Αντισυλληπτικά: μπορούν να επηρεάσουν τη διάθεσή μου;

Υπολογίζεται ότι 151 εκατομμύρια γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας χρησιμοποιούν αντισυλληπτικά (ορμονικά αντισυλληπτικά, από του στόματος χορηγούμενα χάπια), από τις οποίες πολλές επωφελούνται από την αποφυγή μίας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης, της εμμηνορροϊκής αιμορραγίας, της διαταραχής του πόνου, αλλά και σε άλλες περιπτώσεις, όπως στο σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.

Τα ερευνητικά στοιχεία δείχνουν ότι η ορμονική αντισύλληψη μπορεί να επηρεάσει τη διάθεση ορισμένων γυναικών, ωστόσο, η σχέση μεταξύ της ορμονικής αντισύλληψης και της κατάθλιψης παραμένει αμφιλεγόμενη.

Τα ποσοστά κατάθλιψης προκαλούν ανησυχία για τη δημόσια υγεία σε ολόκληρο τον κόσμο, ενώ η έρευνα συνεχώς προσπαθεί να εντοπίσει σημαντικούς παράγοντες κινδύνου.  Τα κλινικά περιστατικά, αλλά και η βιβλιογραφία μας δείχνουν ότι δεν υπάρχουν μεμονωμένες αιτίες που οδηγούν έναν άνθρωπο στην κατάθλιψη. Κάθε άτομο που έρχεται αντιμέτωπο με αυτήν μπορεί να έχει αναπτύξει ευαλωτότητα για διάφορους λόγους, όπως βιολογικοί παράγοντες, περιβαλλοντικοί και κοινωνικοί.

Πρόσφατη μελέτη του 2023 που δημοσιεύτηκε στο Epidemiology and psychiatric sciences, περιλάμβανε  264.557 γυναίκες. Η έρευνα έδειξε πως όσες γυναίκες ήταν στα δύο πρώτα χρόνια χρήσης αντισυλληπτικών χαπιών είχαν υψηλότερο ποσοστό κατάθλιψης από εκείνες που δεν είχε χρησιμοποιήσει ποτέ. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι  ο αυξημένος κίνδυνος κατάθλιψης παρέμεινε και μετά την διακοπή της αντισυλληπτικής μεθόδου.  

Τα αντισυλληπτικά χάπια έχουν επηρεάσει θετικά τη ζωή εκατομμυρίων γυναικών από την εποχή που κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά. Οι βασικές τους λειτουργίες είναι η πρόληψη της εγκυμοσύνης, η ρύθμιση του κύκλου, αλλά χρησιμοποιούνται και θεραπευτικά σε γυναικολογικές παθήσεις. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η χρήση αντισυλληπτικών πρέπει να γίνεται πάντα υπό την επίβλεψη ενός γυναικολόγου, καθώς κάθε περίπτωση είναι μοναδική και πρέπει να αξιολογείται με βάση τις ανάγκες και την υγεία κάθε γυναίκας.

Το να απολαμβάνουμε το σεξ με ασφάλεια, τόσο από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, όσο και από τον κίνδυνο μίας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης είναι ύψιστης σημασίας. Σε συνεννόηση με τον γιατρό μας επιλέγουμε την κατάλληλη για εμάς μέθοδο αντισύλληψης, πάντοτε με έγκυρη ενημέρωση, ώστε να γνωρίζουμε τελικά τα οφέλη, αλλά και τους εκάστοτε πιθανούς κινδύνους. Για παράδειγμα, σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν παραπάνω, μία γυναίκα με ιστορικό κατάθλιψης σε επικοινωνία με τον γιατρό της θα επιλέξει την μέθοδο αντισύλληψης και θα προνοήσει, ώστε να παρακολουθεί τυχόν αλλαγές που μπορεί να αισθανθεί, τόσο σε επίπεδο ψυχικό, όσο και σε οργανικό.

Το ασφαλές σεξ είναι δικαίωμα όλων μας και η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία!

Δήμητρα Καρυοφύλλη
Κλινική Ψυχολόγος
Επιστημονική Συνεργάτις Ι.Ψ.Σ.Υ.