Γυναικεία σεξουαλική υγεία: Ο πόνος που μας κρατά μακριά

‘Ένας άνδρας 26 ετών έχει σχέση εδώ και 1 μήνα με μία κοπέλα 21 ετών, η οποία δεν είχε έως τώρα ολοκληρωμένες σεξουαλικές επαφές. Όταν προσπάθησαν να έρθουν σε επαφή η κοπέλα ήταν «σφιγμένη», φαινόταν αγχωμένη και έμοιαζε σα να το σώμα της να μην επιτρέπει να γίνει η διείσδυση. Μίλησαν γι’ αυτό και του εξήγησε ότι πονάει, ενώ είναι απόμακρη και του δηλώνει ότι δεν θέλει να συνεχίσουν, παρ’ όλο που τον θέλει πολύ. Ο 26χρονος αναρωτιέται τι έχει κάνει λάθος, αν πραγματικά η κοπέλα του τον θέλει και αν πρέπει να την πιέσει περισσότερο.’

Μία τέτοια περίπτωση μπορεί να εγκλωβίσει τους συντρόφους, τον καθένα στα δικά του εσωτερικά σενάρια. Με τον άνδρα να θυμώνει προσμένοντας, αμφισβητώντας τον ίδιο του τον εαυτό και χρεώνοντας τη σύντροφο ότι δεν τον θέλει! Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να γίνουν πιεστικές και απότομες κινήσεις, καθώς μπορεί να γιγαντώσουν το πρόβλημα και να αποτελειώσουν το ζευγάρι.

Η υπομονή, υποστήριξη και κατανόηση προς τη σύντροφο, σε μία ελπίδα ότι μαζί θα τα καταφέρουν, κάνοντας ένα βήμα πίσω, διώχνοντας από το προσκήνιο τη σεξουαλική επαφή ως αυτοσκοπό, μπορεί να βοηθήσει και τους δύο να προσεγγίσουν τη λύση γρηγορότερα.

Η επίσκεψη σε έναν γυναικολόγο είναι πάντοτε απαραίτητη για τον εντοπισμό ή αποκλεισμό οργανικών παραγόντων. Ενώ, αν ο γιατρός επιβεβαιώσει την υγεία της γυναίκας, η ψυχοθεραπευτική συμβολή αποτελεί το φως στο τούνελ.

Είναι σημαντικό να ασχοληθούμε με τις σκέψεις και τις πεποιθήσεις της γυναίκας, που είναι πιθανό να την μπλοκάρουν προκαλώντας ακούσιους  επαναλαμβανόμενους ή επίμονους σπασμούς του κόλπου (κολεόσπασμος), οι οποίοι καθιστούν αδύνατη τη σεξουαλική επαφή.

Δυστυχώς, το σεξουαλικό πρόβλημα τις περισσότερες φορές περιτυλίγεται με ντροπή και μυστικότητα καθιστώντας την επιλογή αναζήτησης βοήθειας περίπλοκη υπόθεση. Μαζί με τον κατάλληλο ειδικό προχωράμε προς την απομυθοποίηση του φόβου και την καλύτερη εξατομικευμένη θεραπεία.

Δήμητρα Καρυοφύλλη
Κλινική Ψυχολόγος
Επιστημονική Συνεργάτις Ι.Ψ.Σ.Υ.