Προφυλακτικό: Ο τρόμος της στύσης

Από μόνη της η λέξη τρόμος μας παραπέμπει σε μία συνθήκη που προκαλεί ισχυρό φόβο, πανικοβάλλει και μπορεί να μπορεί να φέρει γρήγορη και σύντομη παλμική κίνηση του σώματος. Αυτή είναι και η δοκιμασία την οποία περνούν πολλοί άνδρες σκεπτόμενοι το προφυλακτικό.

Για την ακρίβεια, η έννοια του τρόμου έχει διπλή ερμηνεία:

Ο τρόμος πριν βάλω το προφυλακτικό: Το άγχος της απώλειας της στύσης. Όπου ο άνδρας πάει να φορέσει το προφυλακτικό του σε μία σκέψη του «Τώρα θα χάσω τη στύση μου», «Θα φανώ ανίκανος», «Θα γίνω ρεζίλι», «Δεν θα τα καταφέρω». Είναι μια πολύ δύσκολη στιγμή για εκείνον, την οποία συνδέει με το προφυλακτικό, το οποίο κατηγορεί ως αιτία της αποτυχίας του. Έτσι αποσυνδεδεμένος από το «εδώ και τώρα» παρατηρεί μηχανικά το πέος του, «λουσμένος» από ταραχή και «προσκαλώντας» την αποτυχία του, μιας και τίποτα πια δεν θυμίζει σεξουαλική στιγμή, αλλά περισσότερο εξετάσεις, που καλείται να περάσει!

Ο τρόμος μετά αν δεν βάλω το προφυλακτικό: Η επόμενη στιγμή, μετά τη σεξουαλική επαφή και τον οργασμό, έρχεται το τέλος της χαράς, ανοίγοντας διάπλατα τις πόρτες σε κάθε σκοτεινή σκέψη της πιθανότητας η ηδονή να τον φέρει αντιμέτωπο με κάποιο μεταδιδόμενο νόσημα και με μία πιθανή ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη. Μάλιστα, στην περίπτωση της γυναίκας ο φόβος γιγαντώνεται με σενάρια του αν ο άνδρας τραβήχτηκε έγκαιρα από μέσα της, ενοχικές σκέψεις ότι έπρεπε να είχε επιμείνει περισσότερο στην επιθυμία της να διεκδικήσει το προφυλακτικό, γιατί συνήθως η γυναίκα το ζητάει περισσότερο.

Ακόμα ένα ερώτημα είναι αν υπάρχει απώλεια αίσθησης κατά τη διείσδυση με προφυλακτικό: Υπάρχει διαφορά στην αίσθηση, όμως, τίποτε δεν ξεπερνάει την ευχαρίστηση που θα νιώσουμε κάνοντας ασφαλείς σεξ, σε ένα μαζί που «Σε θέλω και μας προσέχω!». Πλέον υπάρχουν προφυλακτικά λεπτά, με ραβδώσεις, διαφόρων ειδών, που το ζευγάρι μπορεί να δοκιμάσει, σε ένα παιχνίδι να βρει αυτό που ταιριάζει καλύτερα στους ίδιους!

Τελικά ποιον τρόμο διαλέγουμε; Επιλέγουμε τον τρόμο που μπορούμε να αντιμετωπίσουμε και βάζουμε το προφυλακτικό! Γι’ αυτό και πάντα προτείνουμε το προφυλακτικό να ενταχθεί μέσα στα προκαταρκτικά παιχνίδια του ζευγαριού, έτσι ώστε να μην αποτελεί μία άκυρη και άβολη στιγμή που ο άνδρας ή η γυναίκα φεύγουν από το ερωτικό παιχνίδι για να ψάξουν το προφυλακτικό, αλλά ως μέρος της σεξουαλικής δραστηριότητας, εύκολα προσβάσιμο και εφαρμόσιμο χωρίς να χάνεται η σεξουαλική ατμόσφαιρα και τα αγγίγματα.

Προβλήματα στύσης δύναται να δημιουργηθούν από τυχαίους ή συμπτωματικούς λόγους (κούραση, έλλειψη ύπνου, πόνος) που «γεννούν» μία αγωνία και αναμονή για το πότε και αν θα συμβεί ξανά περιμένοντας και «καλωσορίζοντας» την αποτυχία!

Καταλήγοντας, ένας άνδρας, που δεν συντρέχουν οργανικά αίτια για τη στυτική του δυσλειτουργία, μπορεί να λειτουργήσει με προϋπόθεση ότι ο ίδιος δεν αποδοκιμάζει τον εαυτό του, σκεπτόμενος αρνητικά.

Αφήστε τη σύντροφο να βοηθήσει στην εφαρμογή του προφυλακτικού,
ενώ με το χέρι της μπορεί να ενισχύει τον ερεθισμό,
εστιάζοντας παράλληλα τη σκέψη σας σε μια σεξουαλική φαντασίωση.

Δήμητρα Καρυοφύλλη
Κλινική Ψυχολόγος
Επιστημονική Συνεργάτις Ι.Ψ.Σ.Υ.