Συμπλήρωμα τεστοστερόνης για καλύτερες επιδόσεις; Όχι!

Αν και η σωματική δυσαρέσκεια είναι πιο κοινή μεταξύ των γυναικών, πρόσφατες έρευνες αναφέρουν αυξημένα επίπεδα στους άνδρες. Οι γυναίκες και οι άνδρες λαμβάνουν διαφορετικά μηνύματα σχετικά με τα ιδανικά σώματα, όπου τα πρότυπα για τους άνδρες εστιάζουν περισσότερο σε παράγοντες όπως η δύναμη.

Συχνά, άνδρες αναρωτιούνται εάν θα ήταν ευεργετικό να λάβουν συμπλήρωμα τεστοστερόνης προκειμένου να αυξήσουν τις επιδόσεις τους στο γυμναστήριο και να αποκτήσουν περισσότερη μυϊκή μάζα. Τα αναβολικά στεροειδή, γνωστά ως αναβολικά – ανδρογόνα στεροειδή (AAΣ), περιλαμβάνουν φυσικά ανδρογόνα όπως η τεστοστερόνη, καθώς και συνθετικά ανδρογόνα που έχουν παρόμοια αποτελέσματα με την τεστοστερόνη.

Τι είναι ο υπογοναδισμός;

Υπογοναδισμός είναι η κατάσταση, όπου ο οργανισμός δεν παράγει αρκετή ποσότητα τεστοστερόνης. Ο υπογοναδισμός μπορεί να υπάρχει από την αρχή της ζωής ή να αναπτυχθεί αργότερα. Η τεστοστερόνη ως κύριο ανδρογόνο παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των φυλετικών χαρακτηριστικών του άντρα.

Για τους άνδρες που παρουσιάζουν ανεπάρκεια τεστοστερόνης, η οποία ανιχνεύεται κατόπιν εξέτασης αίματος,  τα συμπληρώματα τεστοστερόνης μπορεί να είναι ένας καλός και θεραπευτικός τρόπος προκειμένου να αυξηθούν τα επίπεδα, με στόχο το φυσιολογικό εύρος. Και πάλι, στην περίπτωση αυτή η απόφαση λαμβάνεται κατόπιν λήψης καλού ιστορικού από τον ιατρό και βλέποντας εξατομικευμένα τα συμπτώματα που παρουσιάζει ο άνθρωπος. Η βελτίωση αυτή μπορεί να έχει θετικά οφέλη, όπως αυξημένη σεξουαλική διάθεση, αυξημένη μυϊκή μάζα, πυκνότερα οστά και καλύτερη διάθεση.

Ωστόσο, η θεραπεία με τεστοστερόνη δεν συνιστάται για άνδρες που έχουν ήδη φυσιολογικά επίπεδα. Μάλιστα, μπορεί ακόμη και να προκαλέσει σοβαρές παρενέργειες. Η αλήθεια είναι πως αυτή η πρακτική μπορεί να αλλάξει μόνιμα τη φυσική παραγωγή ορμονών και να κάνει το σώμα να εξαρτάται από συμπληρώματα τεστοστερόνης.

Κάποιοι πιστεύουν λανθασμένα ότι η λήψη συμπληρωμάτων τεστοστερόνης, ακόμη και όταν κάποιος έχει φυσιολογικά επίπεδα μπορεί να «προσφέρει» τα ίδια θετικά αποτελέσματα, όπως στην περίπτωση που υπάρχουν επίπεδα κάτω του φυσιολογικού.

Οι παρενέργειες από τη λήψη συμπληρωμάτων τεστοστερόνης για άνδρες που έχουν φυσιολογικά επίπεδα μπορεί να είναι από ήπιες έως σοβαρές. Μερικές από τις  παρενέργειες περιλαμβάνουν ακμή, απώλεια μαλλιών, μειωμένο αριθμό σπερματοζωαρίων, συρρίκνωση των όρχεων, διόγκωση των μαστών και μειωμένη σεξουαλική ορμή. Σοβαρότερες παρενέργειες περιλαμβάνουν: υψηλή αρτηριακή πίεση, αυξημένο κίνδυνο καρδιακής νόσους, υπογονιμότητα, ηπατική βλάβη, διόγκωση του προστάτη και αυξημένα επίπεδα του ειδικού προστατικού αντιγόνου (PSA).

Στην εποχή μας δίνεται μία έμφαση στα συμπληρώματα και υπάρχει εκτεταμένος φόβος να ξεχάσουμε ότι το βασικότερο όλων είναι η διατήρηση υγιεινού και ισορροπημένου τρόπου ζωής. Επαρκής ύπνος, υγιεινή διατροφή και άσκηση, θα ενδυναμώσουν την σεξουαλική μας διάθεση και ορμή, θα μας βοηθήσουν να βελτιώσουμε το σώμα μας, με κριτήριο την υγεία και την ισορροπία, «εξασφαλίζοντάς» μας μία καλύτερη ποιότητα ζωής.

Κάθε συμπλήρωμα και κάθε θεραπεία οφείλουμε να την λάβουμε μόνο εφόσον έχουμε ενημερωθεί έγκυρα για τα οφέλη, αλλά και τους πιθανούς κινδύνους.

Δήμητρα Καρυοφύλλη
Κλινική Ψυχολόγος
Επιστημονική Συνεργάτις Ι.Ψ.Σ.Υ.