Μάθε τα χαρακτηριστικά της απιστίας και τα red flags της.

Σκεφτείτε ότι είστε σπίτι με το σύντροφο σας και όταν αυτός πάει τουαλέτα, πάει το βλέμμα σας πάνω στο κινητό του και εμφανίζεται μια ειδοποίηση από μια άγνωστη επαφή, τι συναισθήματα έχετε εκείνη τη στιγμή; Ή μάλλον σκεφτείτε να έχετε εξακριβώσει το ποια είναι αυτή η επαφή στο κινητό και ξέρετε ότι ο σύντροφός σας έχει μια κρυφή σχέση μαζί της, πώς αισθάνεστε;

Έρευνες δείχνουν ότι η απιστία είναι ο πιο συχνός λόγος χωρισμού και το 20-25% των ανθρώπων απιστούν κατά τη διάρκεια του γάμου. Η απιστία είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο, το σου ανήκω και μου ανήκεις δεν υπάρχει βιολογικά. Παρόλα αυτά, μπορεί να αποφέρει πολλές συναισθηματικές και σωματικές επιπτώσεις και αυτή που αναφέρεται πιο πολύ είναι η ζήλια. Οι άνθρωποι που τους απατούν, ζητούν να μάθουν όλες τις λεπτομέρειες και τις αναβιώνουν κάνοντας νοερά σενάρια σε μια προσπάθεια να καταλάβουν τι ακριβώς έγινε. Συχνά έχουν καταθλιπτικά συμπτώματα και έντονο άγχος, ενώ μπαίνουν σε μια διαδικασία διαρκής σύγκρισης με τον εραστή που τους έκλεψε τον σύντροφο. Οι επιπτώσεις αφορούν όλους αυτούς που εμπλέκονται στην απιστία, όχι μόνο τα θύματα.

Ποια είναι τα red flags της απιστίας;

-Η δυσαρέσκεια/ τα προβλήματα/ η κακή επικοινωνία.

-Η έλλειψη σεξουαλικής ικανοποίησης.

-Η σεξουαλική στέρηση.

-Κάποια σεξουαλική δυσλειτουργία.

-Η ανάγκη για επιβεβαίωση.

-Η υψηλή παρορμητικότητα και η αναζήτηση καταστάσεων υψηλού ρίσκου.

Το αίσθημα της παραμέλησης.

-Η βαρεμάρα και η ρουτίνα.

Παρόλα αυτά, έρευνες δείχνουν ότι μπορεί κάποιος να απιστήσει και χωρίς να έχει προβλήματα στη σχέση του.

Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι απιστίας;

Υπάρχει η σεξουαλική απιστία, η συναισθηματική, η συνδυαστική (σεξουαλική και συναισθηματική) και η διαδικτυακή. Στην τελευταία αρκεί και μόνο η ανταλλαγή συναισθηματικά φορτισμένων μηνυμάτων χωρίς την ύπαρξη σεξουαλικών μηνυμάτων. Με τον COVID-19, αυξήθηκαν τα ποσοστά της διαδικτυακής απιστίας.

Ποιοι απιστούν περισσότερο;

Εν δυνάμει είμαστε όλοι άπιστοι. Έρευνες δείχνουν ότι οι άντρες απατούν περισσότερο, αν και σύγχρονα δεδομένα δείχνουν ότι αυξάνεται ο αριθμός των γυναικών που απιστούν. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι η ηλικία παίζει σημαντικό ρόλο και ότι οι γυναίκες κάτω των 30 ετών είναι πιο πιθανόν να απιστήσουν από ότι οι άντρες, ενώ μετά τα 30 έτη, είναι πιο πιθανόν να απιστήσουν οι άντρες. 

Πώς αντιδράμε στην απιστία;

Ο καθένας μας μπορεί να αντιδράσει διαφορετικά στην απιστία, αλλά γενικά υποστηρίζεται ότι οι γυναίκες αντιδρούν πιο έντονα στη συναισθηματική απιστία, ενώ οι άντρες στη σεξουαλική απιστία. Οι γυναίκες και τα νεαρά άτομα είναι πιο αυστηροί στο να θεωρήσουν ως απιστία μια συμπεριφορά.

Τι κάνουμε μετά την απιστία;

Επειδή έρχονται πολύ συχνά στο μυαλό οι λεπτομέρειες, είναι σημαντικό να είμαστε συναισθηματικά έτοιμοι και να έχουμε την ψυχική ανθεκτικότητα για αυτές. Πρέπει να κάνουμε πράγματα για τον εαυτό μας και να μάθουμε να παρατηρούμε τα συναισθήματά μας, καθώς είναι δύσκολο να επεξεργαστούμε την απιστία. Είναι ένα συναισθηματικό τραύμα που αν δεν είμαστε ψυχικά ώριμοι να το διαχειριστούμε, θα το κουβαλάμε μαζί μας και θα αρχίσει να τρώει τη σχέση μας. Όταν δουλέψουμε με τον εαυτό μας και είμαστε σε θέση να συνειδητοποιήσουμε τι έχει συμβεί και θέλουμε ακόμα το σύντροφό μας ή πιστεύουμε ότι μπορούμε να ξεπεράσουμε αυτό το τραύμα,  πρέπει να επικοινωνήσουμε με τη σχέση, να δούμε πώς θα το κάνουμε να δουλέψει αυτή τη φορά και πως θα επανέλθουμε απ’ αυτή την κατάσταση. Είναι κάτι που δεν είναι εύκολο, και θέλει προσπάθειά αν θέλουμε να το ξεπεράσουμε.

Εσείς τι πιστεύετε, μπορεί να ξεπεραστεί η απιστία;

Άρθρο της Πλουμάκη Μαρίας, Ψυχολόγος – MSc in Clinical Psychosexology και Επιστημονική Συνεργάτις Ι.Ψ.Σ.Υ.