Η στυτική δυσλειτουργία (ΣΔ) περιγράφει την έντονη ή σταθερή αδυναμία ενός άνδρα να επιτύχει στύση ή την δυσκολία να διατηρήσει μία επαρκή στύση, μέχρι την ολοκλήρωση της σεξουαλικής πράξης. Αποτελεί το συχνότερο σεξουαλικό πρόβλημα στους άνδρες, ενώ τα αίτια μπορεί να είναι οργανικά, ψυχολογικά ή μεικτά. Σε έναν άνδρα νεαρής ηλικίας στρεφόμαστε συχνότερα, κατόπιν αξιολόγησης και ιστορικού, σε ψυχολογικά αίτια με το λεγόμενο άγχος επίδοσης να είναι αρκετά συχνό. Ο επιπολασμός της στυτικής δυσλειτουργίας αυξάνεται με την ηλικία και συχνά συνδέεται με καταστάσεις όπως ο διαβήτης και η κατάθλιψη. Ωστόσο, τα ποσοστά ποικίλλουν ευρέως, καθιστώντας δύσκολο να μετρηθεί η πραγματική έκταση του προβλήματος. Ένα ερώτημα που απασχολεί είναι το εάν τα ποσοστά στυτικής δυσλειτουργίας αυξάνονται στους νεαρούς άνδρες.
Υπάρχει συζήτηση σχετικά με το εάν η στυτική δυσλειτουργία αυξάνεται σε νεότερους άνδρες, πιθανώς λόγω παραγόντων όπως η διαδικτυακή πορνογραφία, που αποτελεί ένα συχνό ζήτημα της σύγχρονης εποχής, με πολλούς άνδρες να εθίζονται σε ερωτικές ταινίες και να δυσλειτουργούν στην πραγματική επαφή. Καθώς, σε έναν κόσμο που έχει γίνει πιο ψηφιακός, το να «κρύβεται» κάποιος πίσω από την οθόνη, η οποία του προσφέρει γρήγορη διέγερση και ικανοποίηση, καταλήγει ένας εύκολος τρόπος, χωρίς κινδύνους απόρριψης, αποτυχίας και άγχους. Τόσο η συχνότητα αυνανισμού, όσο και η χρήση πορνογραφίας κατά τη διάρκεια του αυνανισμού, έχουν ενοχοποιηθεί ότι δύναται να «παρέμβουν» στη σεξουαλική απόκριση κατά τη διάρκεια του σεξ με σύντροφο, καθώς και στη συνολική ικανοποίηση από τη σχέση.
Ένας ακόμα σημαντικός παράγοντας είναι τα πρότυπα μέσα από το πορνογραφικό υλικό, που εύκολα μπορούν να επηρεάσουν και να μορφοποιήσουν τη σεξουαλική αυτοπεποίθηση ενός νέου, που ξεκινάει τη σεξουαλική του ζωή, «μαθαίνοντάς» του υπέρμετρες επιδόσεις και πρότυπα σωμάτων, που απέχουν από τον ρεαλισμό της ζωής.
Πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Sexual Medicine εξέτασε τον επιπολασμό της στυτικής δυσλειτουργίας στις ΗΠΑ, τη σοβαρότητα της δυσλειτουργίας, την αντιληπτή στυτική αυτοπεποίθηση, τα φάρμακα και τα εμπόδια στην αναζήτηση βοήθειας. Η μελέτη έριξε φως στις εμπειρίες των ανδρών, καταδεικνύοντας ότι στο δείγμα 1.822 ατόμων το 24,2% εμφάνιζε κριτήρια στυτικής δυσλειτουργίας.
Ενώ οι ηλικιακές ομάδες είχαν ως εξής:
- 17% 18-24
- 13% 25-34
- 12% 35-44
- 25% 45-54
- 33% 55-64
Όπως φαίνεται το 30%, που ανέφερε προβλήματα με τη στύση του, ήταν έως 34 ετών. Μόλις το 16,7% είχε συζητήσει το πρόβλημά του με κάποιον ειδικό, ενώ το 7,7% είχε λάβει τη διάγνωση της στυτικής δυσλειτουργίας.
Τα παραπάνω αποτελέσματα έρχονται σε συμφωνία με προηγούμενες μελέτες, που τα στοιχεία καταδεικνύουν υψηλά ποσοστά μεταξύ των νεαρών ανδρών.
Είναι σημαντικό, ο νεαρός άνδρας να γνωρίζει ότι το άγχος επίδοσης επηρεάζει το 9-25% των ανδρών και συμβάλλει στην ψυχογενή στυτική δυσλειτουργία, αλλά και στην πρόωρη εκσπερμάτιση.
Σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικό να γνωρίζει ότι η δυσκολία του μπορεί να επιλυθεί και όσο πιο σύντομα ζητήσει στήριξη, τόσο καλύτερα, καθώς θα μειώσει τις πιθανότητες το πρόβλημα να μεγεθυνθεί, βάζοντάς τον μέσα σε έναν φαύλο κύκλο, που φοβάται την αποτυχία και τελικά αποφεύγει τη σεξουαλική επαφή.
Δήμητρα Καρυοφύλλη
Κλινική Ψυχολόγος
Επιστημονική Συνεργάτις Ι.Ψ.Σ.Υ.