Η απόφαση ενός ζευγαριού να κάνει το επόμενο βήμα και να προσπαθήσει για μία εγκυμοσύνη, μπορεί να φέρει ψυχικές εντάσεις, όταν δεν είναι άμεσα πραγματοποιήσιμη. Όλο και περισσότερα ζευγάρια έρχονται αντιμέτωπα με προβλήματα γονιμότητας και δεν είναι προετοιμασμένα, ούτε για τη διάγνωση της υπογονιμότητας, ούτε για τις συναισθηματικές και σεξουαλικές δυσκολίες, που θα προκύψουν. Πώς αισθάνεται το ζευγάρι και πώς η υπογονιμότητα επηρεάζει τη σεξουαλική ζωή;
Καθώς το ζευγάρι προσπαθεί για τη σύλληψη και δεν τα καταφέρνει, η ματαίωση και η αίσθηση αποτυχίας κυριαρχούν. Οι γερές βάσεις αγάπης και αμοιβαίας στήριξης μπορούν να δράσουν προστατευτικά, δεν είναι, όμως, πάντοτε αρκετές για να αποφύγει το ζευγάρι το συχνό πρόβλημα της αλληλοχρέωσης, της αποξένωσης, του θυμού και της απόγνωσης.
Καθώς, οι μήνες περνούν και οι σύντροφοι αισθάνονται ότι τα περιθώρια στενεύουν, το έντονος άγχος και η επιμονή, ιδιαίτερα από την πλευρά της γυναίκας, να πετύχουν τη σωστή στιγμή, της γόνιμης ημέρας, κλέβουν το σεξουαλικό αυθορμητισμό, η σεξουαλική επιθυμία παύει να είναι προϋπόθεση της συνεύρεσης και το μόνο μέλημα είναι η σύλληψη.
Το «κυνήγι» της γονιμότητας φέρνει τον άνδρα αντιμέτωπο με αυξημένο άγχος της σεξουαλικής επαφής, με τη στύση του και την εκσπερμάτισή του να αναμένονται και από τις δύο πλευρές, ώστε να δώσουν πιθανότητα στην επιθυμία τους. Εκεί είναι που το σεξουαλικό πρόβλημα μπορεί να «χτυπήσει την πόρτα».
Πέρα από τους οργανικούς παράγοντες, που είναι πάντοτε σημαντικό να αξιολογηθούν από εξειδικευμένους γιατρούς, το στρες αποτελεί ένα κυρίαρχο αίτιο που επηρεάζει την γονιμότητα ανδρών και γυναικών. Όπως επίσης για παράδειγμα, σε στρεσογόνες περιόδους μία γυναίκα μπορεί να βιώσει αναταραχές στον κύκλο της.
Η υπογονιμότητα αποτελεί σημαντικό και συχνά αντιμετωπίσιμο ιατρικό πρόβλημα, που όμως φέρνει κοινωνικές, οικονομικές και ψυχολογικές επιπτώσεις στο ζευγάρι.
Είναι σημαντικό να κινηθούμε σύμφωνα με τις κατευθύνσεις ενός γιατρού, αλλά και να μην παραμελήσουμε την ψυχική μας υγεία, ατομικά, αλλά και σχεσιακά.
Αν παρατηρούμε ότι η σχέση μας έχει επηρεαστεί, συνίσταται να ζητήσουμε στήριξη, προτού η απόσταση μεταξύ μας αρχίσει να μεγαλώνει με τις ενοχές και τον φόβο να κυριαρχούν.
Δήμητρα Καρυοφύλλη
Κλινική Ψυχολόγος
Επιστημονική Συνεργάτις Ι.Ψ.Σ.Υ.