Ποσό συχνά είναι «σωστό» να κάνω σεξ;

Θα μιλήσουμε για ένα ερώτημα που απασχολεί τόσο τα ζευγάρια, όσο και τους αδέσμευτους. Οι λέξεις «πρέπει» και «σωστό» είναι αυτές που πολλές φορές μπερδεύουν το μυαλό μας.

Η συχνότητα των σεξουαλικών επαφών επηρεάζει το επίπεδο της ικανοποίησης στη σχέση, ή το επίπεδο ικανοποίησης στη σχέση επηρεάζει τη συχνότητα του σεξ;

Παρόλο που πρόκειται για μία απολύτως κοινή ανασφάλεια, είναι σημαντικό να έχουμε κατά νου ότι κάθε σχέση είναι διαφορετική και με διαφορετικές σεξουαλικές ανάγκες.

Τα αποτελέσματα του Greeley (1991), έδειξαν ότι η συχνότητα του σεξ επηρεάζει την γενική ικανοποίηση από τη σχέση έμμεσα, μέσα από την επίδραση στη σεξουαλική ικανοποίηση. Αυτό συμβαίνει γιατί αυξάνει τη σεξουαλική ικανοποίηση, η οποία με την σειρά της αυξάνει την ικανοποίηση από τη σχέση.

Ακόμα, η συχνότητα του σεξ έχει βρεθεί ότι είναι πολύ σημαντική όσον αφορά τη γενική ικανοποίηση της σχέσης για τους ομοφυλόφιλους άνδρες, για τους άνδρες που συγκατοικούν, αλλά όχι για τις ομοφυλόφιλες γυναίκες και εκείνες που συγκατοικούν.

Πολλοί θέτουν την ερώτηση “ποσό συχνά «πρέπει» να κάνεις σεξ;” στον εαυτό τους κατά βάση γιατί παρατηρούν διαφορά στην επιθυμία για σεξ. Τι μπορεί να επηρεάζει;

Φαίνεται η ηλικία να παίζει σημαντικό ρολό. Άτομα μεταξύ:

  • 18 – 29 ετών κάνουν 112 φορές τον χρόνο περίπου 2 φορές την εβδομάδα.
  • 30-39 ετών κάνουν 86 φορές το χρόνο, που ισοδυναμεί 1,5 φορές την εβδομάδα. 
  • 40-49 ετών καταφέρνουν να κάνουν σεξ μόνο 69 φορές το χρόνο.

Οι υποχρεώσεις επηρεάζουν. Οι καθημερινές πιέσεις και οι ασθένειες επιβαρύνουν ολοένα και περισσότερο το σώμα και το νου.

Ο γάμος παίζει βασικό ρόλο:

  • Το 34% κάνει σεξ 2-3 τρεις φορές την εβδομάδα.
  • Το 45% κάνει σεξ μερικές φορές το μήνα.
  • Το 13% κάνει σεξ μόνο μερικές φορές το χρόνο.

Παλαιότερη έρευνα έδειξε ότι τα παντρεμένα ζευγάρια που έχουν σταθερές σχέσεις είναι πιο ευτυχισμένα όσο περισσότερο σεξ κάνουν.

Το σεξ σε οποιαδήποτε ηλικία μπορεί να είναι ωφέλιμο. Ανεξάρτητα από το εάν η συχνότητα σε ένα ζευγάρι είναι κάτω, πάνω ή ακριβώς στον μέσο όρο. Η ηλικία επιτρέπει στους ερωτικούς συντρόφους να εστιάζουν στην ποιότητα και όχι στην ποσότητα του σεξ που κάνουν, κάτι που αν νιώσετε ότι λείπει από την δική σας σχέση μάλλον θα πρέπει να αναρωτηθείτε πού είναι το πραγματικό πρόβλημα; Και αν τελικά επικοινωνείτε σωστά με το/τη σύντροφό σας.

Ίριδα Παπασταθοπούλου
Ψυχολόγος MSc in Psychosexual Therapy
Επιστημονική Συνεργάτις Ι.Ψ.Σ.Υ.