Κιρσοκήλη

Κιρσοκήλη

 

Η κιρσοκήλη είναι η μη φυσιολογική διάταση των φλεβών που απομακρύνουν το αίμα από τους όρχεις. Συνηθέστερα εμφανίζεται αριστερά , αλλά είναι δυνατόν να εμφανιστεί και δεξιά , ή και αμφοτερόπλευρα. Αποτελεί την συχνότερη και ευκολότερα αναγνωρίσιμη αιτία υπογονιμότητας στον άνδρα.

Τα αίτια που προκαλούν κιρσοκήλη δεν είναι ακόμα εντελώς γνωστά. Το μόνο σίγουρο είναι ότι αποτελεί ένα ανατομικό πρόβλημα της φλεβικής αποχέτευσης του αίματος από τους όρχεις.

Συνηθέστερα εμφανίζεται αριστερά διότι ανατομικά αριστερά υπάρχουν υψηλότερες πιέσεις λόγω της κάθετης εκβολής στην νεφρική φλέβα, ενώ δεξιά η αποχέτευση του φλεβικού αίματος γίνεται απευθείας στην κάτω κοίλη φλέβα.

Οι ασθενείς έρχονται στον ιατρό γιατί παρουσιάζουν ένα αλλοιωμένο σπερμοδιάγραμμα. Είναι όμως δυνατόν να παραπονιούνται και για αίσθημα βάρους στην περιοχή των όρχεων. Η διάγνωση της πάθησης αυτής γίνεται:

  1. με την ψηλάφηση των όρχεων,
  2. με ένα υπερηχογράφημα Doppler,
  3. με ένα δεύτερο σπερμοδιάγραμμα.

Οι εμφανιζόμενες διαταραχές στο σπέρμα αφορούν:

  1. την μείωση του αριθμού των σπερματοζωαρίων,
  2. την μείωση της κινητικότητας τους,
  3. την αύξηση ανώμαλων μορφών τους.

Η διόρθωση της κιρσοκήλης γίνεται με μία απλή χειρουργική επέμβαση. Ο ασθενής εξέρχεται την επόμενη, κιόλας, μέρα από το νοσοκομείο και μπορεί να επανέλθει στην καθημερινότητά του μετά από 2 με 3 ημέρες, αποφεύγοντας απλά την έντονη σωματική καταπόνηση.

Το σπερμοδιάγραμμα επαναλαμβάνεται 6-9 μήνες μετά το χειρουργείο ώστε να αξιολογήσουμε την αποτελεσματικότητα της θεραπείας.

Οι εξειδικευμένοι συνεργάτες του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας, με μεγάλη εμπειρία στην αντιμετώπιση της κιρσοκήλης, προσφέρουν τις πιο σύγχρονες θεραπευτικές μεθόδους που εξασφαλίζουν άμεσα και οριστικά αποτελέσματα.

Οι άνδρες που μας εμπιστεύονται λαμβάνουν θεραπεία προσαρμοσμένη στις ανάγκες τους χωρίς να ταλαιπωρούνται.

Στην ηλεκτρονική ιστοσελίδα του Ι.Ψ.Σ.Υ διατίθεται επίσης δωρεάν σε ψηφιακή μορφή το βιβλίο (e-book) «Ανδρολογία και Σεξουαλικότητα:120 ερωτήσεις-απαντήσεις», όπου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ανατρέξουν για περισσότερες πληροφορίες.

Ανδρολογία και Σεξουαλικότητα, 120+1 ερωτήσεις-απαντήσεις

  • 1.Client
  • 2.Share