Πώς επιδρά το αλκοόλ στην γυναικεία σεξουαλική υγεία;

Έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση αλκοόλ και η σεξουαλική συμπεριφορά συνδέονται στενά. Παρά το γεγονός ότι είναι αναληθές, πολλοί πιστεύουν ότι το αλκοόλ είναι ένας ισχυρός σεξουαλικός ενισχυτής.

Η κατανάλωση αλκοόλ σε χαμηλές ποσότητες μπορεί να προκαλέσει αισθήματα ευφορίας και να κάνει ορισμένα άτομα πιο δεκτικά στη σεξουαλική δραστηριότητα. Από την άλλη, υψηλές ποσότητες αλκοόλ έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα. Το αλκοόλ είναι ένα κατασταλτικό του κεντρικού νευρικού συστήματος, που επιβραδύνει τη λειτουργία του εγκεφάλου, την αναπνοή και τη ροή του αίματος. Ως αποτέλεσμα, η κατανάλωση υψηλών ποσοτήτων αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει δυνητικά την υγεία και τη σεξουαλική ζωή μιας γυναίκας προκαλώντας:

  • Μειωμένη λίμπιντο: Το αλκοόλ μπορεί να μειώσει τη σεξουαλική επιθυμία και ορμή στις γυναίκες, καθώς μειώνει την ευαισθησία στην αφή, με αποτέλεσμα μειωμένη διέγερση.
  • Μειωμένη εφύγρανση και δυσκολία οργασμού: Μπορεί επίσης να προκαλέσει καθυστέρηση στην επίτευξη οργασμού και να μειώσει τη ροή του αίματος στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, οδηγώντας σε κολπική ξηρότητα.
  • Επικίνδυνη σεξουαλική συμπεριφορά: Υπό την επήρεια αλκοόλ, η αντιληπτική μας κρίση και η δυνατότητα να λάβουμε αποφάσεις μειώνεται. Αυτό μας καθιστά ευάλωτους και άρα πιο εκτεθειμένους σε πιθανούς κινδύνους, τόσο γενικά, όσο και ειδικά σε ζητήματα σεξουαλικής φύσης (πχ σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις).
  • Υπογονιμότητα: Η κατάχρηση αλκοόλ έχει συσχετιστεί και στα δύο φύλα με προβλήματα γονιμότητας.
  • Προβλήματα στις σχέσεις: Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα σχέσεων μέσα από την δυσκολία επικοινωνίας και τις αυξημένες συγκρούσεις. Επηρεάζει αρνητικά, τόσο τη σεξουαλική ζωή της γυναίκας όσο και την σχεσιακή της ικανοποίηση.

Συμπερασματικά, είναι ευρέως αποδεκτό ότι η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ έχει αρνητικές επιπτώσεις, όχι μόνο στο προσδόκιμο ζωής, αλλά και στη σεξουαλική υγεία και τις σχέσεις. Αυτό οφείλεται στους νευρολογικούς και αγγειακούς μηχανισμούς, στην ορμονική του τοξικότητα, η οποία έχει επιζήμια επίδραση τόσο στις κοινωνικές, όσο και στις σεξουαλικές πτυχές της ζωής της γυναίκας.

Μολονότι η κατανάλωση αλκοόλ αποτελεί μία νόμιμη συνήθεια, η οποία μάλιστα έχει ταυτιστεί με τις εξόδους και τη διασκέδαση, δεν πρέπει να παραβλέπουμε τους κινδύνους που ενέχει, ένας από τους οποίους είναι ο κίνδυνος εθισμού, αλλά και οι επιπτώσεις στην σωματική και ψυχική υγεία. Η υπεύθυνη κατανάλωση αλκοόλ αποτελεί το «κλειδί» για την ελαχιστοποίηση των πιθανών αρνητικών επιπτώσεων.

Δήμητρα Καρυοφύλλη
Κλινική Ψυχολόγος
Επιστημονική Συνεργάτις Ι.Ψ.Σ.Υ.