Καλωσορίζοντας το επόμενο έτος

Το τέλος της χρονιάς δεν είναι ούτε ένα τέρμα, ούτε μια αρχή, αλλά μία συνέχεια, με όλη τη σοφία που η εμπειρία μπορεί να ενσταλάξει μέσα μας, όπως είχε πει ο Hal Borland.

Πλησιάζοντας όλο και πιο κοντά στον αποχαιρετισμό του 2023 και μπαίνοντας στο κλίμα αναμονής και υποδοχής του επόμενου έτους 2024, η σκέψη, ο αναστοχασμός και ένας εσωτερικός απολογιστικός μονόλογος της φετινής μας διαδρομής, των επιτυχιών και αποδοκιμασιών, των όσων καταφέραμε και όσων θα θέλαμε και είχαμε πετύχει, των σχέσεων που δημιουργήσαμε, διατηρήσαμε ή διαλύσαμε, μόνο μπροστά μπορεί να μας πάει, αφού η αυτογνωσία είναι το κλειδί για το επόμενο δυνατό μας βήμα…

Σημασία έχει να ατενίσουμε το επόμενο έτος με αισιόδοξο ρεαλισμό, θέτοντας μικρούς, και όχι «μαγικούς», στόχους. Η στοχοθεσία μας προσφέρει κατεύθυνση, σε ένα σκοπό που δίνει νόημα και δύναμη να προχωρήσουμε.

Το σπουδαιότερο είναι να κατανοήσουμε βαθιά πως η αλλαγή δεν έγκειται στον διπλανό μας, το παιδί μας, το σύντροφό μας, τον γείτονα, τον συνάδελφο, τους γονείς μας, τα συμπεθέρια μας, αλλά σε εμάς τους ίδιους!

Η εποχή μας «διψάει» για κίνητρο, μέσα σε μία κατασκευασμένη ευδαιμονία της τελειότητας, καθώς ο σύγχρονος άνθρωπος παρακολουθεί παθητικά κουρασμένος τις «υπέροχες» ζωές άλλων, μέσα σε μία διαδικτυακή γρήγορη προβολή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Δεν εκφράζει τα συναισθήματά του, δεν μιλά για τα προβλήματά του, γκρινιάζει, φωνάζει, βρίζει και χάνεται μέσα σε μία καθημερινότητα μηχανικής ρουτίνας και βαθιάς αποξένωσης.

Ας έχουμε όλοι στο μυαλό μας μπαίνοντας στο νέο έτος ότι οι ανθρώπινες σχέσεις λειτουργούν μέσα στην αγάπη και πως ο μόνος τρόπος να την μεταδόσουμε είναι μέσα από τις συμπεριφορές μας.

Ας μάθουμε να εκφράζουμε τα θετικά μας συναισθήματα σε μία προσπάθεια να ανταμείψουμε το σύντροφό μας για όσα κάνει και μας αρέσουν, όχι μόνο χρεώνοντάς τον για λάθη και προβλήματα.

Ας σκεφτούμε μικρές αλλαγές που θα θέλαμε να προσθέσουμε στην εβδομάδα μας: μια μικρή βόλτα στον ήλιο το σαββατοκύριακο, ένα τηλέφωνο στον φίλο μας, μία νέα αθλητική δραστηριότητα προσαρμοσμένη στις ανάγκες μας, το διάβασμα ενός βιβλίου, ο κοινός χρόνος μέσα στην οικογένεια παίζοντας ένα επιτραπέζιο ή βλέποντας μία ταινία, οι σεξουαλικές μας συναντήσεις ως μία προτεραιότητα που εγώ κι εσύ βάζουμε μαζί σαν στόχο.

Όπως είχε πει και ο Αριστοτέλης «Δεν είσαι ποτέ πολύ μεγάλος να θέσεις έναν νέο στόχο ή να κάνεις ένα νέο όνειρο».

Έτοιμοι, λοιπόν, να αγκαλιάσουμε το νέο έτος με καινούργιες ελπίδες, πάθη, αλήθειες, συνήθειες σε ένα μαζί που μας θέλει ενωμένους!

Δήμητρα Καρυοφύλλη
Κλινική Ψυχολόγος
Επιστημονική Συνεργάτις Ι.Ψ.Σ.Υ.