Τι πιστεύουμε για τη σεξουαλικότητα των αντρών;

Υπάρχουν μύθοι που δημιουργούν προσδοκίες για τη σεξουαλική μας ζωή, μπορούν να «μπλοκάρουν» και να επηρεάσουν τις σεξουαλικές μας επαφές. Με το να συνεχίσουμε να ενισχύουμε αυτούς τους μύθους, δεν βοηθάμε κανέναν. Γι’ αυτό πάμε να τους καταρρίψουμε.

1) Η αντρική σεξουαλικότητα είναι απλή, ενώ η γυναίκεια περίπλοκη.
Πολλές φορές ενισχύονται από τα κοινωνικά μέσα τέτοιες αντιλήψεις, αλλά βλέπουμε ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Όλοι είμαστε περίπλοκοι στο ανατομικό κομμάτι και δεν έχουμε ακόμα ξεκλειδώσει όλες τις πτυχές της σεξουαλικότητας μας.

2) Οι άντρες ασχολούνται πάρα πολύ με το σεξ.
Η επιθυμία για το σεξ διαφέρει από άτομο σε άτομο και πολλές φορές περιμένουμε από τους άντρες να έχουν περισσότερη όρεξη, γιατί αυτό προβάλλεται από την κοινωνία.

3)Το σεξ είναι σωματική και όχι συναισθηματική ανάγκη για τους άντρες.
Αυτό δεν ισχύει. Πολλοί, μάλιστα, τείνουν να πιστεύουν ότι οι άντρες που βλέπουν πόρνο, το προτιμούν από το σεξ με τη σύντροφό τους, καθώς δεν ενδιαφέρονται καθόλου για το συναισθηματικό κομμάτι. Έχει βρεθεί σε έρευνες ότι οι άντρες, στις σεξουαλικές τους φαντασιώσεις, έβλεπαν συγκεκριμένα άτομα και είχαν έντονη την ανάγκη να νιώσουν ότι αυτά τους επιθυμούν. Ακόμη, σε πολλά ερωτηματολόγια αναφέρουν ότι το συναίσθημα είναι βασικό στοιχείο για να απολαύσουν τη σεξουαλική πράξη και πολλές φορές δυσκολευόταν να το εκφράσουν, καθώς ένιωθαν ντροπή που το θεωρούσαν σημαντικό. Η κοινωνία περνάει το μήνυμα του ότι είναι πιο αποδεκτό για τους άντρες να νιώθουν αισθήματα θυμού, αντί για συναισθήματα αγάπης για το ταίρι τους.

4)Οι άντρες δεν επηρεάζονται από τα πρότυπα ομορφιάς που κυριαρχούν στην κοινωνία.
Βλέπουμε ότι το άγχος για την εξωτερική εικόνα των αντρών αυξάνεται και αυτό ενισχύεται από τα κοινωνικά δίκτυα, που προωθούνται εκεί όλο και περισσότερα προϊόντα για τους άντρες. Οι άντρες με έντονο άγχος για την εμφάνισή τους, τείνουν να εμφανίζουν σεξουαλικά προβλήματα και αυτό δεν συμβαίνει επειδή ασχολούνται μόνο με το μέγεθος. Βλέπουμε ότι ανησυχούν για όλο και περισσότερα πράγματα στην εξωτερική τους εμφάνιση.

5) Το μεγαλύτερο μέγεθος είναι καλύτερο.
Δεν υπάρχει μια μόνο συνταγή για την απόλαυση. Υπάρχουν και αλλά χαρακτηριστικά, όπως, το πάχος, που αξιολογείται και παίζει ρόλο στην εξίσωση. Δεν υπάρχει ένα τέλειο μέγεθος που τους ικανοποιεί όλους.

6) Οι άντρες είναι πάντα έτοιμοι και θέλουν σεξ.
Έχουμε εσωτερικεύσει τόσο αυτό το μύθο, που όταν κάποιος δεν έχει όρεξη σε όλες τις περιστάσεις, θεωρούμε ότι έχει πρόβλημα και δεν λαμβάνουμε υπόψη άλλους παράγοντες που παίζουν ρόλο, όπως τις ορμονικές αλλαγές, το στρες, το πλαίσιο.

7)Αν κάποιος ζητήσει πρωκτικό σεξ, αυτόματα σημαίνει ότι δεν είναι straight.
Η πρωκτική επαφή μπορεί να προσφέρει ευχαρίστηση στον άντρα, καθώς διεγείρεται ο προστάτης του και αυτό δεν σημαίνει ότι εμπλέκεται αναγκαία ο σεξουαλικός προσανατολισμός στη μέση.

8)Αν κάποιος δυσκολεύεται με τη στύση του, αυτό σημαίνει ότι δεν ενδιαφέρεται, ή δεν του αρέσει το άτομό που είναι μαζί του.
Αυτός είναι μύθος γιατί οι άντρες μπορεί να αγχώνονται υπερβολικά επειδή τους αρέσει πολύ το ταίρι τους και τα σεξουαλικά προβλήματα αποδίδονται στο άγχος επίδοσης.

9)Ένας άντρας θα κάνει πάντα πράξη τις σεξουαλικές του φαντασιώσεις που είναι «taboo».
Αυτό δεν ισχύει, καθώς οι άνθρωποι δεν πραγματοποιούν πάντα τις σεξουαλικές τους φαντασιώσεις. Η φαντασίωση και μόνο αρκεί και τους διεγείρει.

10)Οι άντρες που βλέπουν πορνό είναι και άπιστοι.
Αυτό είναι μύθος, καθώς υπάρχουν πολλοί λόγοι που κάποιος αυτοϊκανοποιείται παρακολουθώντας πόρνο, δίχως να σημαίνει ότι χάνει τους ηθικούς φραγμούς του και αυξάνονται οι πιθανότητες να απατήσει.

Άρθρο- Πλουμάκη Μαρία
Ψυχολόγος – MSc in Clinical Psychosexology
Επιστημονική Συνεργάτις Ι.Ψ.Σ.Υ.