5 λόγοι που απατώ

Η απιστία είναι δυστυχώς ένα συχνό φαινόμενο σε μία σχέση. Θα την έχετε δει να συμβαίνει σε φιλικά ζευγάρια στο περιβάλλον σας ή μπορεί και να την έχετε βιώσει, είτε από την πλευρά του απατημένου, είτε από την πλευρά του άπιστου συντρόφου.

Τελικά γιατί απατά κάποιος; Ποιοι είναι οι λόγοι που τον οδηγούν σε αυτή την πράξη;

Εάν έχετε απομακρυνθεί, δεν έχετε τίποτα για να συζητήσετε ή δεν θυμάστε την τελευταία φορά που κάνατε σεξ, αντί να διορθώσετε το πρόβλημα, φαίνεται ότι ξεκινάτε την αναζήτηση και πολλές φορές μη συνειδητά για κάτι νέο που θα σας συνεπάρει και πάλι.

Οι άνθρωποι που φτάνουν σε αυτό το σημείο φαίνεται να έχουν τους εξής λόγους:

  •   Δεν σκέφτηκαν τις συνέπειες:
    Πολλοί άνθρωποι απιστούν χωρίς να σκεφτούν μετά τις συνέπειες της πράξης τους. Υπάρχουν ορισμένα χαρακτηριστικά προσωπικότητας που είναι ενδεικτικά για τους ανθρώπους που διαπράττουν απιστία. Συγκεκριμένα, όσοι δεν είναι πειθαρχημένοι μπορεί να πουν ότι «παρασύρθηκαν από τη στιγμή» λόγω των καταστάσεων, της διάθεσής τους, ή από το αλκοόλ. Στην πραγματικότητα αυτό που φταίει είναι η παρορμητικότητά τους.
  •   Έλλειψη επικοινωνίας:

Αν εσύ ως σύντροφος την αποκλείεις, την αγνοείς ή βάζεις τη δουλειά σου πάνω από την προσωπική ζωή σας, μπορεί να πάει σε κάποιον άλλο για να αναζητήσει αυτή την επικοινωνία και οικειότητα.

  •   Η έλλειψη ικανοποίησης στη σχέση:

Μπορεί να οδηγήσει στη μοιχεία ο θυμός, η έλλειψη αγάπης, η παραμέληση και η απουσία σεξουαλικής επιθυμίας.

  •   Η επιθυμία για να αισθανθεί κάποιος σεξουαλική αυτοπεποίθηση τον/την οδηγεί στην απιστία:

Ο σεξουαλικός παράγοντας είναι αυτοτελής και ενδυναμώνεται όταν δεν παίρνεις σεξουαλική ικανοποίηση από τη σχέση σου.

  •   Ρομαντισμός:

Οι γυναίκες θέλουν ρομαντισμό. Ενώ δεν είμαστε όλες ίδιες και οι ανάγκες κάθε γυναίκας είναι διαφορετικές, πολλές από εμάς πραγματικά επιθυμούν και χρειάζονται τον ρομαντισμό. Έτσι, όταν μια σχέση δεν έχει κανέναν ρομαντισμό, μια γυναίκα μπορεί να κοιτάξει αλλού για κάποιον που την κάνει να αισθάνεται σαν να πρωταγωνιστεί σε ταινία.

Η πραγματικότητα είναι ότι η απιστία δεν είναι συνήθως απλή. Η απιστία είναι μια οδυνηρή, συχνά πολύ καταστροφική κατάσταση, αλλά θα μπορούσε επίσης να είναι ένα δώρο. Μπορεί τελικά να συνειδητοποιήσετε ότι η σχέση σας είχε διαλυθεί εδώ και πολύ καιρό και είστε επιτέλους ελεύθεροι για να δώσετε μεγαλύτερη προσοχή στον εαυτό σας.

Ίριδα Παπασταθοπούλου
Ψυχολόγος MSc in Psychosexual Therapy
Επιστημονική Συνεργάτις Ι.Ψ.Σ.Υ.