Παθήσεις προστάτη

Παθήσεις προστάτη

 

Αν και ο προστάτης είναι απαραίτητος αποκλειστικά για την εκσπερμάτιση και την αναπαραγωγή, εντούτοις οι παθήσεις του προκαλούν σοβαρές επιπτώσεις στη σεξουαλική λειτουργία. Οι κυριότερες είναι:

 • η καλοήθης υπερπλασία,
 • ο καρκίνος του προστάτη,
 • η προστατίτιδα.

Η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη αποτελεί τη συχνότερη προστατική νόσο. Ξεκινάει στην ηλικία των σαράντα ετών, με το 30-40% των ανδρών ηλικίας 40-50 ετών να εμφανίζουν ιστολογικές αλλοιώσεις υπερπλασίας του προστάτη. Τελικά το 75% των ανδρών στην ηλικία των 80 ετών θα πάσχουν από υπερπλασία. Αν και δεν εμφανίζουν όλοι οι πάσχοντες συμπτώματα, η πλειοψηφία αυτών θα παραπονεθεί:

 • για συχνουρία,
 • για επιτακτικότητα ούρησης,
 • για νυκτουρία,
 • για μείωση της ακτίνας και της ροής των ούρων,
 • για καθυστέρηση στην έναρξη της ούρησης.

Ο καρκίνος του προστάτη αποτελεί το συχνότερα απαντώμενο νεόπλασμα στους άνδρες και τη δεύτερη συχνότερη αιτία θανάτου από καρκίνο μετά τον καρκίνο του πνεύμονα. Παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση της νόσου αποτελούν:

 • η ηλικία,
 • η εθνικότητα,
 • η κληρονομικότητα.

Η προστατίτιδα αποτελεί φλεγμονώδη νόσο του προστάτη που προσβάλλει συχνότερα νέους, σεξουαλικά δραστήριους άνδρες και προκαλεί πόνο ή δυσφορία στην περιοχή του περινέου και του οσχέου. Αποτελεί τη συχνότερα απαντώμενη ουρολογική πάθηση στους άνδρες κάτω των 50 ετών. Διακρίνεται στην:

 • οξεία προστατίτιδα (βακτηριακή),
 • χρόνια προστατίτιδα (βακτηριακή, μη βακτηριακή, συμπτωματική φλεγμονώδης ή μη και ασυμπτωματική φλεγμονώδης).

Υποθέσεις για το τι προκαλεί τις δύο παθήσεις του προστάτη (υπερπλασία και καρκίνος) υπάρχουν πολλές, σαφής αιτιολογία όμως όχι. Θεωρητικά οι φλεγμονές του προστάτη προδιαθέτουν για ανάπτυξη υπερπλασίας του αδένα, όχι όμως και για καρκίνο. Οι συχνές εκσπερματίσεις προλαμβάνουν τον καρκίνο του προστάτη, όπως έδειξε πολύ πρόσφατα μία μελέτη, δεν βοηθάει όμως αντίστοιχα στην υπερπλασία.

Η προστατίτιδα συνηθέστερα οφείλεται:

 1. σε προσβολή του αδένα από βακτηριδιακούς παράγοντες που εισέρχονται σε αυτόν δια της ουρήθρας (ανιούσα οδός),
 2. στην παλινδρόμηση μολυσμένων ούρων εντός του αδένα όταν αναπτύσσονται υψηλές πιέσεις εντός της ουροδόχου κύστης.
 3. σπανιότερα μπορεί να προσβληθεί αιματογενώς ή κατά συνέχεια ιστού.

Η διάγνωση της οξείας προστατίτιδας γίνεται και μόνο από την κλινική εικόνα του άνδρα με:

 1. υψηλό πυρετό,
 2. ρίγος,
 3. έντονο πόνο κατά την ούρηση.

Αντίθετα η χρόνια προστατίτιδα διαγιγνώσκεται με την εξέταση του προστατικού υγρού κατά Stamey-Meares.

Η διάγνωση του της υπερπλασίας και του καρκίνου του προστάτη γίνεται:

 1. με την λήψη ενός πλήρους ιστορικού του προβλήματος,
 2. με μέτρηση της τιμής του ειδικού προστατικού αντιγόνου (Prostate Specific Antigen, PSA)
 3. με τη δακτυλική εξέταση του προστάτη,
 4. με διορθική βιοψία του αδένα.

Στις περιπτώσεις της οξείας και της χρόνιας προστατίτιδας οι θεραπευτικές μέθοδοι περιλαμβάνουν:

 1. αντιβιοτικά,
 2. αντιπυρετικά,
 3. αντιφλεγμονώδη φάρμακα,
 4. αυξημένη λήψη υγρών.

Συχνά απαιτείται νοσηλεία ώστε η χορήγηση των παραπάνω να γίνει φλεβικά με σκοπό να υπάρχει πιο άμεση ανταπόκριση στη θεραπεία και υποχώρηση των συμπτωμάτων κάτω από κλινική παρακολούθηση.

Η υπερπλασία του προστάτη αντιμετωπίζεται

 1. φαρμακευτικά,
 2. χειρουργικά.

Ο καρκίνος του προστάτη μπορεί να είναι ο πιο συχνός καρκίνος στον άντρα, αλλά αν διαγνωσθεί στα αρχικά του στάδια τότε θεραπεύεται πλήρως:

 1. με ριζική προστατεκτομή,
 2. με θεραπεία ακτινοβολίας.

Δεδομένης της στενής σύνδεσης που έχει ο αδένας του προστάτη με τη σεξουαλική λειτουργία του άνδρα, στο Ινστιτούτο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας δίνεται μεγάλη σημασία ώστε να προσαρμοστεί η θεραπεία στις ανάγκες του κάθε άνδρα χωρίς να διαταράσσεται η σεξουαλική του ικανότητα. Είναι όμως γεγονός ότι όλες οι θεραπείες, είτε φαρμακευτικές είτε χειρουργικές, ενδέχεται να επηρεάσουν τη στυτική ικανότητα.

Η θεραπεία των παθήσεων του προστάτη όμως δεν σηματοδοτεί το τέλος της σεξουαλικής ζωής του άνδρα. Το εξειδικευμένο προσωπικό του χώρου μας έχει τις γνώσεις και την εμπειρία ώστε να προσφέρει τις θεραπευτικές λύσεις που θα αντιμετωπίσουν άμεσα τα προβλήματα που ενδέχεται να προκληθούν από την θεραπεία των παθήσεων του προστάτη.

Στην ηλεκτρονική ιστοσελίδα του Ι.Ψ.Σ.Υ διατίθεται επίσης δωρεάν σε ψηφιακή μορφή το βιβλίο (e-book) «Ανδρολογία και Σεξουαλικότητα:120 ερωτήσεις-απαντήσεις», όπου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ανατρέξουν για περισσότερες πληροφορίες.

 • 1.Client
 • 2.Share