Ο οργασμός μας φέρνει υπνηλία;

Ο ύπνος είναι μια φυσιολογική ανάγκη, αλλά και μια συντροφική εμπειρία που μοιράζονται όσοι επιλέγουν να κοιμούνται μαζί. Ένα συστατικό της συγκοίμησης (co sleeping) που αναδύεται σταθερά, όταν τα ζευγάρια ερωτώνται για τις συνήθειες ύπνου τους, είναι η απτική οικειότητα (tactile intimacy). Ένας τύπος απτικής οικειότητας είναι το συναισθηματικό άγγιγμα. Το συναισθηματικό άγγιγμα εμφανίζεται σε διάφορες μορφές, όπως η αγκαλιά και η σεξουαλική δραστηριότητα, που και τα δύο έχουν συσχετιστεί με την χαλάρωση. Για παράδειγμα, οι συχνές αγκαλιές με τον σύντροφο έχουν συσχετιστεί με  χαμηλή αρτηριακή πίεση και καρδιακό ρυθμό στις γυναίκες. Αυτές οι ηρεμιστικές επιδράσεις της αγκαλιάς μπορεί να υποστηρίζουν τη δημοφιλή πεποίθηση ότι το συναισθηματικό άγγιγμα διευκολύνει τον ύπνο. Επιπλέον, μέσα από έρευνες έχει φανεί ότι το σεξ και ο οργασμός βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου. Έχει πράγματι ο οργασμός κάποια επίδραση στον ύπνο μας;

Μία πρόσφατη έρευνα εξέτασε πως επιδρά ο οργασμός στον ύπνο, όταν προέρχεται από σεξουαλική δραστηριότητα με σύντροφο ή από αυτοικανοποίηση σε άνδρες και γυναίκες. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η σεξουαλική δραστηριότητα με οργασμό μείωσε την καθυστέρηση του ύπνου και βελτίωσε την ποιότητα και στα δύο φύλα. Ο ακριβής μηχανισμός πίσω από την υπνωτική επίδραση των οργασμών δεν είναι ξεκάθαρος, ωστόσο μπορεί να αποδοθεί στην απελευθέρωση ορμονών, όπως η ωκυτοκίνη, οι ενδορφίνες και η προλακτίνη που έχουν χαλαρωτικές ιδιότητες.

Η υπνηλία φάνηκε να είναι μεγαλύτερη για τους άνδρες, παρά για τις γυναίκες, ειδικά όσον αφορά τον οργασμό μετά από σεξουαλική δραστηριότητα με άλλο άτομο. Οι άνδρες αντιλήφθηκαν μεγαλύτερη υπνηλία μετά την σεξουαλική δραστηριότητα με οργασμό, σε σύγκριση με τον αυνανισμό με οργασμό, ενώ δεν αναφέρθηκε καμία σημαντική διαφορά από τις γυναίκες. Είναι επίσης γνωστό, ότι οι άνδρες μετά τον οργασμό έχουν μια «ανερέθιστη περίοδο», όπου δεν μπορούν να βιώσουν αμέσως διέγερση , κάτι που στην γυναίκα δεν ισχύει. Αυτό μπορεί να επηρεάσει τα αποτελέσματα της σεξουαλικής δραστηριότητας στον ύπνο διαφορετικά στα δύο φύλα.

Όσον αφορά τη σεξουαλική δραστηριότητα χωρίς οργασμό οι άνδρες ανέφεραν μεγαλύτερη καθυστέρηση έναρξης ύπνου και χαμηλότερη ποιότητα ύπνου, τόσο όταν η σεξουαλική δραστηριότητα με ένα άλλο άτομο, όσο και όταν ο αυνανισμός δεν κατέληγαν σε οργασμό. Οι γυναίκες δεν ανέφεραν καμία επίδραση στον χρόνο έναρξης του ύπνου μετά από αυνανισμό χωρίς οργασμό και καμία επίδραση στην ποιότητα του ύπνου όταν η σεξουαλική δραστηριότητα με άλλο άτομο ή ο αυνανισμός δεν κατέληγε σε οργασμό.

Συνολικά, τα ευρήματα καταδεικνύουν ότι η απουσία οργασμού μετά τη σεξουαλική δραστηριότητα είναι πιο «απογοητευτική» για τους άνδρες σε σύγκριση με τις γυναίκες, καθώς επίσης επιβεβαιώνουν τις χαλαρωτικές ιδιότητες του οργασμού και στα δύο φύλα.

Πηγές:

Dueren, A. L., Perach, R., Banissy, J. F., Bowling, N. C., Gregory, A. M., & Banissy, M. J. (2022). Associations between tactile intimacy and sleep quality in healthy adults: A systematic review. Journal of Sleep Research31(3), e13504.

Pallesen, S., Waage, S., Thun, E., Andreassen, C. S., & Bjorvatn, B. (2020). A national survey on how sexual activity is perceived to be associated with sleep. Sleep and Biological Rhythms18, 65-72.

Δήμητρα Καρυοφύλλη
Κλινική Ψυχολόγος
Επιστημονική Συνεργάτις Ι.Ψ.Σ.Υ.