Σήμερα 14 Νοέμβριου είναι η παγκόσμια ημέρα διαβήτη και επιλέξαμε να εξερευνήσουμε τη σχέση μεταξύ του διαβήτη και της στυτικής δυσλειτουργίας.
Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια σοβαρή χρόνια ασθένεια, που χαρακτηρίζεται από αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
Διαβήτης και Στύση: Μια Συσχέτιση που Πρέπει Να Κατανοήσουμε
Η στυτική δυσλειτουργία αποτελεί συχνό πρόβλημα για τους διαβητικούς. Με τον όρο στυτική δυσλειτουργία εννοούμε πως η σκληρότητα του πέους δεν είναι επαρκής για τη σεξουαλική δραστηριότητα. Ειδικά αν υπάρχει και υπέρταση, τότε αυξάνεται η πιθανότητα για προβλήματα στύσης. Τα αίτια μπορεί να είναι οργανικά, ψυχολογικά ή μεικτά, προκαλώντας συναισθήματα θλίψης και άγχους για την αλλαγή στη σεξουαλική ζωή και την υγεία του διαβητικού. Η προσαρμογή σε αυτή τη νέα κατάσταση μπορεί να απαιτήσει χρόνο, χώρο και κατάλληλη υποστήριξη.
Συναισθηματικές Πτυχές της Στυτικής Δυσλειτουργίας
Ψυχολογικοί παράγοντες, όπως η εικόνα του «τέλειου» εραστή, η εικόνα της σχέσης, η αγωνία για την ικανοποίηση του συντρόφου, το άγχος επίδοσης και το επαγγελματικό στρες επηρεάζουν σημαντικά τη στύση κάποιου. Οι διαβητικοί νιώθουν αμηχανία, αδυναμία, αγωνία και μειονεξία βλέποντας τη στυτική δυσλειτουργία ως απειλή για τη σχέση τους.
Η πίεση της καθημερινής ζωής, όπως το άγχος για την χορήγηση ινσουλίνης, μπορεί να επηρεάσει τη στυτική λειτουργία. Επιπλέον ο διαβήτης συνδέεται με την καταθλιπτική διαταραχή.
Ο σακχαρώδης διαβήτης δεν επηρεάζει μόνο τη στύση.
Ο σακχαρώδης διαβήτης μπορεί να επηρεάσει τόσο την εκσπερμάτιση, όσο και τη σεξουαλική επιθυμία.
Έτσι είναι σημαντικό ο ενδοκρινολόγος και ο ανδρολόγος να γνωρίζουν για τη σεξουαλική λειτουργία του ασθενούς τους και να δουλεύουν μαζί του για να αντιμετωπίσουν τα πιθανά προβλήματα, ενδεχομένως παραπέμποντάς τον και σε κάποιον ειδικό ψυχικής και σεξουαλικής υγείας…
Όταν η Σεξουαλικότητα Συναντά τον Διαβήτη: Η Εμπειρία του Γιώργου
-Γιώργο, μπορείς να μοιραστείς κάποια πράγματα για σένα;
-Καλησπέρα είμαι ο Γιώργος Λιονάκης, ζω με διαβήτη από τις 20 Οκτώβρη 2003, είμαι Young Leader του International Diabetes Federation και Dexcom Warrior!
-Μπορείς να μας πεις αν πιστεύεις ότι οι επαγγελματίες υγείας μιλάνε για τη σεξουαλική ζωή των διαβητικών;
-Η σεξουαλικότητα αποτελεί ταμπού στην ελληνική διαβητική κοινότητα αφού τα θέματα και τα προβλήματα της δεν αναλύονται ούτε στα συνέδρια για το διαβήτη από τις πανελλήνιες ομοσπονδίες, αλλά ούτε από γιατρούς οι οποίοι δεν ρωτάνε τέτοια θέματα. Έτσι οι διαβητικοί που αντιμετωπίζουν σεξουαλικά θέματα δεν είναι άνετοι να συζητήσουν και να βρουν λύση. Θα πρέπει από μόνοι τους οι διαβητικοί να απευθυνθούν σε ειδικούς, όπως ανδρολόγους, σεξολόγους, ψυχολόγους, αλλά και στους ενδοκρινολόγους που τους παρακολουθούν. Η πρόληψη είναι το ήμισυ του παντός!
-Θα απευθυνόσουν ποτέ σε κάποιον ειδικό;
-Εγώ θα πήγαινα σε ειδικό αν παρατηρούσα κάποιο θέμα. Ήδη κάνω συνεδρίες με ψυχολόγο πράγμα το οποίο με έχει βοηθήσει παρά πολύ! Η πρόληψη και η επίσκεψη σε ειδικούς είναι το καλύτερο που μπορείς να κάνεις για οποιοδήποτε πρόβλημα και αν έχεις στη ζωή σου.
Μαρία Πλουμάκη
Ψυχολόγος – MSc in Clinical Psychosexology
Επιστημονική Συνεργάτις Ι.Ψ.Σ.Υ.