Οι μεγάλες αλήθειες για το sexting

Τι σημαίνει αυτός ο νέος τρόπος ερωτικής επικοινωνίας για το ίδιο το άτομο και για τη σχέση;

Το sexting μοιάζει να είναι ένας τρόπος ερωτικής επικοινωνίας, που γεννήθηκε μαζί με τις φορητές συσκευές και τις κοινωνικές πλατφόρμες. Οι ολοένα και πιο ασφαλείς πλατφόρμες εικονομηνυμάτων, όπως το Snapchat και το Instagram, έχει κάνει το sexting όλο και πιο σύνηθες.

Η μεγαλύτερη απορία είναι αν ο άνδρας νιώθει διαφορετικά εκείνη την στιγμή από την γυναικά και το αντίστροφο. Σίγουρα υπάρχουν φορές που πληκτρολογώντας ένα «χαχα» δεν σημαίνει ότι γελάς και στην πραγματικότητα και κάπως έτσι έχει γεννηθεί και η μεγάλη αυτή απορία γύρω από το sexting. Υπάρχει ανταπόκριση και από τις δύο πλευρές;

Στην πραγματικότητα, μελέτες έδειξαν ότι καταγράφουν παρόμοιες απαντήσεις όταν ρωτήθηκαν για τις συμπεριφορές τους στο sexting. Οι άντρες μπορεί μερικές φορές να αισθάνονται άβολα στο sexting, όπως και οι γυναίκες. Όσον αφορά τα κίνητρα, αναφέρουν συχνά:

  • Διασκέδαση
  • Φλερτ
  • Σεξουαλική δραστηριότητα

Πέρα από τους κινδύνους που ενέχει (πχ να δημοσιευτεί χωρίς τη θέλησή του το υλικό) μπορεί να έχει και οφέλη;

Είναι πολύ σημαντικό να τονίσουμε ότι το Sexting είναι ένα «εργαλείο», που κρατά ενεργό το ερωτικό παιχνίδισμα ανάμεσα σε δύο συντρόφους. Δεν είναι, όμως, σεξουαλική επαφή. Θα μπορούσε, όμως, να λειτουργήσει το «Sexting» ως μία διαδικασία αναζωπύρωσης της σεξουαλικότητας του ζευγαριού;

Γιατί, όμως, ένα ζευγάρι κάνει sexting άμα δεν βρίσκεται σε απόσταση;

Σε μία ανάλυση του τμήματος Επιστημών Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Τέξας σχετικά με τους λόγους που οι άνθρωποι επιλέγουν το sexting, βρέθηκαν τρία βασικά κίνητρα:

  • Ως προκαταρκτικό για τη σεξουαλική επαφή
  • Ως μέθοδος επιβεβαίωσης από το σύντροφό τους
  • Ως «χάρη» στο σύντροφό τους, με την προσδοκία πως αυτή η χάρη θα ανταποδοθεί με όχι απαραίτητα σεξουαλικό τρόπο

Μέσα σε όλα αυτά εύλογα γεννιέται η απορία για την θετική πλευρά του sexting και αν τελικά αυτή υπάρχει. Φυσικά η απάντησή είναι ναι, αλλιώς δεν θα γινόταν.

  • Τονώνει τον ενθουσιασμό ανάμεσα σε δύο συνομιλητές
  • Εξασκεί την επικοινωνία
  • Βοηθάει στον πειραματισμό
  • Χτίζει την αυτοπεποίθηση των ατόμων που ανταλλάσσουν μηνύματα

Εννοείται βέβαια πως η επικοινωνία βασίζεται σε αμοιβαία εμπιστοσύνη.

Το sexting χρειάζεται προσοχή. Όμως, πάντα να θυμάστε ότι το διαδίκτυο είναι ένας χώρος όπου θα πρέπει κανείς να αισθάνεται ασφαλής και όχι ένας χώρος όπου τα προσωπικά δεδομένα που διαμοιράστηκαν συναινετικά, τελικά να κοινοποιούνται στο διαδίκτυο εκδικητικά ή έστω, για πλάκα.

Ίριδα Παπασταθοπούλου
Ψυχολόγος MSc in Psychosexual Therapy
Επιστημονική Συνεργάτις Ι.Ψ.Σ.Υ.