Οι γιορτές κάνουν καλό στο σεξ

Γιατί οι οι άνθρωποι επιλέγουν το διάστημα αυτό για να αυξήσουν τις σεξουαλικές τους επαφές

Βρισκόμαστε μια ανάσα από την Πρωτοχρονιά και όλοι μαζί βαδίζουμε, θέλοντας και μη, ανάλογα με το πώς κρίνουμε το έτος που πέρασε, προς έναν καινούριο χρόνο γεμάτοι προσμονή, ελπίδα, αισιοδοξία και προσδοκίες. Η εορταστική περίοδος που προηγήθηκε αλλά και η Πρωτοχρονιά είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τον στολισμό, τις οικογενειακές στιγμές, το καλό φαγητό, τα δώρα, το χιόνι, τις διακοπές, την ξεκούραση και τη χαλάρωση.

Oπως φαίνεται, όμως, παρότι σύμφωνα με τη θρησκεία ο εορτασμός της περιόδου αφορά τη γέννηση του Θεανθρώπου από την Παρθένο Μαρία, οι άνθρωποι επιλέγουν το διάστημα αυτό για να αυξήσουν τις σεξουαλικές τους επαφές. Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνα εταιρείας προφυλακτικών, είναι περισσότεροι οι άνθρωποι που κάνουν σεξ την περίοδο των Χριστουγέννων παρά την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, την κατεξοχήν δηλαδή ημέρα των ερωτευμένων.

Οπως έχει αποδειχτεί και στατιστικά, εξάλλου, τα λεγόμενα «παιδιά των Χριστουγέννων», που γεννιούνται τον Σεπτέμβρη, είναι περισσότερα από εκείνα των υπόλοιπων μηνών του χρόνου. Είναι χαρακτηριστικό ότι ευρήματα επιστημονικών μελετών ορίζουν το διάστημα 17-27 Δεκεμβρίου ως την περίοδο που πραγματοποιούνται οι περισσότερες συλλήψεις σε όλο το έτος. Τι είναι, όμως, αυτό που ενισχύει τη σεξουαλική επιθυμία των ανθρώπων κατά την περίοδο των Χριστουγέννων;

Η απάντηση στο ερώτημα μπορεί να προέλθει από δύο αρκετά ετερογενείς επιστημονικούς κλάδους, την Κοινωνική και την Εξελικτική Ψυχολογία. Σύμφωνα με την Κοινωνική Ψυχολογία, το εορταστικό κλίμα των ημερών, σε συνδυασμό με την αποχή από τις εργασιακές υποχρεώσεις που δημιουργούν άγχη και πιέσεις «σκοτώνοντας» τη σεξουαλική διάθεση των συντρόφων, δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες ώστε τα ζευγάρια να ανακαλύψουν εκ νέου τη σεξουαλική τους ζωή.

Το πνεύμα των ημερών, εξάλλου, που αναδεικνύει τη σημασία της συντροφικότητας των «σημαντικών άλλων» στις ζωές μας, είναι ιδιαίτερα αισθητό. Παράλληλα, το γεγονός ότι γιορτάζεται το τέλος ενός έτους ενισχύει περισσότερο την τάση των ανθρώπων να βρίσκονται σεξουαλικά με το έτερον ήμισύ τους ή να αναζητούν εντονότερα έναν σεξουαλικό σύντροφο. Ετσι κι αλλιώς, από την αρχαιότητα, και συγκεκριμένα κατά τη Ρωμαϊκή Εποχή, υπήρχε καθιερωμένη γιορτή, τα Σατουρνάλια, με την οποία γιορταζόταν το τέλος ενός επιτυχημένου έτους.

Η γιορτή πραγματοποιούνταν τις τελευταίες ημέρες του Δεκεμβρίου προς τιμήν του θεού Κρόνου και περιλάμβανε συνήθειες πολύ κοντινές με εκείνες που εφαρμόζουμε κατά την περίοδο των Χριστουγέννων στις μέρες μας, όπως είναι η ανταλλαγή δώρων, το γλέντι, το φαγητό, το ποτό και φυσικά το σεξ. Από την άλλη, όμως, φαίνεται ότι πίσω από την αυξημένη ερωτική δραστηριότητα των ανθρώπων την περίοδο αυτή υπάρχουν και ορισμένα εξελικτικά κίνητρα.

