Εγκυμοσύνη: πόσο συχνές είναι οι σεξουαλικές δυσλειτουργίες;

Η κύηση φέρνει αλλαγές, τόσο στο σώμα της γυναίκας, όσο και στην ψυχική της κατάσταση. Φυσικό επακόλουθο είναι καθ’ όλη την διάρκεια της εγκυμοσύνης να υπάρξουν και αλλαγές στην σεξουαλική ζωή της γυναίκας. Το διάστημα της κύησης βιώνεται διαφορετικά από κάθε γυναίκα.

Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι η σεξουαλική ζωή της εγκύου επηρεάζεται από μία ποικιλία παραγόντων. Ο φόβος της πιθανότητας να τραυματιστεί το έμβρυο, η δυσφορία που ενδεχομένως βιώνει η γυναίκα για το σώμα της, η έλλειψη ενδιαφέροντος και η αίσθηση μη ελκυστικότητας, κάποιο είδος αμηχανίας και ο πόνος στην διάρκεια της επαφής, αποτελούν βασικούς παράγοντες που παίζουν καταλυτικό ρόλο στην μείωση της σεξουαλικής δραστηριότητας.

Πολλοί άνθρωποι, άντρες και γυναίκες, σκέφτονται το σεξ στην περίοδο της εγκυμοσύνης με φόβο, ενώ στην πραγματικότητα εάν δεν συντρέχει ιατρικός λόγος, δεν υπάρχει ανησυχία.

Επιπλέον, οι έρευνες δείχνουν ότι κάποιες γυναίκες έρχονται αντιμέτωπες με σεξουαλικές δυσλειτουργίες. Πέρα από τις σωματικές αλλαγές, που είναι ορατές, η γυναίκα βιώνει ορμονικές αλλαγές, οι οποίες είναι μεν προσωρινές, μπορούν ωστόσο να επηρεάσουν τις σωματικές της αποκρίσεις, όπως για παράδειγμα την κολπική εφύγρανση. Κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής οι μύες του πυελικού εδάφους μπορεί να επηρεαστούν, κάτι που ενδέχεται να οδηγήσει σε πόνο κατά την σεξουαλική επαφή και τον οργασμό. Πόσο συχνό είναι, όμως, μία έγκυος γυναίκα να έρχεται αντιμέτωπη με σεξουαλικές δυσλειτουργίες;

Πρόσφατη μετα-ανάλυση που δημοσιέυτηκε το 2023 στο Journal of Sexual Medicine εξέτασε την συχνότητα εμφάνισης σεξουαλικής δυσλειτουργίας σε έγκυες. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι ο επιπολασμός της σεξουαλικής δυσλειτουργίας σε έγκυες ήταν 69,7%, καταδεικνύοντας ότι περίπου 7 στις 10 υγιείς γυναίκες μπορεί να εμφανίσουν σεξουαλική δυσλειτουργία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους και ίσως το ποσοστό αυξάνεται ακόμα περισσότερο για γυναίκες με υποκείμενες παθήσεις.

Η ενημέρωση για την σεξουαλική μας λειτουργία και υγεία, ιδιαίτερα σε περιόδους ζωής που ερχόμαστε αντιμέτωποι με μεταβολές, είναι ύψιστης σημασίας. Η εκπαίδευση των γυναικών, αλλά και των συντρόφων τους σχετικά με τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει η εγκυμοσύνη στη σεξουαλική λειτουργία είναι πολύτιμη.

Το σώμα της γυναίκας αλλάζει προκειμένου να καταφέρει να δημιουργήσει, θρέψει και τελικά φέρει στον κόσμο μία ζωή. Η γυναίκα πρέπει να γνωρίζει ότι οι αλλαγές είναι παροδικές, οι ορμόνες θα βρουν ξανά την ισορροπία τους.

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως οι αλλαγές ψυχικής και σεξουαλικής φύσεως κατά την διάρκεια της κύησης είναι φυσιολογικές, όσο πιο ενημερωμένοι είμαστε, τόσο πιο προετοιμασμένοι να τις υποδεχτούμε και να μην ανησυχούμε, όταν δεν υπάρχει λόγος. Δεν διστάζουμε να αναφέρουμε τις σκέψεις μας και τις απορίες μας για την σεξουαλική μας ζωή. Ο γυναικολόγος μας, αλλά και ένας επαγγελματίας σεξουαλικής υγείας είναι εδώ για να μας ακούσει, να μας λύσει απορίες και να μας παρέχει μία συμβουλευτική καθοδήγηση.

Δήμητρα Καρυοφύλλη
Κλινική Ψυχολόγος
Επιστημονική Συνεργάτις Ι.Ψ.Σ.Υ.