξηση της σεξουαλικής επιθυμίας κάνει τους ανθρώπους πιο ανοιχτούς στο φλερτ, στο ερωτικό παιχνίδι, προσφέρει αίσθημα ευφορίας, αυξάνει τον αυθορμητισμό και χαλαρώνει τις αντιστάσεις. Η καλύτερη διάθεση τους καλοκαιρινούς μήνες μπορεί να οφείλεται στην αύξηση έκκρισης της σεροτονίνης, ρυθμιστικής ορμόνης της διάθεσης. Το καλοκαίρι ειδικά αισθανόμαστε πιο χαλαροί, πιο ελεύθεροι και πιο σεξουαλικοί. Η έντονη σεξουαλική επιθυμία συχνά εκφράζεται μέσα από την εναλλαγή των σεξουαλικών συντρόφων και την αναζήτηση της σεξουαλικής ηδονής και απόλαυσης, χωρίς να μπαίνουν δεύτερες σκέψεις ή προβληματισμοί. Μάλιστα, έρευνες δείχνουν πως η απιστία τείνει να κορυφώνεται τους καλοκαιρινούς μήνες τόσο από την πλευρά των ανδρών όσο και από των γυναικών.

Οι διακοπές, οι καλοκαιρινές εκδηλώσεις και η αύξηση του ελεύθερου χρόνου μπορεί να δημιουργήσουν περισσότερες ευκαιρίες για κοινωνικές αλληλεπιδράσεις. Ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να βρεθούν σε πειρασμό να συνάψουν μια σχέση εκτός της σταθερής τους. Βέβαια, η αλήθεια είναι ότι οι παράλληλες σχέσεις δεν έχουν να κάνουν τόσο με την εποχή του έτους, αλλά με βαθύτερα ζητήματα που αφορούν την ίδια τη σταθερή σχέση. Όταν, δηλαδή, η εικόνα μίας σχέσης ή ενός γάμου έχει χάσει το ρόλο της και οι σύντροφοι έχουν απομακρυνθεί σεξουαλικά και συναισθηματικά, η απιστία δεν έχει εποχή.

Σε κάθε περίπτωση, η απιστία δεν θα δώσει την λύση, καθώς οι σχέσεις βασίζονται στην επικοινωνία, την αφοσίωση και την εμπιστοσύνη. Oι σύντροφοι έχει νόημα να διεκδικούν την συναισθηματική σύνδεση και σεξουαλική εγγύτητα ανάμεσα τους και όχι με ένα τρίτο πρόσωπο.