Ολοι γνωρίζουν τις ιστορίες για το πώς οι Εσκιμώοι τρίβουν τις μύτες τους για να αντιμετωπίσουν το κρύο, επομένως, στις πολικές αυτές συνθήκες η σεξουαλική επαφή προσφέρει μια ευχάριστη αλλά και αποτελεσματική μέθοδο αντιμετώπισης των καιρικών φαινομένων. Φαίνεται λοιπόν πως το πλησίασμα δύο ανθρώπων για να αντιμετωπίσουν το κρύο, στο απόγειο της χειμερινής περιόδου, εξασφαλίζει και άλλα πλεονεκτήματα πέραν της ενστικτώδους ορμής της επιβίωσης.

Παράλληλα, όπως έχει αποδειχτεί και ερευνητικά, τους χειμερινούς μήνες το σπέρμα του άνδρα έχει πολύ καλύτερη ποιότητα, ενώ και το ωάριο της γυναίκας έχει μεγαλύτερη δεκτικότητα για γονιμοποίηση, σε αντίθεση με τους καλοκαιρινούς μήνες όπου παρατηρούνται μεγαλύτερες διαταραχές της γονιμότητας. Δημιουργούνται επομένως από τη φύση οι ιδανικότερες συνθήκες για τη διαιώνιση του είδους, η οποία αποτελεί και μία από τις σημαντικότερες γενετήσιες ορμές του ανθρώπου.

Οποιοσδήποτε κι αν είναι, όμως, ο λόγος που οι άνθρωποι επιθυμούν περισσότερο το σεξ την περίοδο που διανύουμε, το βασικότερο είναι το ερωτικό ενδιαφέρον να στραφεί προς τον σεξουαλικό σύντροφο, αν υπάρχει, ή προς την αναζήτησή του, αν ακόμα δεν έχει βρεθεί, και όχι προς τις ιστοσελίδες πορνογραφικού υλικού οι οποίες ήδη τρίβουν τα χέρια τους περιμένοντας να αυξηθεί, όπως κάθε χρόνο, η επισκεψιμότητά τους.

Από την άλλη, οι οικογενειακές συγκεντρώσεις πολλές φορές δεν αφήνουν προσωπικό χώρο και χρόνο για ένα ζευγάρι ώστε να μπορέσει να επενδύσει στη σεξουαλικότητά του. Μία σύντομη, όμως, απόδραση σε κάποιον κοντινό προορισμό ή ακόμα και η παραμονή στη βάση, με την προϋπόθεση της απουσίας περισπασμών και της αφοσίωσης στον ιδιαίτερο χώρο των δύο συντρόφων, θα πρέπει να είναι μέρος του εορταστικού σχεδιασμού.

Η πρώτη μέρα του νέου χρόνου είναι προ των πυλών και όλοι κάνουν τα σχέδιά τους χτίζοντας από νωρίς τα όνειρα για τις ημέρες που θα έρθουν. Ας είμαστε, όμως, προσεκτικοί για να μη χάσουμε το τώρα της ζωής μας στον βωμό ενός ύστερα που δεν μπορούμε να γνωρίζουμε και να ορίσουμε. Η χρονική αυτή περίοδος είναι η ιδανικότερη για να επενδύσουμε στη ζωή της σχέσης μας και όχι στη σχετικότητα της ζωής μας.

Σε τελική ανάλυση, αν ισχύει το ρητό του λαού που αναφέρει πως «αυτό που θα σε βρει ο νέος χρόνος να κάνεις θα σε ακολουθεί για όλο το υπόλοιπο έτος», τι καλύτερο από το να βρει ο νέος χρόνος το ζευγάρι αγκαλιασμένο να μοιράζεται την ηδονή και την απόλαυση της σεξουαλικής επαφής; Το σεξ είναι το καλύτερο δώρο που μπορεί να προσφέρει ένας άνθρωπος στον ερωτικό του σύντροφο ενισχύοντας τα θεμέλια της σχέσης και αποδεικνύοντάς του έμπρακτα ότι «μόνος μου δεν υπάρχω, αλλά μαζί σου ζω»!

Θάνος Ε. Ασκητής

Πηγή: Πρώτο Θέμα