Ένα σεξουαλικό πρόβλημα είναι ικανό να επηρεάσει τους συντρόφους της σχέσης, μιας και η σεξουαλική ζωή αφορά και τους δυο μας.
Μία πρόσφατη μετά-ανάλυση 26 ερευνών, που δημοσιεύτηκε στο Journal of sexual medicine και στις οποίες συμμετείχαν ζευγάρια που αντιμετώπιζαν δυσκολίες στη σεξουαλική τους ζωή, ανέδειξε μια σταθερή συσχέτιση μεταξύ της γυναικείας σεξουαλικής δυσλειτουργίας (χαμηλή επιθυμία, προβλήματα με τη διέγερση, τη λίπανση, την ευχαρίστηση και τον οργασμό) και της σεξουαλικής δυσλειτουργίας των ανδρών. Οι άνδρες, που η σύντροφός τους αντιμετώπιζε κάποια σεξουαλική δυσλειτουργία, είχαν τέσσερις φορές περισσότερο κίνδυνο στυτικής δυσλειτουργίας και διπλάσιο από τον μέσο κίνδυνο πρόωρης εκσπερμάτισης.
Τι είναι αυτό που θα μπορούσε να συνδέει τις σεξουαλικές δυσλειτουργίες των γυναικών και των ανδρών; Μια εξήγηση που μπορούμε να δώσουμε είναι το στρες. Γιατί;
Το άγχος πυροδοτεί την απελευθέρωση της ορμόνης κορτιζόλης. Όταν η κορτιζόλη «πλημμυρίζει» την κυκλοφορία του αίματος, κατευθύνει επιπλέον αίμα στα άκρα μας για αυτοάμυνα ή διαφυγή (το αντανακλαστικό πάλης ή φυγής). Σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, η αντίδραση μάχης ή φυγής μπορεί να είναι σωτήρια, ωστόσο, όταν το άγχος γίνεται χρόνιο σε καταστάσεις μη επείγουσες, η κορτιζόλη γίνεται σεξουαλικό «εμπόδιο». Με άλλα λόγια, μειώνει την ποσότητα του αίματος που ρέει στα γεννητικά όργανα. Ως αποτέλεσμα, δύναται να βλάψει τη στύση, τη λίπανση του κόλπου και την ευαισθησία της κλειτορίδας, η οποία με τη σειρά της μειώνει τη σεξουαλική ευχαρίστηση και δυσκολεύει τον οργασμό.
Αυτή είναι μία εξήγηση για το πως μπορεί το σεξουαλικό πρόβλημα του συντρόφου μας, να μας «εγκλωβίσει», αλλά και πως οι ίδιοι μπορεί να μπλοκάρουμε τον ίδιο μας τον εαυτό, λόγω άγχους.
Τα σεξουαλικά προβλήματα που σχετίζονται με το στρες δημιουργούν συχνά έναν φαύλο κύκλο: Το στρες προκαλεί δυσλειτουργίες, οι οποίες ενισχύουν το στρες, επιδεινώνοντας έτσι το ήδη υπάρχον πρόβλημα.
Ωστόσο, υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να υποστηρίξουμε τον σύντροφό μας:
- Δείχνουμε κατανόηση και δεν είμαστε επικριτικοί: Είναι σημαντικό να προσεγγίζουμε το θέμα με ενσυναίσθηση και κατανόηση. Αποφεύγουμε σχόλια που μπορεί να δημιουργήσουν ενοχή ή ντροπή στον σύντροφό μας.
- Ενθαρρύνουμε τον σύντροφό μας να αναζητήσει βοήθεια: Η σεξουαλική δυσλειτουργία μπορεί να αντιμετωπιστεί με επιτυχία με τη βοήθεια ενός θεραπευτή.
- Επικοινωνούμε ανοιχτά και ειλικρινά: Εκφράζουμε ότι είμαστε εκεί για να υποστηρίξουμε τον σύντροφό μας και να συνεργαστούμε προκειμένου να βρούμε λύση.
- Εξερευνούμε εναλλακτικές μορφές οικειότητας: Μπορεί η σεξουαλική δραστηριότητα να είναι δύσκολη ή άβολη για τον σύντροφό μας. Αυτό δεν μας εμποδίζει από το να εξερευνήσουμε εναλλακτικές μορφές οικειότητας, όπως η αγκαλιά, τα φιλιά ή ένα αισθησιακό μασάζ.
Καταλήγοντας, η σεξουαλική δυσλειτουργία μπορεί να επηρεάσει τον σύντροφο και να του «μεταδόσει» αρνητικά συναισθήματα, στρες και δυσλειτουργία. Η έννοια της «μετάδοσης» έχει ψυχολογικό υπόβαθρο, καθώς ψυχική και σεξουαλική υγεία είναι άρρηκτα συνδεδεμένες. Οφείλουμε να στηρίζουμε τον σύντροφό μας και τη σχέση μας σε αυτή τη δοκιμασία και να θυμόμαστε πως η σεξουαλική δυσλειτουργία είναι ένα κοινό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλοί άνθρωποι και με τη σωστή υποστήριξη και θεραπεία, μπορεί να επιλυθεί με επιτυχία!
Δήμητρα Καρυοφύλλη
Κλινική Ψυχολόγος
Επιστημονική Συνεργάτις Ι.Ψ.Σ.Υ.