Βήματα για να ξεφύγεις από μια κακοποιητική – τοξική σχέση

Γιατί κάποιες φορές εγκλωβίζομαι σε μία τοξική σχέση; Υπάρχουν τρόποι που μπορώ όλο αυτό να το αντιμετωπίσω και να σπάσω τα δεσμά;

Οι γυναίκες που πλαισιώνονται από ένα τέτοιο περιβάλλον, αναπτύσσουν έναν τύπο ψυχικής ανθεκτικότητας γύρω από τη βία, ο οποίος συμβάλλει στην παραμονή σε αυτές τις συνθήκες.

Oι βασικές διαστάσεις της ψυχικής ανθεκτικότητας είναι τρεις. Η πρώτη αφορά στις αντιξοότητες και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το άτομο, η δεύτερη στην ψυχολογική λειτουργικότητα του ατόμου, παρά τις δυσκολίες που βιώνει και η τρίτη στους βασικούς εκείνους παράγοντες που πλαισιώνουν τους ψυχικά ανθεκτικούς και τους οχυρώνουν. Πώς μπορούμε λοιπόν να ξεφύγουμε από αυτό το τοίχος που πρώτοι μόνοι χτίσαμε λόγω συνθηκών ;

Ξεκίνα κάνοντας προσπάθεια να απομυθοποιήσεις- αποδομήσεις τις πιο συχνές εκφράσεις «Είμαι καλά», «Όλο αυτό θα αλλάξει» .

Βρες Χρόνο για τον εαυτό σου. Μέσα σε μια τοξική, εξαρτητική  και κατ΄ επέκταση κακοποιητική σχέση το μεγαλύτερο ποσοστό του χρόνου τον αφιερώνουμε στον σύντροφο και όχι για τον εαυτό μας . Με το να προσφέρεις χρόνο, αλλά και χώρο σε εσένα, θα βρεις δύναμη να προχωρήσεις στο επόμενο βήμα.

Μοιράσου το πρόβλημα που βιώνεις με ανθρώπους γύρω σου. Από έρευνες έχει διαπιστωθεί ότι γυναίκες, που αντιμετώπιζαν προβλήματα βίας μέσα στην σχέση, έλαβαν βοήθεια για να ξεφύγουν από αυτή την κατάσταση από άτυπα δίκτυα στήριξης (οικογένεια , φίλοι).

Άρχισε να έχεις τους δικούς σου οικονομικούς πόρους. Γνωρίζουμε πως μέσα σε μια τοξική σχέση δεν έχεις ανεξάρτητο – προσωπικό εισόδημα κι είναι ένας από τους κύριους λόγους για να μην καταφέρνεις να ξεφύγεις από αυτή τη σχέση εξάρτησης.

Ενημερώσου για τους φορείς, τους ειδικούς και τις οργανώσεις στήριξης που υπάρχουν, ώστε να μπορέσεις να επικοινωνήσεις μαζί τους. Δεν είναι δεδομένο πως όλες οι γυναίκες γνωρίζουν που να απευθυνθούν.

Τέλος, μίλα σε κάποιο φορέα ή κάποιο ειδικό . Η αποκάλυψη της συντροφικής βίας χωρίς κατάλληλες παραπομπές για εξειδικευμένη βοήθεια, μπορεί να αφήσει τη γυναίκα εκτεθειμένη. Ένας ειδικός δεν θα σε κρίνει ποτέ, είναι εκεί για να σε ακούσει και να σε στηρίξει.

Βρες την δύναμη που κρύβεις μέσα σου. Τα πρώτα βήματα ενός παιδιού είναι δύσκολα, όμως αυτό επιμένει προσπαθεί και ζητά βοήθεια για να σταθεί στα πόδια του έτσι μπορείς και εσύ.

Ίριδα Παπασταθοπούλου
Ψυχολόγος MSc in Psychosexual Therapy
Επιστημονική Συνεργάτις Ι.Ψ.Σ.Υ.