Το σεξ του Σαββατοκύριακου…

Ο 39χρονος «παχουλός», ιδιωτικός υπάλληλος, περιποιημένος και χαμογελαστός, κάθεται απέναντί μου, λέγοντας ότι η επίσκεψή του οφείλεται «στο σεξ του Σαββατοκύριακου».

Σκέφτηκα να τον ρωτήσω τι εννοεί, αλλά με τη φόρα του λόγου που είχε πάρει, μου εξήγησε με αρκετά ρήματα και επιρρήματα ότι η γυναίκα του, 11 χρόνια παντρεμένοι, του είπε «ευτυχώς που έρχεται το Σαββατοκύριακο για να κάνουμε σεξ, κλείνοντας 10 μέρες που δεν με έχεις πλησιάσει».

Προτού προλάβω να τον ρωτήσω, το αμήχανο χαμόγελο και το γόνατό του, που έπαιζε στην καρέκλα που καθόταν, πρόδιδε την αγωνία του για την σεξουαλική επαφή, που περιμένει η γυναίκα του την επόμενη μέρα, που είναι η αρχή του Σαββατοκύριακου. Στην έντονη ροή του λόγου του έβγαζε άγχος και ανάγκη να δικαιολογήσει τη στέρηση, που του χρέωσε η γυναίκα του στο σεξ, αφού επανειλημμένα, μου έλεγε ότι δουλεύει πολλές ώρες κάθε μέρα, κοιμάται αργά το βράδυ και νωρίς το πρωί πρέπει να πάει στη δουλειά του. «Βλέπετε γιατρέ μου, το μεροκάματο πρέπει να βγει και οι απαιτήσεις στο σπίτι και με ένα παιδί 7 χρονών είναι πολλές. Δεν λέω, η γυναίκα μου έχει δίκιο, αλλά κι εγώ τι να πρωτοκάνω; Όπως καταλαβαίνετε πολλές υποχρεώσεις, πολλή κούραση…». Το γέλιο του ξαναήρθε στο πρόσωπό του και η ματιά του έδειχνε την ανάγκη να τον βοηθήσω «να τα βγάλει πέρα» σεξουαλικά το Σαββατοκύριακο.

Έχοντας ακυρώσει τρεις φορές μέσα στο μυαλό μου τη σκέψη μου για το τι θα τον ρωτήσω, η ερώτηση που βγαίνει από τα χείλη μου είναι «αλήθεια κάνετε μόνο το Σαββατοκύριακο σεξ;». Το χαμόγελό του περιορίζεται, το πόδι του αυξάνει την κινητικότητά του και η φωνή του χαμηλότονα φτάνει στα αυτιά μου, ως απάντησή του «και όχι κάθε Σαββατοκύριακο γιατρέ μου. Όπως σας εξήγησα κουράζομαι πολύ και όσο κι αν κι εκείνη δουλεύει και λείπει ώρες από το σπίτι, έχει πιο πολλές δυνάμεις από εμένα και είναι και 6 χρόνια μικρότερή μου!». Αμέσως, τον ρωτάω αν αισθάνεται ένοχος για τη σεξουαλική τους αραιωμένη επαφή και έρχεται σήμερα εδώ ακριβώς για να μπορέσει να πλησιάσει τη σύντροφό του και γυναίκα του, ικανοποιώντας και τον εαυτό του και φυσικά και εκείνη. Η απάντησή του είναι κεραυνός και απόλυτη. «Μα βέβαια, το Σαββατοκύριακο αυτό πρέπει να κάνουμε καλό σεξ! Δηλαδή, εγώ πρέπει να κάνω καλό σεξ με εκείνη για να την ευχαριστήσω και να μην θυμώσει, λέγοντάς μου ότι είμαι αδιάφορος και δεν την θέλω.». Η συζήτησή μας, μου θύμιζε ένα μπαλάκι του πινκ πονκ, που με τη ρακέτα πηγαίνει από τη μία πλευρά στην άλλη, έχοντας την αίσθηση ότι δεν πρέπει να πέσει το μπαλάκι κάτω, γιατί εκείνος θα το χρεωθεί, ενώ εγώ δεν θα έχω κανένα άγχος, ακόμη κι αν το χάσω…Δεν με άφηνε να απλώσω τη σκέψη μου, για τη σχέση τους και για τη σεξουαλική τους επαφή, αλλά επίμονα ζητούσε οδηγίες και στοχευμένες απαντήσεις ενός πετυχημένου και καλού σεξ!

