Η δική μας πρώτη φορά: Θα καταφέρω να αποδώσω;

«Είμαι 24 χρονών και βρίσκομαι σε σχέση εδώ και 2 εβδομάδες. Σε 2 μέρες θα βρεθώ για πρώτη φορά με την κοπέλα μου μόνοι μας σε σπίτι. Επιτέλους θα έχουμε χρόνο μαζί, θα ξαπλώσουμε στο ίδιο κρεβάτι. Eίναι ιδανικά, αισθάνομαι ότι τα έχω όλα, αλλά φοβάμαι πως δεν θα τα καταφέρω. Στο παρελθόν όλες μου οι πρώτες φορές ήταν αποτυχημένες. Τρέμω πως θα χάσει κάθε ιδέα για εμένα, θα την απογοητεύσω».

Υπάρχουν πολλά ζευγάρια που, είτε λόγω καθημερινών δυσκολιών, όπως η έλλειψη προσωπικού χώρου, είτε λόγω απόστασης, η σεξουαλική δραστηριότητα προγραμματίζεται, όχι απαραίτητα σε μέρα και ώρα αλλά σε συγκεκριμένο «σαββατοκύριακο που θα περάσουμε μαζί», όπου πρέπει να σου δείξω πόσο σε θέλω, να απαντήσω από κοντά, έμπρακτα και αληθινά, σε όλα τα λόγια που μοιραστήκαμε οι δυο μας το διάστημα που ήμασταν μακριά.

Κατά κάποιο τρόπο, μιλάμε για ένα προγραμματισμένο σεξ, που ο άνδρας οφείλει να σταθεί «όπως πρέπει», απέναντι στη σύντροφο, που τον καλεί σεξουαλικά να γίνει «δική του» και να της δείξει πόσο την ποθεί! Ακόμα περισσότερο, όταν μιλάμε για την πρώτη μας φορά, εννοώντας την πρώτη φορά του ζευγαριού! Όπου ο άνδρας καλείται να αποδείξει στη σύντροφο όλη του την αλήθεια για τις σεξουαλικές του σκέψεις, το σωματικό του πάθος και τις επιδόσεις του…

Η γνώση του πότε έχει προγραμματιστεί μια σεξουαλική συνάντηση μπορεί να δημιουργήσει προσμονή και ενθουσιασμό, ενισχύοντας τα επίπεδα διέγερσης και συμβάλλοντας σε μια πιο ικανοποιητική εμπειρία, όταν φτάσει η ώρα. Αντίθετα μπορεί να είναι και ο μεγαλύτερος εχθρός για το ανδρικό μυαλό. Υπάρχουν βασικές παγίδες που ενισχύουν το άγχος και είναι πολύ πιθανό να συνωμοτήσουν εναντίον μας.

Έρχομαι αντιμέτωπος με έλλειψη αυθορμητισμού και πίεση απόδοσης σκεπτόμενος τη γυναίκα που με περιμένει και προσδοκά τη σεξουαλική επαφή. Τα αυστηρά «πρέπει» που έρχονται μαζί με τη συνάντησή μας, ίσως και για πρώτη φορά οι δυο μας, μπορούν να με μπλοκάρουν μέσα σε μία μηχανική διαδικασία παρατήρησης του πέους και ένα κυνήγι της στύσης που «θα έρθει; Θα μείνει; Θα αντέξει;». Ενώ, η επιθυμία «κάνει φτερά» μέσα στο άγχος. Γενικά, το στρες είναι εχθρός της σεξουαλικής επιθυμίας πόσο μάλλον όταν αφορά το άγνωστο, το νέο σώμα που θα συναντήσω, την γυναίκα που με περιμένει στην πρώτη μας προσωπική στιγμή, που τα σώματά μας γυμνά θα ενωθούν.

Είναι πραγματικά υψηλή η αγανάκτηση και το αδιέξοδο που αισθάνεται ο άνδρας σε μία στιγμή, που εκτεθειμένος μπροστά στο γυμνό σώμα της συντρόφου του, νιώθει ανίκανος να ανταπεξέλθει, χαρίζοντάς της αυτό που της αξίζει.

Η πρώτη φορά δύο ανθρώπων είναι πάντοτε κάτι καινούργιο, κάτι μοναδικό. Μία στιγμή που και οι δυο αναμένουν, προσδοκούν και αναρωτιούνται πώς θα είναι. Μάλιστα έρχεται συνήθως πριν να έχει αναπτυχθεί η οικειότητα κι αυτό από μόνο του την κάνει πιο δύσκολη, πιο ευαίσθητη στο να εκφράσει καθένας από τους δύο ανησυχίες, φόβους και σκοτεινές σκέψεις.

Από την άλλη αυτή είναι και η μαγεία που σιγά σιγά ανακαλύπτουμε ο ένας το σώμα του άλλου με την πρώτη μας φορά να είναι εκεί για να μας ανοίξει την πόρτα που μαζί θα τα καταφέρουμε και θα δημιουργήσουμε κάτι δικό μας.

Δήμητρα Καρυοφύλλη
Κλινική Ψυχολόγος
Επιστημονική Συνεργάτις Ι.Ψ.Σ.Υ.