Η εποικοδομητική επικοινωνία αποτελεί θεμελιώδη παράγοντα σε μια υγιή σχέση. Όταν οι σύντροφοι μπορούν να επικοινωνήσουν ουσιαστικά, «ανοίγουν την πόρτα» για την αμοιβαία κατανόηση, την εμπιστοσύνη και την ενίσχυση της συναισθηματικής σύνδεσης τους. Σε αυτό το άρθρο, θα παρουσιάσουμε τέσσερις συμβουλές που μπορούν να σας βοηθήσουν να επικοινωνήσετε ουσιαστικά και να βελτιώσετε τη σχέση σας.
- Ακολουθήστε την αρχή της ειλικρίνειας:
Η ειλικρίνεια είναι ο βασικός πυλώνας για την επικοινωνία σε μια σχέση. Είναι σημαντικό να είστε ανοιχτοί πρωτίστως με τον εαυτό σας, να αναγνωρίζετε τα ευάλωτα σημεία σας, αλλά και με τον σύντροφο σας. Μοιραστείτε τα συναισθήματα, τις ανησυχίες και τις ανάγκες σας, χωρίς να εγκλωβίζεστε στον φόβο για το πώς θα αντιδράσει ή τι θα σκεφτεί.
2. Ακούστε με προσοχή:
Εξίσου σημαντικό με το να μπορείτε να εκφράζετε τις σκέψεις σας, είναι και το να μπορείτε να αφιερώνετε χρόνο να ακούσετε τον σύντροφο σας, χωρίς να τον διακόπτετε. Όταν σάς μιλάει, δείξτε του προσοχή και προσπαθήστε να κατανοήσετε τους λόγους για τους οποίους μπορεί να αισθάνεται όπως περιγράφει. Με αυτόν τον τρόπο, δείχνετε στον σύντροφό σας ότι σας ενδιαφέρει αληθινά και ότι σέβεστε την άποψη του.
3. Αντιμετωπίστε τις διαφορές με σεβασμό και ενσυναίσθηση:
Οι διαφορές είναι αναπόφευκτες σε μια σχέση. Είναι σημαντικό να μάθετε να τις αντιμετωπίζετε με σεβασμό, κατανοώντας τόσο τον δικό σας τρόπο σκέψης και από πού πηγάζει πχ προηγούμενες αρνητικές εμπειρίες που δημιουργούν αρνητικές προσδοκίες στο παρόν, όσο και το πώς αισθάνεται και συμπεριφέρεται ο σύντροφος σας. Το να δείξετε ενσυναίσθηση, προσπαθώντας να κατανοήσετε λεκτικά και συναισθηματικά την στάση του συντρόφου σας, δεν σημαίνει ότι συμφωνείτε μαζί του ή ότι είναι ένδειξη αδυναμίας. Μην ξεχνάτε ότι απέναντι σε ένα πρόβλημα της σχέσης είστε σύμμαχοι. Αντί να επικεντρώνεστε στο να έχετε δίκιο, προσπαθήστε να κατανοήσετε την άποψη του συντρόφου σας και να βρείτε κοινά σημεία.
4. Αποφύγετε τον χρεωστικό λόγο:
Χαρακτηριστικό της δυσλειτουργικής επικοινωνίας είναι οι σύντροφοι να μετατρέπονται σε αντιπάλους που «εξαπολύουν βολές σε ένα λεκτικό μπρα ντε φερ», που ο καθένας προσπαθεί να «λυγίσει» τον άλλον. Είναι χρήσιμο να ακούσετε ο ένας τον άλλον, χωρίς διάθεση κατηγορίας και επικριτικότητας και χωρίς να μένετε προσκολλημένοι σε παρελθοντικές καταστάσεις, αποφεύγοντας φράσεις όπως «εσύ το ξεκίνησες…εσύ φταις…».
Η ουσιαστική επικοινωνία απαιτεί προσοχή, ειλικρίνεια και σεβασμό. Έτσι, μπορείτε να δημιουργήσετε ένα θετικό περιβάλλον που θα ενισχύσει τη σχέση σας και θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη εγγύτητα και ικανοποίηση. Μην ξεχνάτε πως η επικοινωνία προϋποθέτει δεξιότητες που χρειάζεται να τις καλλιεργείτε συνεχώς, δουλεύοντας τόσο με τον εαυτό σας όσο και με τον σύντροφο σας, προκειμένου να διατηρήσετε μια υγιή και αρμονική συντροφική και ερωτική σχέση.
Διδυμοπούλου Αγγελική
Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια CBT
Επιστημονική Συνεργάτις Ι.Ψ.Σ.Υ.