Σεξουαλική ζωή: Ζήτησέ μου αυτό που θες!

Άνδρας 29 ετών περιγράφει «Ποτέ δεν κατάφερα να τη φέρω σε οργασμό, δεν ήμουν ικανός. Πίστευα ότι άλλος άνδρας ήταν αυτό που πραγματικά της άξιζε. Εγώ δεν είχα τις πολλές εμπειρίες, μάλλον δεν ήξερα πώς να φερθώ, αλλά και τώρα που πέρασε καιρός δεν νομίζω ότι έγινα καλύτερος. Μου έμεινε σαν απωθημένο. Αισθάνομαι ότι ποτέ δεν ευχαριστήθηκε το σεξ μαζί μου. Δεν μου μίλαγε, απλά το έκανε, σαν να ήταν μια υποχρέωση, που έπρεπε να συμμετέχει έτσι νιώθω.»

Πόσο συχνά ο άνδρας εγκλωβίζεται στο κυνήγι του γυναικείου οργασμού;

Πολύ συχνά! Ο οργασμός της γυναίκας αποτελεί ένα είδος πολύτιμης ανταμοιβής για τον άνδρα, ο οποίος πασχίζει να καταφέρει την ικανοποίηση της συντρόφου του.

Σε αρκετές περιπτώσεις, όπως παραπάνω, ο άνδρας «στήνει» τον εαυτό του στον τοίχο με κατηγορίες και σκέψεις έλλειψης ανδρισμού για την αποτυχία που τον ακολουθεί με την ανικανοποίητη σύντροφο ή την εικόνα της σεξουαλικά δυσαρεστημένης γυναίκας, που εκείνος έχει σχεδιάσει στο μυαλό του.

Η πραγματικότητα λέει πώς το σεξ μας αφορά και τους δυο και η επικοινωνία, που περιέχει την έκφραση των σεξουαλικών αναγκών, είναι προϋπόθεση για να βρούμε τον δικό μας πολύχρωμο δρόμο, που θα μας οδηγήσει σε μία αισθησιακή μελωδία ηδονής.

Μπορούν όλοι να εκφραστούν σεξουαλικά;

Σίγουρα όχι. Υπάρχει ποικιλομορφία στα ανθρώπινα χαρακτηριστικά που προσδιορίζουν καθέναν από εμάς και που διαμορφώνουν την προσωπικότητά του, την ταυτότητά του, τη σεξουαλικότητα και τον τρόπο έκφρασης.

Η οικειότητα είναι ένα σημαντικό μέρος κάθε ρομαντικής σχέσης και ένα ουσιαστικό συστατικό της είναι η ικανότητα του ατόμου να επικοινωνεί ανοιχτά και ειλικρινά τις σεξουαλικές ανάγκες και ανησυχίες του.

Πολλά ζευγάρια αντιμετωπίζουν προκλήσεις όταν πρόκειται να συζητήσουν αυτά τα θέματα, συχνά σιωπούν, κάτι που μπορεί να ερμηνευτεί ως παραίτηση και αδιαφορία, εγκλωβισμένοι σε ταμπού, φόβο ή έλλειψη γνώσης για το πώς να αναλύσουν το θέμα ή για παράδειγμα το τι ισχύει με τον οργασμό της γυναίκας.

Για παράδειγμα, ο οργασμός για την γυναίκα είναι ένα σημαντικό, αν και όχι απαραίτητο μέρος μιας ικανοποιητικής σεξουαλικής επαφής.

Οπότε εάν το σεξ δεν καταλήγει σε οργασμό, μπορεί να εξακολουθεί να είναι απολαυστικό;

Ναι! Μάλιστα σχεδόν 1 στις 2 γυναίκες αναφέρουν πώς δεν έχουν οργασμό σε κάθε επαφή.

Η καλλιέργεια ενός ασφαλούς περιβάλλοντος για τη συζήτηση των σεξουαλικών αναγκών και ανησυχιών οδηγεί σε υψηλότερη σεξουαλική και σχεσιακή ικανοποίηση.

Ας μιλήσουμε για εμάς:

  • Πριν ξεκινήσετε μια συζήτηση για τις σεξουαλικές σας ανάγκες και ανησυχίες, είναι σημαντικό να αναλογιστείτε τις επιθυμίες και τα όριά σας. Αφιερώστε χρόνο για να καταλάβετε τι θέλετε από τη σεξουαλική σας σχέση, τι σας κάνει να νιώθετε άνετα και τυχόν ανησυχίες που μπορεί να έχετε.

Το να γνωρίζετε τον εαυτό σας και το σώμα σας είναι το πρώτο βήμα
για την αποτελεσματική σεξουαλική επικοινωνία με το σύντροφό σας.

  • Επιλέξτε ένα ήσυχο, άνετο περιβάλλον σε μια στιγμή που και οι δύο μπορείτε να εστιάσετε στη συζήτηση.
  • Ενθαρρύνετε το σύντροφό σας να μοιραστεί την άποψή του. Τι του αρέσει; Πώς αισθάνεστε στις σεξουαλικές σας δραστηριότητες; Υπάρχει κάποιο παράπονο; Νιώθετε ότι δεν σας διεκδικεί αρκετά; Πείτε το!
  • Η επιλογή ενός θεραπευτή αποτελεί ανοιχτή πύλη και για τους δυο. Εάν εσείς και ο σύντροφός σας δυσκολεύεστε να συζητήσετε αυτά τα θέματα, σκεφτείτε να επισκεφτείτε έναν επαγγελματία ψυχικής και σεξουαλικής υγείας που μπορεί να σας βοηθήσει.

Τα παραπάνω μπορούν να σας βοηθήσουν να δημιουργήσετε ένα ασφαλές και ανοιχτό κλίμα στο οποίο εσείς και ο σύντροφός σας μπορείτε να συζητήσετε επιθυμίες, όρια και ανησυχίες.

Δήμητρα Καρυοφύλλη
Κλινική Ψυχολόγος
Επιστημονική Συνεργάτις Ι.Ψ.Σ.Υ.