Κύλησε η ώρα, χωρίς σχεδόν να έχουμε φύγει από το τερέν του σεξ, γράφοντας μέσα στο μυαλό του σκηνές και σενάρια για το σεξ του Σαββατοκύριακου…

Αλήθεια, είναι τόσο αγχωτικό το Σαββατοκύριακο για το ζευγάρι, όταν σκέφτεται ότι το κρεβάτι του, εκτός από τις αρκετές ώρες ύπνου, μπορεί να περιλαμβάνει και σεξουαλική επαφή; Και πόσοι από εμάς, που θεωρούμε πως αυτό το 48ωρο μας κάνει να νιώθουμε χαλαρούς, άνετους, αξύριστους, απεριποίητους, γεμάτους από σίριαλ της τηλεόρασης, ίντερνετ, καμιά βόλτα έξω και φυσικά καμιά ταβέρνα το Σάββατο βράδυ και Κυριακή μεσημέρι με τους φίλους μας, διεκδικούμε τη σεξουαλικότητά μας; Και το λέω αυτό, γιατί το φαγητό της Κυριακής το μεσημέρι στα σπίτια μας έχει φύγει εδώ και χρόνια, για το καλό της ταβέρνας και της κοιλιάς μας, που χορταίνει και γεμίζει από πλούσια, λιπαρά γευστικά γεύματα και γλυκά.

Καταλαβαίνετε, λοιπόν, ότι το σεξ χωράει δεν χωράει, ενώ αν έχουμε φάει και πολύ, μάλλον δεν μας έρχεται καν…

Κι όμως, το Σαββατοκύριακο είναι πράγματι ο δικός μας χρόνος, το δικό μας σεξ, η συντροφιά του ενός προς τον άλλον, το παιχνίδι με το παιδί μας και επειδή μετά τον covid έχουμε και σκυλί, παίρνει κι αυτό ένα κομμάτι της «σαββατοκύριακης πίτας μας».

Βέβαια, το σκεπτικό σας δεν σημαίνει ότι ακολουθεί το δικό μου και κάποιοι δικαιολογημένα θα αναρωτηθείτε, γιατί το Σαββατοκύριακο πρέπει να είναι γεμάτο σεξ κι αν δεν γίνει αυτό σημαίνει πρόβλημα;

Θυμάμαι, τώρα που γράφω το άρθρο, ένας άνδρας περίπου μέσης ηλικίας με τη χαριτωμένη σύζυγό του στην επίσκεψή τους στο γραφείο μου, μου είπε χαριτολογώντας, αλλά και με αυθόρμητο τρόπο «γιατρέ, περάσαμε ένα ωραίο Σαββατοκύριακο, κάναμε και τη δουλειά».

Θα μπορούσα μεταξύ σοβαρού και αστείου να πω πολλά για τα Σαββατοκύριακά μας γύρω από τη σεξουαλική μας ζωή, θα μείνω, όμως, σε κάτι που θεωρείται αυτονόητο, αλλά δεν είναι: Η σεξουαλική εικόνα μας είναι πολύ κυρίαρχη όταν προκαλεί τη φαντασίωση του συντρόφου μας, χωρίς να μιλήσουμε για το σεξ που «πρέπει να κάνουμε», δείχνοντας ο ένας την επιθυμία του για τον άλλον, προσφέροντάς του, ακριβώς, αυτό που θέλει να δει «από εμένα», δηλαδή το σώμα μου, την εμφάνισή μου, την έλξη μου…

Θα το λέγαμε πιο απλά «σε περιμένω», «σε θέλω», «στο δείχνω», ζώντας την προσδοκία από εμένα προς εσένα, έτσι ώστε όταν θα σε πλησιάσω, θα σε αγγίξω, θα δείξω την ανάγκη μου και τη διέγερσή μου και θα σου εκφράσω την επιθυμία, ότι ο χρόνος που έχουμε μπορούμε να είναι απολαυστικός, τολμηρός, φαντασιωσικός και οργασμικός, γιατί στο ζητάω κι εσύ γιατί το θέλεις!

Ναι, το Σαββατοκύριακο είναι δικό μου και δικό σου, είναι, όμως, ένας χρόνος που δεν μας ανήκει απλά, αλλά μας κατακτά, μας χαλαρώνει και μας δείχνει ότι το καθημερινό αγχωτικό ρολόι μας, μπορεί να μείνει στο κομοδίνο μας και να κοιτάξουμε όχι πόσες συναντήσεις θα κάνουμε και τι ώρα πρέπει να φύγουμε, αλλά πόσο μπορούμε να χαρούμε και να απολαύσουμε ο ένας τον άλλον, τόσο μέσα στο σπίτι μας, όσο κι έξω από αυτό…

Ο 39χρονος άνδρας έφυγε με οδηγίες, ελπίζω να τις τήρησε σωστά. Διαφορετικά, θα περιμένει το επόμενο Σαββατοκύριακο να περάσει το μάθημα των εξετάσεων…

Δρ. Θάνος Ασκητής
Ψυχίατρος – Σεξολόγος
Καθηγητής ψυχιατρικής EUC
Πρόεδρος Ινστιτούτου Ψυχικής & Σεξουαλικής Υγείας
Μέλος ΕΨΕ, APA/USA, ISSM/ESSM
Αντιπεριφερειάρχης Υγείας