Ινομυαλγία: Πώς επηρεάζει τη σεξουαλική ζωή;

Η ινομυαλγία είναι μια γενικευμένη διαταραχή, που προκαλεί εκτεταμένο πόνο, κόπωση, δυσκαμψία, διάχυτη ευαισθησία σε μυς, προβλήματα στον ύπνο, στη μνήμη, στη συγκέντρωση, επηρεάζοντας σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα ζωής, ενώ τα συμπτώματα επιδεινώνονται με το στρες.

Oι πόνοι που προκαλούνται στην διάρκεια, αλλά και μετά τη σεξουαλική επαφή μπορούν να αποτρέψουν το άτομο από τη σεξουαλική του ζωή. Ακόμη και ένα μικρό άγγιγμα μπορεί να φέρει πόνο και μελανιά στο δέρμα, ενώ ορισμένες γυναίκες εμφανίζουν προβλήματα στην διούρηση μετά τη σεξουαλική επαφή. Έτσι, μία γυναίκα δύναται να αισθάνεται αρνητικά για το σώμα της, να νιώθει άβολα και ντροπή.

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Journal of Sexual Medicine επικεντρώθηκε στη σεξουαλική δυσλειτουργία γυναικών με ινομυαλγία και χωρίς και τις επιπτώσεις της σωματικής άσκησης. Τα ερευνητικά αποτελέσματα έδειξαν ότι οι γυναίκες με ινομυαλγία είχαν χαμηλότερες βαθμολογίες στην επιθυμία, διέγερση, λίπανση, στον οργασμό, στην ικανοποίηση και υψηλότερες στον πόνο σε σύγκριση με τις υγιείς γυναίκες. Ενώ, ακόμη και εκείνες που ασκούνταν δεν εμφάνισαν καλύτερα επίπεδα σεξουαλικής λειτουργίας. Ο κίνδυνος σεξουαλικής δυσλειτουργίας ήταν 8,6 φορές υψηλότερος στις γυναίκες με ινομυαλγία, ενώ περισσότερο από το 85% των ασθενών ήταν κάτω από το οριακό σημείο για τη σεξουαλική δυσλειτουργία.

Επιβαρυντικοί παράγοντες όπως φάρμακα και ψυχολογικές αιτίες (το άγχος και η κατάθλιψη που σχετίζονται με την ινομυαλγία) συμβάλλουν στη σεξουαλική δυσλειτουργία.

Η ανακούφιση από τα συμπτώματα της ινομυαλγίας συνοδεύεται από υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής.

Τι μπορώ να κάνω αν εγώ ή ο/η σύντροφός μου πάσχει από ινομυαλγία;

Πρακτικές όπως:

Μασάζ: Μειώνει τους καρδιακούς παλμούς, προσφέρει ανακούφιση από τον πόνο και μειώνει το στρες.

Απαλά αγγίγματα – χάδια: Από το δέρμα μεταδίδονται μηνύματα στο νευρικό σύστημα και στον εγκέφαλο για την παραγωγή ορμονών που προάγουν την ευχαρίστηση, ηρεμούν τους παλμούς και την αναπνοή.

Ζεστό ντους: Αυξάνει τη ροή του αίματος, χαλαρώνουν οι μυς και ανακουφίζει το σώμα από την ένταση.

Η ψυχολογική υποστήριξη μέσω της ψυχοθεραπείας δρα πάντοτε συμπληρωματικά και βοηθητικά στην θεραπευτική προσέγγιση που ακολουθεί το άτομο, ενώ η σχέση με το σύντροφο αποτελεί πάντα τον καταλύτη για μία καλύτερη πορεία.

Δήμητρα Καρυοφύλλη
Κλινική Ψυχολόγος 
Επιστημονική Συνεργάτις Ι.Ψ.Σ.Υ.